Tässä tekstissä pohditaan, millaisia vaikutuksia pandemialla on tulevaisuuden yhteiskuntaan ja teknologiaan.

Tieteiskirjailijat ovat teoksissaan kuvitelleet tulevaisuuden näkymiä, synkistä dystopioista valoisiin utopioihin. Usein tällaisissa visioissa näkyvät sen kirjoitushetken yhteiskunnallinen ja teknologinen tilanne – tieteiskirjailija katselee ympäriinsä ja miettii, mihin näkemänsä maailma vielä menee.

Moni keksintö, joka oli joitain vuosikymmeniä sitten pelkkää fantasiaa, on nykyään arkipäivää. Pari hyvää esimerkkiä löytyy George Orwellin Vuonna 1984 (1949) kirjasta. Jokaisessa kodissa olevat teleruudut lähettävät videoviestejä kansalaisille, mutta tunnistavat myös liikettä ja kasvoja. Tänä päivänä kasvojentunnistus on arkea somealustoilla ja kännykkäsovelluksissa. Samassa kirjassa esiintyy laite, joka kirjoittaa puheen suoraan tekstiksi – toinen asia, minkä älypuhelin osaa jo tehdä.

Modernimpia visioita meidän tulevaisuudesta tarjoaa esimerkiksi suosittu Black Mirror -sarja. Moni jakso käsittelee teemoja, jotka liittyvät vahvasti sosiaaliseen mediaan, jonka vaikutusvalta kaikissa elämän osa-alueissa kasvaa. 

Tässä kirjoituksessa heittäydyn tieteiskirjailijan rooliin, ja tarjoan teille lukijoille pari visiota ja arvausta koronan jälkeisestä maailmasta.

Etätyöstä tulee uusi normi, joka näkyy kodissa

Tulevien kulkutautien ehkäisemiseksi ihmisten kokoontumisia tullaan rajoittamaan entistä enemmän. Etäpalaverit, -työ, ja -opiskelu muuttuuvat uudeksi normiksi. Tänä keväänä syntyi moni lieveilmiö, kun tuhannet joutuivat yhtäkkiä käyttämään videopuheluita. Huonot valaistukset, mikrofonit, jotka eivät toimi, ja päälle unohdetut kamerat vaikeuttivat ihmisten elämää, kun videopuhelusta ei tullut mitään.

Markkinavoimat ottavat tästä tilanteesta kopin, ja pian myydään valmiita etätyöpaketteja, joita voi kätevästi asentaa kotiinsa. Kuten menneinä aikoina oli eteisessä puhelinpöytä, niin tulevaisuudessa moneen kotiin kuuluu etätyöskentelypiste, johon kuuluu kamera, mikrofoni, ja kätevä pieni valo, joka valaisee kasvot asiallisesti.

Käteinen jää eläkeläisten ja pikkurikollisten taskuihin

Moni liike kieltäytyy jo käteisen vastaanottamisesta, sillä on todettu, että koronavirus siirtyy pintojen kautta ihmisiin. Ensimmäiset askeleet kohti maailmaa ilman fyysistä rahaa on jo otettu, kun kauppaa tehdään pitkälti korteilla ja nettimaksuilla, ja Bitcoin on vakiintunut maksutapa monessa paikassa. Koronasta tulee kuitenkin viimeinen niitti käteiselle rahalle.

Lähitulevaisuudessa nähdään siirtymävaihe, kun käteisestä hiljalleen hankkiudutaan eroon. Eläkeläisille annetaan sympatiasta mahdollisuus käyttää käteistä rajoitetusti, ainakin kunnes muu yhteiskunta kyllästyy heidän miellyttämiseensä. 

Samaan aikaan käteisestä tulee rikollisten tunnusmerkki. Kun kaikki muu tapahtuu digitaalisesti, tulee olemaan hyvin epäilyttävää, että haluaa vältellä digitaalisia jalanjälkiä ja käsitellä niinkin likaista asiaa kuin käteinen raha.

Kädet vapautuvat likaisista esineistä

Samalla tavalla, kuten käteisen käyttö vähenee ja lopulta katoaa tautien leviämisen välttämiseksi, niin moni muu käteen menevä esine tulee katoamaan. Mikrosirujen istuttaminen ihon alle on jo toteutettavissa, puuttuu vain sen leviäminen yleiseksi käytännöksi. Kättä heiluttamalla voi kätevästi maksaa ostokset kassalla ja avata ovia, kunhan niihin asennetaan ensin sähkölukot. 

Kännykän korvaaminen tulee kestämään hieman kauemmin, sillä siitä on tullut niin keskeinen työkalu. Toisaalta, eilen Elon Musk esitti ylpeästi Neuralink-aivosirua, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa muun muassa tallentaa ajatuksia. Tämän kun yhdistää vielä koko ajan kehittyviin älylaseihin, niin pian voidaan hankkiutua eroon älypuhelimista ja vapauttaa kätemme muihin tehtäviin.

Artikkelikuva: Pixabay / _freakwave_