
Julian Nagelsmann on todellakin raivannut tiensä suuren yleisön tietoisuuteen. Valmentajaa ylistettiin edellisessä seurassaan TSG 1899 Hoffenheimissa, ja meno on vain parantunut RasenBallsport Leipzigin puikoissa. Kun vertailee Leipzigia ja Nagelsmannia, ovat seura ja valmentaja kuin luotuja toisilleen.
Landesberg am Lechissä lounaisessa kaupungissa Baijerissa, Saksassa syntynyt 32-vuotias jalkapallovalmentaja Julian Nagelsmann on toiminut päävalmentajana nuoresta iästään huolimatta Saksan korkeimmalla sarjatasolla Bundesliigassa jo vuodesta 2015 lähtien ja kuuluu maailman lupaavimpien valmentajien joukkoon.
Saksalaisluotsi aloitti ensin TSG 1899 Hoffenheimissa apuvalmentajana vuonna 2013, jonka jälkeen lokakuussa 2015 Nagelsmann nimitettiin Hoffenheimin edustusjoukkueen päävalmentajaksi kaudelle 2016-2017. Hän kuitenkin nousi jo aikaisemmin helmikuussa 2016 Huub Stevensin siirryttyä sivuun sydänongelmien takia.
Nagelsmann oli tuolloin 28-vuotias ja hänestä tuli nuorin päävalmentaja Bundesliigan historiassa. Joukkue oli tuolloin vaikeassa tilanteessa, kun se oli juuttunut putoamiskamppailuun. Keväällä Nagelsmannin aikana peli piristyi ja joukkue nousi lopulta sijalle 15 ja turvasi sarjapaikan yhden pisteen erolla Frankfurtista.
Todellinen täyskäännös Hoffenheimissa
Kaudella 2016–2017 Nagelsmannin joukkue onnistui erinomaisesti. Joukkue hävisi ensimmäisen ottelunsa Bundesliigassa vasta 28. tammikuuta juurikin miehen nykyiselle seuralle RB Leipzigille. Kaiken kaikkiaan Hoffenheim hävisi vain neljä Bundesliiga-ottelua ja voitti kauden aikana myös mestarijoukkue FC Bayern Münchenin. Nagelsmannin joukkue sijoittui Bundesliigassa neljänneksi, mikä oli seuran historian paras saavutus. Saksan urheilutoimittajien liitto valitsi Nagelsmannin kesällä 2017 vuoden parhaaksi jalkapallovalmentajaksi.
Hyvä jälki Hoffenheimissa avasi paikan uuteen seuraan
Kesällä 2019 Nagelsmann jätti Hoffenheimin reilun kolmen kauden jälkeen ja suuntasi Saksan kaakkoiskulmassa sijaitsevaan kaupunkiin nimeltä Leipzig. Leipzigiin vuonna 2009 perustettu RasenBallsport Leipzig on nuori itävaltalaisen energiajuomayhtiö Red Bullin omistama. Seura nousi Bundesliigaan kaudelle 2016-2017.
Seura on nuoresta iästään ja vähäisistä kausista Bundesliigassa huolimatta tehnyt merkittävää jälkeä ja kuuluu nykyisin suurimpien mestaruushaastajien joukkoon. Nagelsmann on Leipzigissa ajanut sisään omia ideoitaan, joita hän on jo aiemmin Hoffenheimissa työstänyt. 4-2-2-2 -muodostelmastaan aiemmilla kausilla tunnettu Leipzig on Nagelsmannin alaisuudessa tällä kaudella pelannut myös välillä kolmella keskuspuolustajalla, mikä oli hänen suosima pelitapansa myös Hoffenheimissa. Nagelsmann on varmasti iloinen siitä, että joukkueella on myös edellisiltä kausilta hiottu pelisuunnitelma kahdella topparilla, johon hän on voinut tarpeen tullessa myös palata.
Vaikka Leipzig on tunnettu aiemmilta kausiltaan aktiivisena joukkueena, Nagelsmann on tuonut siihen aktiivisuuteen myös selkeyttä. Joukkue on edelleen aktiivinen ja aloitteita tekevä, muttei hinnalla millä hyvänsä. Se ei enää leiki voitolla vain, koska sen pitäisi joka peleissä pakonomaisesti toteuttaa yliaktiivista pelitapaa.
Leipzigissa paljon samaa, kuin Jurgen Kloppin Liverpoolissa
Joukkue on omimmillaan silloin, kun vastustaja pitää palloa enemmän tai pallonhallinta menee ottelussa lähes tasan. Tämän kaltaisia pelejä sillä ei kuitenkaan ole kuin muutama Bundesliigassa. Leipzig on nimittäin pitänyt otteluissa keskimäärin palloa hallussaan kaikista joukkueista toiseksi eniten 60,2 -prosenttisesti. Joka tapauksessa viime sunnuntain ottelu Bayern Müncheniä vastaan todisti, että se on vahvimmillaan juuri, kun vastustaja pitää palloa ja Leipzig saa seuraa mahdollisia paikkoja riistää pallo ja kääntää se salamannopeaksi vastahyökkäykseksi. Täten Leipzigin joukkueessa ja sen toteuttamassa pelitavassa on paljon yhtenäisyyksiä tämän hetken maailman kuumimman joukkueen Liverpoolin kanssa ja siellä valmentavan toisen saksalaisluotsin Jürgen Kloppin lanseeraaman gegenpress-taktiikan kanssa.
Mikä ihmeen gegenpress?
Gegenpress tarkoittaa, kun joukkue menettää pallon hallustaan ja vetäytymisen sijaan se antaa saman tien välittömän paineen vastustajaan tarkoituksena saada hävitty pallo välittömästi takaisin ja mahdollisesti aloittaa pikainen vastahyökkäys vastustajan epäorganisoitua puolustusta vastaan. Vaikka samantyylistä taktiikkaa on toteutettu jo aikoja sitten, oli Kloppin tapa ensimmäinen, jota alettiin kutsua tällä kyseisellä nimityksellä. Tätä on hänen jälkeensä useat valmentajat ja useimmiten saksalaiset valmentajat käyttäneet ja kopioineet. Myös Julian Nagelsmann.
Hurjaa jälkeä tehnyt Werner on yksi Nagelsmannin joukkueen ehdoton onnistuja

Täsmäaseena näissä vastahyökkäys -tilanteissa toimii hurjassa vireessä ollut saksalainen kärkipelaaja Timo Werner, joka on myös yksi niistä lukuisista pelaajista, jotka ovat Nagelsmannin kanssa kehittyneet kokonaisvaltaisesti. Werner ei suinkaan enää ole pelkkä juoksukone linjojen taakse vaan nykyään 23-vuotias Saksan maajoukkueeseenkin lukeutuva pelaaja on paljon monipuolisempi. Werner on tällä kaudella 20 maalin lisäksi syöttänyt myös kuusi osumaa Bundesliigassa.
Nagelsmann pala Guardiolaa ja Kloppia
Nagelsmannia tarkkaan seuranneena hänestä näkee sen, että mies on kehittänyt itseään valmentajana tarkasti seuraillen tämän hetken kirkkaimpien tähtivalmentajien omia filosofioita. Näistä selkeimpinä juurikin Klopp sekä Manchester City -luotsi Pep Guardiola. Molemmat maailman parhaimpia valmentajia omilla tyyleillään. Nagelsmannin jalkapallossa on havaittavissa molempien valmentajien ajatuksia. Nagelsmann lähestyy pelejä kuitenkin eri tavalla ja kameleonttimaisesti hänen joukkueensa pystyy mukautumaan aina vastustajan pelitapaan peilaten. Hänellä on myös erittäin poikkeuksellinen kyky, joka on tällä kaudella pelastanut Leipzigin vaikeuksista monta kertaa. Se on hänen loistelias kykynsä tehdä toimivia muutoksia myös pelin sisällä.
Ottelu Bayernia vastaan oli valmentajien välistä shakkia
Sunnuntai oli Leipzig-luotsille iso näytön paikka, kun vastaan tuli Saksan suuri ja mahtava Bayern München. Ensimmäinen puoliaika oli muutamaa tilannetta lukuun ottamatta täysin Bayernin hallintaa. Leipzig ei ollut ollenkaan se joukkue, jota on totuttu näkemään. Se joutui makaamaan liian syvällä, eikä täten niitä vaarallisia paikkoja riistää palloa tullut juuri ensimmäistäkään. Ensimmäisen puoliajan esitykseen Nagelsmann voi olla tyytyväinen vain siihen, että omiin ei yhtäkään palloa mennyt.
Sitten tuli puoliaikatauko. Nämä ovat olleet tällä kaudella niitä hetkiä, kun Julian Nagelsmann alkaa vetelemään naruista ja lähes poikkeuksetta joukkue on tullut kuin uudesti syntyneenä toiselle puoliskolle. Niin se tuli myös nyt. En tiedä, mitä Red Bullia Nagelsmann koko joukkueelle juotti, mutta toisella puoliajalla se aktivoitui ja teki Bayernin pelinrakentelun jo alhaalta käsin todella vaikeaksi ja hermostuneeksi.
Shakkia nähtiin nurmella, kun Bayernin päävalmentaja Hans-Dieter Flick vaihtoi suurissa vaikeuksissa olleen topparinsa Jerome Boatengin pois ja tilalle tuotiin nopeakinttuisempi Lucas Hernandez. Tarkoitus oli vastata Leipzigin nopeuteen ja vastahyökkäyksiin Leipzigin Timo Wernerin johtamana. Nagelsmann vastasi tähän laittamalla kentälle isokokoisen Patrik Schickin saaden edun Bayernin suhteellisen pienikokoista puolustuslinjaa vastaan.
Ottelu päättyi yllättäen kuitenkin 0-0 -lukemin, mutta Nagelsmann näytti jälleen nerokkuutensa. Toisella sijalla se hengittää nyt sarjakärki Bayernin niskaan yhden pisteen perässä ja Mestarien Liigassa se kohtaa Tottenhamin ensimmäisessä otteluparissa, jossa näen sillä olevan erittäin hyvät mahdollisuudet kaataa viime kauden finalistijoukkue. Loppukausi on mielenkiintoista seurata, kuinka pitkälle joukkue euronurmella etenee ja mikä on sen lopullinen sijoitus Bundesliigassa.