Tuolijoogan lyhytkurssilla huolehditaan turvaväleistä (Kuva: Matilda Jansson)

Oletko koskaan törmännyt ajatukseen siitä, että voit huoltaa kehoasi laajasti sekä fyysisesti että psyykkisesti tuolilla istuen? Harva on, mutta tätä on tuolijooga. Lahden keskustassa järjestettävälle tuolijoogan lyhytkurssille voivat osallistua kaikki ikää tai kuntoa katsomatta. 

Tuolijooga -kurssin on järjestänyt Etelä-Hämeen nuorisoseurojen tammikuussa 2020 aloittanut toiminnanohjaaja Johanna Lindstam. 

”Googletin, mitä Lahdessa on jo tarjolla’’, kertoo Lindstam.

Lindstam pyrkii keksimään tilojen vapaisiin arkiaamuihin jotakin, mitä Lahdessa ei vielä ole. Lindstam ei itse aikaisemmin ole kokeillut mitään vastaavaa, mutta sai tuttavien kautta yhteyden kurssin opettajaan. Kurssin kohderyhmänä ovat eläkeikäiset ihmiset ja kaikki ne, jotka pystyvät sitoutumaan kuuden kerran lyhytkurssille, joka sijoittuu arkiaamuun.

Etelä-Hämeen nuorisoseurat järjestävät Lahdessa Hannunsalilla paljon erilaista toimintaa (Kuva: Matilda Jansson)

Kundaliinijoogalla ja tuolijoogalla on yhteys

Tuolijoogan tarkoituksena on purkaa kehon jännitystiloja, ylläpitää kehon liikkuvuutta, venyttää ja vahvistaa lihaksia sekä rauhoittaa mieltä. Sillä on vahva yhteys kundaliinijoogaan, missä keskitytään henkiseen läsnäoloon ja tietoisuuteen vapauttamalla kehon energioita meditaation sekä erilaisten hengitystekniikoiden avulla. Tuolijoogassa kehon liike, hengitys ja mielen keskittyminen yhdessä tasapainottavat kehon toimintoja.

Tuolijoogan lyhytkurssille jokainen on tervetullut iästä ja kunnosta riippumatta

Tuolijoogan kurssilla osallistujia on alle kymmenen, ja tunnelma on hyvin lämmin ja vastaanottavainen. Kurssin aurinkoinen ja positiivista energiaa säteilevä kundaliinijoogaan erikoistunut opettaja Tiina Resch pitää huolen siitä, että jokaisella kurssille osallistuvalla on hyvä ja turvallinen olo kurssilla. 

”Joogassa minua kiehtoo henkisyys, ryhmäenergia, sekä yhdessä tekeminen’’.

Reschin mukaan joogassa hienointa on kokonaisuus, ja että siinä on niin monia eri elementtejä. 

Tuolijoogan opettaja Tiina Resch välittää positiivista energiaa oppilailleen. (Kuva: Tiina Resch)

Tuolijoogaa voidaan harjoittaa turvallisesti myös poikkeusaikana

Kurssilla jokainen osallistuja istuu omalla tuolillaan, riittävällä turvaetäisyydellä toisistaan.

”Mielestäni kaikilla ihmisillä saa olla oma mielipide koronatilanteesta, mutta täytyy kunnioittaa sitä, että kaikilla on turvallinen olo olla ja tulla kurssille. Mielestäni joogassa ei kuulu miettiä lainkaan sitä, onko siihen osallistuminen tai sen harjoittaminen turvallista vai ei’’.

Tiina ei olisi suostunut vetämään tuolijooga -kurssia, jos maksimi osallistujamäärä olisi ollut korkeampi kuin kahdeksan.

”Ehkä kymmenenkin olisi kurssille mahtunut, mutta en halua miettiä, mikä olisi ollut aito turvallisuusraja, vaan se mikä tuntuu hyvältä, on se raja”, hän toteaa.

Toiminnanjohtaja Johanna uskoo, että vastaavia kursseja varmasti tullaan järjestämään myös toiste, sillä osallistujat ovat antaneet kurssista kehuja ja hyvää palautetta.

”Ei minulla erityisesti mitään pelkoa tulevaisuudesta ole, eli toimitaan, miten valtiovalta meitä ohjeistaa ja tehdään, mitä pystytään järjen kanssa”, sanoo Lindstam.

Kurssi antaa osallistujilleen oman hetken hengähtää 

Tuolijoogan tunnilla tehtiin erilaisia hengitysharjoituksia. Osaan hengitysharjoituksista yhdistettiin liikettä, kuten keskivartaloon painottuva liike rangassa, pään liike ja kyvyn mukaan myöskin seisoen tapahtuvaa liikettä. Tärkeintä on, että joogaaja tuntee olonsa hyväksi ja mukavaksi, eli jos jokin liike ei tunnu hyvältä tai luontevalta niin voi sen oman mielen mukaan sivuuttaa, koska olennaista on hengitykseen ja siihen hetkeen keskittyminen.

”Tykkään, että mantrat eli sanat ja tavut ovat mukana, ja että aina yhdistetään hengitys ja liike, ja meditaatio’’, Tiina Resch toteaa.

Meditaation aiheet ovat vaihtelevia, jotta saadaan käytyä läpi erilaisia asioita. 

Tuoli- ja kundaliinijoogassa keskitytään henkisyyden, kehon ja mielen vahvistamiseen.