Elina Koivistolla on päällään Lumoan Elsa-mekko. (KUVA:Hanne Kiiveri)

Viime kevät oli raskasta aikaa monessa mielessä. Koronavirus pyyhkäisi maailman yli, ja sen seuraukset näkyvät vielä pitkälle. Näin on myös tilanne vaateteollisuuden parissa. Tilanteesta ovat vaateteollisuuden parissa kärsineet alihankkijat sekä heidän työntekijänsä todetaan Finnwatchin julkaisemassa blogissa. Oma kurimuksensa on ollut eettiseen ja ekologiseen vaatetuotantoon keskittyneillä pienyrityksillä. Lumoan on kuitenkin selvinnyt koronan tuomista ongelmista.

Koronavirus pisti myös Lumoan yrittäjät uuden tilanteen eteen.

“Korona-pandemia laittoi meidät keväällä pistämään strategiamme yhtäkkiä uusiksi. Kaikki tapahtumat peruttiin koko vuodelta, oma sekä jälleenmyyjiemme kivijalkakaupat suljettiin useaksi kuukaudeksi. Keskityimme myynnin osalta verkkokauppaan ja sen kehittämiseen. Teimme strategisia muutoksia myös tuotannon saralla. Päätimme pelata enemmän varman päälle ja pienensimme hieman tulevia mallistoja”, kertoo Suvi Valkeiskangas.

Vastuullista vaatetuotantoa kautta linjan

Lumoan on kahden naisen yritys. Suvi Valkeiskangas toimii myynnin ja markkinoinnin saralla, ja Tuuli Suoniemi vastaa suunnittelusta ja tuotannosta.

Lumoan on vastuullinen vaatteiden suunnittelija ja valmistaja. Heidän vaatteensa valmistetaan lähituotantona Suomessa, Virossa ja Liettuassa. Merinovillaiset neulevaatteet valmistetaan Suomessa, Siikaisissa. Lumoan hankkii kaikki materiaalinsa eurooppalaisilta toimittajilta.

Koronan vaikutukset näkyivät vaatemyynnissä

Koronavirus pisti maailman polvilleen viime keväänä 2020, ja sen seurauksena moni yritys ja liike on joutunut lopettamaan toimintansa. Koronan isku on ollut liian voimakas. Tukitoimetkaan eivät ole saaneet pelastettua kaikkia yrityksiä.

Koronan vaikutuksesta ihmiset ovat vähentäneet kaupoissa käymistä sekä ylipäänsä vaatteiden ostamista.

Ilkka-Pohjalainen uutisoi myös asiasta viime kesäkuussa. Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen kertoi, että koronaviruksen vaikutukset näkyvät pitkään vaatemyynnissä. Viime keväänä myymättä jääneitä vaatteita tullaan myymään vielä ensi keväänä.

Lumoanin tilanne on toinen. Suvi Valkeiskangas kertoo myös, että jo valmiiksi vahva verkkokauppa on ollut yksi tekijä Lumoanin selviämisessä pandemian keskellä. Vaikka kivijalkaliike Helsingin keskustassa jouduttiin sulkemaan, niin myynti ei koskaan täysin pysähtynyt.

Tulevaisuus on kaikesta huolimatta lumoavan valoisa

Lumoan pyrkii toiminnassaan ja tuotannossaan sekä eettisyyteen että ekologisuuteen. Nämä ihanteet näkyvät niin materiaalien ja tuotantopaikkojen valinnassa kuin volyymien ja mallistokokojen harkinnassa.

“Vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta näemme tulevaisuuden valoisana. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja meillä on tekeillä useita kehityshankkeita. Luotamme siihen, että maailmassa tarvitaan jatkossakin lumoavia hetkiä sekä uskallusta olla oma itsensä. Nämä ovat niitä asioita, joiden ympärille Lumoan on rakentunut”, uskoo Suvi rohkeasti.

Tervetuloa jäätelökesä. Elina Koiviston yllä on upea Villinki-mekko. (KUVA:Hanne Kiiveri)

Suvi kehottaa suomalaisia kuluttajia vastuullisuuteen

Lumoanin myynnistä ja markkinoinnista vastaava kehottaa suosimaan suomalaista sekä ostamaan pienyrittäjiltä.

“Jokainen tilaus on tärkeä ja meidän kaltaiset pienyrittäjät ovat aidosti kiitollisia niistä joka ikisestä”, muistuttaa Suvi.

“Vastuullisuus on myös valinta, joka jokaisen kuluttajan tulisi omalla kohdallaan ottaa omakseen. Kuluttamisella on seurauksensa ja ostokäyttäytymisellä voi vaikuttaa asioihin”, jatkaa Suvi sanomaansa.