Mikael Renwall on noussut hiljattain kuuluisuuteen YouTube -videoillaan ja sometyöllään. (KUVA: Viktorio Angelov)


Mikael Renwall, 23, on tubettaja, joka on viimeisen parin vuoden aikana noussut kuuluisuuteen. Hän siis kuvaa videoita YouTubeen. Mikaelin YouTube -videoilla on kohta yhteensä kolme miljoonaa katselukertaa, ja seuraajia somekanavissa Mikaelilla on lähes 130 000.

Haastattelen Mikaelia hänen kotonaan Vantaalla. Hän päästää minut sisään hymyillen ja toivottaa tervetulleeksi. Asunto tuoksuu hyvältä, ja ympärillä on kynttilöitä sekä Mikaelin kasvattamat avokado ja mango. Yksiöstä löytyvät lisäksi sänky, pöytä ja kuvauskalustoa. Vaikka kämppä on pieni, kaikki näyttää olevan paikallaan ja hyvin mietittyä. Mikael keittää teetä, jonka jälkeen istumme pöydän ääreen ja aloitamme haastattelun.
Kun häneltä kysytään, mikä on hänen ammattinsa, hän jäätyy paikalleen, miettii hetken, jonka jälkeen sanoo:

– Mä oon yrittäjä…tubettaja, I guess.
Renwall toteaa olevansa myös somevaikuttaja, vaikkei hän pidä tästä termistä, kun siitä on tullut ns. meemi.
– Kaikki alkoi vahingossa. Mä oon aina tehnyt somee ja silloin, kun Instagram tuli, aloin laittamaan sinne tosi paljon asioita omasta elämästä. Sitten tajusin, että seuraajamäärää pystyy kasvattamaan, mikä taas antaa paljon etuja ja mahdollisuuksia yhteistyölle.

Harrastuksesta ura

Mikael perusti YouTube -kanavansa vuonna 2018, mutta tajusi vasta tänä vuonna, että sen ei tarvitse olla pelkkää harrastusta, vaan se voi olla myös hänen uransa.
Lapsena jäätelöauton kuljettajan työstä unelmoineen tubettajan työpäivä riippuu siitä, mikä häntä inspiroi sillä hetkellä, mutta yleensä rakenne on seuraava:
– Herään joskus 9-10 väliin, syön aamupalan, jonka jälkeen siirryn työpöydälle joko editoimaan tai tekemään sähköposteja. Saatan myös kuvata videon, mut yleensä videon kuvaaminen tapahtuu illemmalla tai myöhään yöllä, koska silloin jotenkin inspiroituu. Koitan käydä salilla tauoksi. Kesän jälkeen olen ollut koko ajan töissä. Haluaisin asettaa selkeämmät rajat sille, milloin teen duunia ja milloin oon vapaalla, mutta se on vaikee, koska tää ei oo tavanomaista duunia. Lisäksi, kun kaiken tekee täältä himasta, siihen helposti uppoutuu.

Mikael työskentelee tällä hetkellä kotonaan, mutta unelmoi omasta erillisestä toimistosta. (KUVA: Viktorio Angelov)

Ruusut ja risut

Parhaina puolina työssään Mikael pitää saadut kokemukset sekä tutustumisen huipputyyppeihin. Hän kuitenkin toteaa, että tällä alalla yksityisyys kärsii. Hänellä on pysyneet samat kaverit, joten julkisuus ei ole siinä mielessä muuttanut nuoren miehen elämää valtavasti, mutta kaduilla hänet tunnistetaan yhä useammin.
– Se ei ehkä vielä ole mennyt raskaaksi, mutta mun ovelle on myös tultu muutaman kerran. Sellaisten rajojen rikkominen on raskasta, kun ei anneta kotirauhaa. 

Siitä puhuen, kesken haastattelun ovikello soi ja Renwall nousee tarkistamaan, kuka siellä on. Siellä on postimies. Mikael vastaanottaa mustan paketin, kiittää ja tulee takaisin. Hän on saanut kauneusboksin tubettajakollegaltaan, jonka hän katsoo mielenkiinnolla läpi ja palaa haastatteluun.
– Kyllä, tubettaja ja somevaikuttaja pystyy tienaamaan. Se vaan riippuu siitä, minkälaisen pohjaduunin oot tehnyt siihen ja mikä on sun kategoria, mihin asetut. Mulla ei ole varsinaista kategoriaa, joten mä pystyn tekemään pitkälti mitä vaan.

Perfektionismi ja unelmat

Hävettääkö mikään, mitä olet urallasi tehnyt?
Tähän kysymykseen Mikael naurahtaa ja nyökkää myönteisesti.
– Mä oon tosi pikkutarkka, mut oon yrittänyt pikkasen päästä siitä irti, jotta se perfektionismi ei olisi niin kokonaisvaltainen.
Siitä huolimatta kokonaisuus on Renwallille tosi tärkeää ja hänen on välillä vaikeaa katsoa vanhoja videoitaan ja kuviaan. 

-Seuraajat eivät yleensä ymmärrä sitä, kun he näkevät lopputuloksen, joka on…sanotaan kymmenen minuutin video, miten paljon aikaa ja rahaa se vaatii. Jos haluat tuottaa hyvänlaatuista materiaalii, se vaatii hyvät tavarat. Loppujen lopuksi silloin, kun sun täytyy olla käsikirjoittajana, tuottajana, kuvaajana ja editoijana samaan aikaan, se vie järkyttävästi aikaa. 

-Tähtään siihen, että pystyn tekemään jotain merkittävää, joka oikeasti antaa mulle hyvän meriitin.