Parisen vuotta sitten Suomeen rantautui kunnolla uusi tanssilaji twerkkaus. Harrastuksena twerkkaus on todella vapauttavaa, fyysistä, hauskaa sekä voimauttavaa. Ei siis ihme, että lajista on tullut niin suosittua Suomessa, varsinkin naisten keskuudessa.

Twerkkauksen alkuperästä on monenlaisia väitteitä. Toiset sanovat, että twerkkaus on lähtöisin Afrikasta ja se kuuluisi afrikkalaiseen kulttuuriin. Toiset taas uskovat twerkkauksen alkuperän tulevan Yhdysvaltojen eteläisistä osista. Twerkkiä tanssitaan yleensä hip-hop -musiikin tahtiin. Siinä lähtökohtaisesti liikutaan alavartalolla, mutta yleinen pääpaino on pakaroiden liikuttamisessa. Monet lajia kokeilleet yleensä yllättyvätkin twerkkauksen fyysisyydestä. Twerkkaus on siis aivan oikeaa urheilua.

Suomessa twerk tanssilajina on kuitenkin vielä nuori. Sitä pystyy harrastamaan jo todella laajasti ainakin Suomen suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Tampereella. Tanssikouluja löytyy monia erilaisia, mutta ehdottomasti suosituin ja tunnetuin on Tia-Maria Sokan Tinze twerk studio. Studio avattiin kolme vuotta sitten.

Monet ihmiset ovat innostuneet erilaisista workshopeista, joita järjestetään ympäri maailmaa (KUVA: Creative Commons)

Lajin fyysisyys on siis hyvä puoli, mutta twerkkaus antaa lajinsa harrastajalle myös paljon muutakin. Muun muassa Tinze on avoimesti puhunut haastatteluissaan, kuinka hänen tunneillaan saa ja kuuluu nauraa sekä irroitella. Parhaimmillaan koko harrastuksesta voi saada itselleen hyvin voimaannuttavan sekä vapauttavan kokemuksen. Tuntien positiivisuus on siis tärkeää. Tällaisia naisvaltaisia “hyvän mielen ilmapiiri” harrastuksia on kuitenkin suhteellisen vähän Suomessa. Twerkkaus- harrastukseen voikin siis jäädä helposti koukkuun.

Twerkkaus kerää Suomessa koko ajan vain enemmän ja enemmän uusia harrastajia. Ympäri Suomea järjestetään erilaisia workshoppeja ja kursseja. Workshopit ovat aivan täynnä, joten niille on todellakin kysyntää. Monien tanssikoulujen oppaissa kerrotaan, että twerk-tunneilla harjoitellaan oikeanlaisia tanssitekniikoita sekä tietenkin kokonaisia koreografioita. Tunneille suositellaankin otettavaksi mukaan polvisuojat, sillä twerkissä lattiakosketus on taattu.

Twerk tanssilajina on siis tullut niin sanotusti jäädäkseen. Ja hyvä niin. Harrastusmahdollisuuksia kun ei voi ikinä olla liikaa. Tärkeintähän on, että jokaiselle löytyisi jotakin.