Burger Kingin hampurilaiset ajoivat tuusulalaiset karnevalistiseen käytökseen. (KUVA: Creative Commons)

Toivotan ihmiset aina ylpeänä tervetulleeksi synnyinkuntaani Tuusulaan. Moni haluaa nähdä kansallisromanttisen ajan suurten taiteilijoiden, Sibeliusten ja Halosten, huviloita. 

Mennyttä kulttuurihistorian gloriaa meiltä toki löytyy, mutta Tuusulan henkisen ilmapiirin nykypäivästä se ei kerro mitään. 

Näytän kyllä auton ikkunasta, missä Eino Leino ja Olavi Paavolainen sekoilivat menemään ja minne Aleksis Kivi kuoli, mutta en pysäytä autoa, kunnes olemme päässeet etelämmäksi Tuusulan epäviralliseen keskustaan Hyrylään, erään hampurilaisravintolan pihaan.

Alun perin kiinteistö oli huoltoasema, mutta sittemmin bensiinin myyminen kiellettiin, sillä aseman huomattiin sijaitsevan tärkeällä pohjavesialueella – vuosikymmeniä rakentamisen jälkeen. 

Paikalle avattiin seuraavaksi Suomen toinen Burger King, ja tämän ravintolan avaamisen nostattama riemu ja ylpeys tuusulalaisten keskuudessa toimii usein esimerkkinäni kunnan henkisestä tilasta. Olin ravintolan auetessa vielä tuusulalainen ja sain silloin ensimmäistä kertaa esimerkin siitä, mitä tarkoittaa karnevalistinen.

Siihen hetkeen minut niiden hampurilaisten käry edelleen vie. Tyhjät hampurilaiskääreet lentelevät villisti pitkin pihaa. Röökiä vedetään kesämökin kokoisten avolava-autojen vierellä. Mopopojat polttavat kumia.

Paljon on vettä on seisonut Tuusulanjärvessä sen jälkeen, kun ravintola avattiin. Hyrylän keskustaan on rakennettu hiljalleen muutamia uusia asuintaloja, mutta keskusta muistuttaa tunnelmaltaan edelleen seesteisten mökkikuntien, kuten Sysmän tai Mänttä-Vilppulan, keskustoja. 

Tähän on kuitenkin tulossa pian muutos, kun koko keskusta myllätään uusiksi, jotta paikalle saataisiin nykyisten trendien mukaisesti kauppakeskus.

Tämä kauppakeskus ei olekaan mikään turha, itsesääliä ilmentävä tönö, vaan ylpeä ja valtava nähtävyys, eräänlainen kunnallinen hauiksen pullistus naapureille. 

Vai miltä kuulostaa esimerkiksi se, että tämän hampurilaisravintolasta järkensä menettäneen mökkikunnan Prisma on kooltaan lähes kaksinkertainen Helsingin (väitetyn) uuden keskustan Triplan Prismaan verrattuna?

Tässä rakennuksessa myös ajan hengen mukaisesti julkinen ja yksityinen sektori heittävät nuorekkaiden poliitikkojen kaltaisen yläfemman, kun Prisman yläkertaan muuttaa koko Tuusulan kunnantalo.

Julkisten asioiden hoitaminen tapahtuu siis fyysisesti banaanien ja kananmunien yläpuolella. Lienee vähintäänkin optimistista ajatella suunnittelijoiden pohdiskelleen kerrosten sijoittelua myös symbolisella tasolla – niin imartelevaa kuin se julkista valtaa kohtaan olisikin. 

Olen naureskellen kertonut monille kansainvälisen hampurilaisketjun kiinnostuksesta ja luottamuksesta Tuusulaa kohtaan, ja siitä syntyneestä riemusta ja ylpeydestä tuusulalaisten keskuudessa. On kuitenkin matalamielistä väittää, että yksittäiset hampurilaisfanaatikot voisivat toimia edustavana otoksena tuusulalaisista.

Paremmin –  vaikkakin täysin samankaltaista henkeä – edustaa kunnan virallisesti esittämä toivomus Keskolle. Kunta toivoo, että Hyrylän K-Supermarket laajennettaisiin Citymarketiksi. Muutamien kilometrien päästä, Järvenpäästä ja Keravalta, tämä suurin mahdollinen K-kauppa jo löytyy. Tulevassa kunnantalossa on viisi kerrosta, ja ilmeisesti pelkona on, että naapurikuntien Citymarketit näkyvät ikkunasta.

Kun minulta ennen kysyttiin, mikä on tuusulalaisin asia, mitä tiedän, näytin Hyrylän Burger Kingin. Sittemmin olen saanut lisää esimerkkejä.