20-vuotias Oskari Kytömäki eli Kytis on toinen jäsen juuri Etenee Recordsille signatusta Överi-duosta.

Istumme Oskarin eli Kytiksen kanssa Helsingin keskustassa Oodi-kirjastossa. Urbaanin musiikin nuori tulokas ehtii kiireiltään tapaamaan haastattelun merkeissä. Kesällä armeijaan lähtenyt Kytis käyttää melkeinpä kaiken vapaa-aikansa musiikin parissa. Tämänkin tapaamisen jälkeen hän suuntaa suoraan studiolle Töölöön. 

Musiikki on ollut tärkeä osa Kytiksen elämää alusta saakka. Hän kertoo, kuinka pienenä oli tapana paukutella kattiloita yhteen ja laulaa mukana. Rap-musiikkiin ja sanoittamiseen espoolaisnuori hurahti 12-vuotiaana, minkä myötä hän myös päätyi kilpailemaan Nelosen AnkkaRäp-ohjelmassa vuonna 2012.

“Pyrin olee hyvä kirjoittaja ja kehittyy siinä”, hän toteaa.

Joillekin Kytömäen kasvot, tai ainakin ääni, saattaa olla jo viime keväästä tuttu. Hän nimittäin oli kilpailemassa The Voice of Finland -lauluohjelman tuoreimmalla kaudella. Osallistumiseen innoitti lähinnä vain kokeilun halu. Halu nähdä, mihin taidot riittävät. Koko ohjelmaa hän kuvailee kaiken kaikkiaan positiivisena ja kehittävänä kokemuksena.

“Mä opin ainakin laulamisesta tosi paljon. Siellä kun oli laulutunteja, niin kyl mä ymmärrän nyt, miksi siellä käydään, vaikka kuinka itsevarmasti vetäis”.

Överin toiseen jäseneen Mikkoon eli Caperiin, Kytis tutustui lukiossa. Pojat olivat saman lukion rinnakkaisluokilla. Vaikeasta aloituksesta huolimatta, heistä muodostui hyvät ystävät löytäessään yhteisen mielenkiinnon: musiikinteon. Vähitellen he alkoivat yhdessä tuottamaan SoundCloudiin kappaleita, joita tosin nykyään he eivät kehtaa edes kuunnella.

“Jos niitä nyt kuulis niin varmaan hävettäis aika paljon”, Kytis muistelee.

Lukion lopulla yhteinen soundi alkoi kuitenkin löytymään, kun prosessiin otettiin mukaan Mikon hyvä ystävä, Kim Mannila. Aiemmin elektroniseen musiikkiin paneutunut Mannila rupesi kuitenkin kokeilemaan siipiään myös räpin parissa. Kytis kiitteleekin Mannilaa suuresti, koska nyt musiikista alkoi hänen mukaansa tulla soittamisen arvoista. 

Kytis kuvailee, kuinka aluksi Överin musiikin tarkoituksena oli “sylkeä kovaa” eli riimitellä mahdollisimman nopeasti ja rajusti. Vähitellen pojat löysivät kuitenkin melodisemman puolensa, minkä seurauksena myös Caperi uskaltautui laulamaan. Ennen tätä kertosäkeiden vetäminen oltiin jätetty Kytiksen vastuulle. 

Överi on päässyt melkoiseen seuraan signattuaan DJPP:n eli Perttu Mäkelän johtamalle Etenee Recordsille. Kiinnitettyjä artisteja ovat muun muassa Stig, Vesta sekä Vesala, jonka Kytis myös mainitsee yhdeksi esikuvakseen.

Levytyssopimuksen allekirjoittaminen ei kuitenkaan ollut duolle itsestäänselvyys. He olivat aiemmin suunnitelleet julkaisevansa musiikkia itsenäisesti ilman levy-yhtiöiden rajoitteita, mutta lopulta houkutus vei voiton. Nyt mennyttä ei edes haikailla, eikä mikään kaduta.

“Meille oli aluksi tosi tärkeetä, että me alotetaan independenttinä ja kerätään sellanen pieni haippi ja sit ehkä allekirjotetaan jotain”, hän kertoo. Itsenäisenä artistina promootiotyön tekeminen on kuitenkin todella raskasta, jonka pojat huomasivat julkaistuaan ensimmäisen musiikkivideonsa viime kesän alussa. 

Unelmien keikkapaikkana Överi näkee tietenkin Tavastian. Onhan Helsingin Tavastia-klubi yksi merkityksellisimmistä tiloista Suomen musiikkimaailmassa ja Kytis toteaakin duon sopivan paremmin klubiskeneen, ainakin vielä.

Haastattelun päätteeksi Kytis vihjailee vielä uudesta musiikista, jonka julkaisemisesta pysyy parhaiten perillä seuraamalla duon Instagram-tiliä (@overioverioveri).

Lisää Kytiksestä, Överistä ja tulevaisuuden suunnitelmista kuuntelemalla koko haastattelu tästä: