Valoisaan aikaan markkinoilla on tilaa. Kuva: Juha Kylänpää

Tuomaan Markkinat on Helsingin vanhin ja kaunein ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Tapahtuma järjestetään Senaatintorilla. Tuomaan Markkinat on avoinna 22.12.asti. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Joulutorilla vierailee vuosittain yli 300 000 ihmistä.

Markkinoilla panostetaan herkullisiin ruokakokemuksiin, persoonallisiin ja laadukkaisiin lahjoihin sekä kauniiseen ja kiireettömään joulun tunnelmaan. Markkinoiden sydämenä toimii karuselli sekä anniskeluoikeudellinen ruokapiha, joka kutsuu viihtymään ja maistelemaan joulun makuja.

Tuomaan Markkinat toimii vastuullisesti. Se tarkoittaa muun muassa kierrätykseen ja ekologisuuteen panostamista, ruokahävikin torjumista, hyväntekeväisyyttä, lähituottajien esiintuomista ja vastuullisia joululahjoja.

Karuselliinkin pääsee ilmaiseksi

Katja Tuomela kuuluu tiimiin, joka pyörittää karusellia Tuomaan Markkinoilla. Lasten turvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Karuselli ei lähde liikkeelle ennen kuin kaikki lapset on varmasti kiinnitetty hyppivien hevosten selkään.

– Toimintaa valvoo neljä hymyilevää aikuista, joiden yhteistyö pelaa saumattomasti.Toimintaamme valvoo Turvatekniikan keskus, TUKES, joten turvallisuudesta emme tingi, Tuomela toteaa.

Kun jututin Katjaa radioon pari minuuttia, niin hänen toimipaikallaan oli jo sijainen. Karusellipalvelun tuottaa markkinoilla ensi kertaa Tivoli Seiterä, joka kiertää kesäisin ympäri Suomea maaliskuusta- syyskuuhun.

– Lasten iloiset ilmeet ja kiva fiilis saa päivän kulumaan nopeasti. Aika paljon eri kieliä täällä kuulee. Ilmaisen karusellin kaikki kyllä heti ymmärtävät, Tuomela hymyilee.

Kun markkinat päättyvät karuselli mahtuu peräkärryyn ja matka jatkuu.

Puukot käyvät kaupaksi vuodesta toiseen

Kauhavalainen Matti Koski on ollut markkinoilla jo vuosia. Kuuluisasta puukkokaupungista tuleva Koski on myynyt tuotteitaan aikanaan jo Esplanadilla, jossa markkinoita pidettiin ennen Senaatintoria. Kaikki myynnissä olevat puukot ovat hänen itse tekemiään. Kauhavan Puukkopaja on aitoa käsityötä, eikä se ole Kauhavan ainoa puukkopaja. Ainoa myynnissä oleva tuontituote on ruotsalainen teroitin. Niitä ei kannata itse tehdä. Puukoissa on paljon pieniä yksityiskohtia. Lasten puukossa on tylppä pää, ja peuran nyljentäpuukolla päästään tehokkaasti nahan alle.

Mirva ja Matti Koski. Kuva: Juha Kylänpää

– Sanoivat, että Esplanadin puisto kuluu kun on paljon väkeä. Täällä torilla on mukava olla, kun järjestelyt ovat huippuluokkaa. Kivasti ollaan kauppiaat lähekkäin ja saman tavaran myyjiä ei ole. Koski kehuu markkinoiden järjestäjiä.

– Kyllä puukot kiinnostavat täällä isossakin kaupungissa ja kauppa käy.

Niin käy, itsellenikin tarttui kaksi puukkoa mukaan. Ostopäätökseeni vaikutti paljon se, että samaan hintaan sai kaiverrukset. Kauhavalainen antoi myös neljän euron alennuksen, vaikken tinkinytkään. Sekin lämmitti mieltä.

Tuomo Ilomäki viihtyy vuodesta toiseen

Espoolainen Tuomo Ilomäki on vuosittainen vieras markkinoilla. Hän on myös kokenut jo markkinat Esplanadin Puistossakin.

Tuomo Ilomäki. Kuva: Juha Kylänpää

– Mukava täällä on kuljeskella, vaikken mitään ostaisikaan. Tämä kuuluu joka vuosi joulun odotukseen. Markkinat on hyvin organisoitu, Ilomäki kertoo.

Tällä kertaa Ilomäellä olikin ostettavaa, kun vieraita oli tulossa. Hyvää keittoa sujahti kassiin kaksi litraa.

Pokrovan veljestö Kirkkonummelta

Pappismunkki Foma oli myymässä tuotteita, joiden raaka-aineet löytyvät Pokrovan puutarhasta tai lähimetsistä. Myynnissä on mm. bortsh-keittoa, erilaisia piirakoita ja kuivattuja sieniä.

– Sienestys on meille suorastaan intohimo. Sieniaikana nousemme aikaisin ja keräämme kaikki syötäväksi kelpaavat sienet, Foma kertoo läheisestä suhteestaan luontoon.

Ortodoksinen pappismunkki Foma. Kuva: Juha Kylänpää

Söin itsekin yhden peurapiiraan. Se suorastaan suli suussa, siis hyvää oli.

– Olemme täällä tekemässä työtä, tämä on osa varainhankintaamme. Lisäksi esittelemme toimintaamme. Ruokamme on hyvässä maineessa, Foma jatkaa.

Pokrovan useat tilaisuudet Kirkkonummella ovat avoimia yleisölle.

Tuomaan Markkinat ovat auki 22.joulukuuta asti.

Juha Kylänpää