Tuomas Soronen, 28, on miljoonien liikevaihtoa pyörittävän yrityksen toimitusjohtaja. Tämän lisäksi hän käy myös kahta koulua samanaikaisesti. Kuinka kaikki alkoi?

Tuomas Soronen alkoi yrittäjäksi jo nuorena (KUVA: ANNI KUITULA)

Kun Tuomas Soronen aloitti kasvatustieteiden opinnot Raumalla 2012, oli ne rahoitettava jotenkin. Toiminimellä tehdyt rakennus- ja remonttihommat toimivat alustavana tulonlähteenä. Polte töiden tekemiseen voitti koulun penkillä istumisen ja vanhemman veljen muotoillessa ilmoille vision yhteisestä osakeyhtiöstä, otti hän hypyn tuntemattomaan, eikä sieltä ole vielä palattu. Tarina nykyään yli kahdensadan henkilön työllistävästä Sorcolor Oy:stä oli syntynyt.

Rahantarve ajoi yrittäjäksi

Tuomas kertoo olleensa pienestä pitäen yrittäjämäinen persoona. Siinä, missä muut viettivät koulusta kesälomia, hän teki töitä.

-Yläasteen alkuvaiheessa, kun alkoi olla rahantarve, hommasin isännöintitoimistosta itselleni ruohonleikkuutöitä. Sieltä se yrittäjyys on varmaan lähtenyt, vaikka siinä vain omaa palvelua myinkin, hän sanoo.

Lukio-opintojen alkaessa rahantarve kasvoi ja ajoi miehen remonttialan hommiin.

-Ensimmäisen toiminimeni perustin 18-vuotiaana.

“Vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä.”

Yrittäjyyden parhaita puolia pohtiessa Soronen ei nosta yhtään tiettyä juttua esiin, mutta mainitsee yrittäjän vapaudesta, jonka rinnalla kulkee vastuu.

-Kyllä yrittäjänä vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Vaikka yrittäjyys antaa paljon vapautta, on toisessa vaakakupissa aina vastuu. Mikään ei tietenkään tule ilmaiseksi.

Toisena asiana hän kertoo loputtomat kehittymismahdollisuudet.

-Jos teet yhtä ja samaa työtä, voit kehittyä siinä huippuunsa, mutta vain siinä jutussa. Yrittäminen on niin monipuolista hommaa, että itsensä kehittämismahdollisuudet ovat rajattomat.

Stressiä ja sosiaalisia paineita

Yrittämisessä on myös varjopuolensa. Stressitasot huitelevat pilvissä, eikä sosiaalisilta paineiltakaan välty.

-Stressitaso on sellainen asia, mitä olen pyrkinyt tarkkailemaan. Sitä on toki oppinut käsittelemään ja sen kanssa elämään, eikä stressiltä aina voi mitenkään välttyä.

-Myös huoli asiakkuuksista ja työntekijöistä on tavallista, yrittäjänä on viime kädessä vastuussa siitä, että töitä riittää kaikille, hän summaa.

Soronen kertoo saaneen osakseen myös ulkopuolelta tulevaa sosiaalista painetta.

-Jos menestyt yrittäjänä, se ei välttämättä aina kaikkia miellytä. Toisaalta, jos et menesty, ei siitäkään tunnustusta saa, hän naurahtaa.

Toimitusjohtaja ja kahden koulun mies

Kun Tuomas aloitti vuonna 2012 Raumalla opiskelemaan OKL:n kasvatustieteitä, ei hän aavistanut, että lähivuosina hän johtaisi miljoonabisnestä ja opiskelisi sekä Raumalla että samanaikaisesti Turun kauppakorkeassa sivuaineena kauppatieteitä. Nykyään mies itse asuu Helsingissä.

-Ovathan ne välimatkat suuria, mutta työni vuoksi Turussa ja Raumalla tulee käytyä muutenkin, kun molemmissa sijaitsevat toimipisteet. Siinä mielessä on kyllä hyvin pystynyt yhdistämään työn ja koulun.

Kaikki opinnot on tarkoitus saattaa loppuun, vaikka ne ovatkin edenneet hieman hitaammin normaaliin nähden.

-Opintopiste kerrallaan, paperit kyllä saadaan ajan kanssa, hän hymyilee.

Suurimmat vaikuttajat yrityselämässä?

Soronen kertoo, ettei ole koskaan ollut henkilönpalvoja, mutta mainitsee ohimennen suuren yritysjohtajan Matti Alahuhdan ja hänen kirjallisuuden ja sen myötä mahdollisuuden oppia hänen kokemuksistaan. Erityismaininnan hän antaa Sinituote Oy:lle.

-Aivan tavallisella tuotealalla toimiva pieni siivousvälineiden valmistaja pienillä tuotekehityksillä on onnistunut muodostamaan itsestään Pohjoismaiden johtavan siivousvälinekonsernin. Nämä on aina merkittäviä tarinoita onnistumisista, Soronen riemuitsee.

“Jaossa paljon rahaa ja kehittämättömiä toimialoja”

Suomessa yrittäminen ja sen hyötyjen sekä haittojen pohtiminen tuovat ilmi asioita, joita monet yrittäjät varmasti allekirjoittavat.

-Yrittämisestä Suomessa ei sinänsä ole moitittavaa. Markkinoilla on jaossa paljon rahaa ja kehittämättömiä toimialoja. Kannustan ihmisiä yrittämään.

Pientä moitetta kuitenkin löytyy:

-Verotus on Suomessa kovaa. Lisäksi järjestelmän vuoksi samoja rahoja joudutaan pyörittelemään moneen kertaan, siinä mielessä se on kyllä kaukana suoraviivaisesta markkinataloudesta, Soronen alleviivaa.

-Mutta hyvin tässä on pärjätty.

Viesti nuorille yrittäjille

Yrittämisen jo nuorena aloittanut Tuomas Soronen haluaa antaa omista kokemuksistaan murusia tuleville tai jo alkaneille nuorille yrittäjille:

-Nauttikaa nuoruudestanne sen verran kuin on tarvetta, niitä vuosia ei saa takaisin. 

-Tässä hommassa on oltava äärimmäisen sinnikäs ja pitkäjänteinen, mikään ei tapahdu hetkessä. Ei kannata jäädä odottelemaan muiden toimesta hienoa ideaa, sitä ei luultavasti koskaan tule. Päivittäinen visiointi ja asioiden ideointi vie eteenpäin.

Toive suuresta työllisyydestä ja syrjäytymisen ehkäisystä

Sorosen johtaman yrityksen yhtenä tavoitteena on alusta asti ollut nuorten ihmisten työllistäminen. Keskustelun edetessä yhteiskunnallisiin asioihin hän nostaakin esille huolen nuorten syrjäytymisestä ja työllisyysasteesta.

-Toiveissa olisi, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus tehdä työtä ja löytää oma paikkansa yhteiskunnassa. 

-Myös nuorten syrjäytyminen huolestuttaa. Puhutaan yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. On käytävä yhdessä toimiin näiden asioiden ehkäisemiseksi, hän kiteyttää.