Kuva: Pixabay

Nykyaikana melkein jokaisella ihmisellä on älypuhelin, joka on joka paikassa mukana. Moni käyttää useita tunteja päivästä vain tuijottaen puhelimen näyttöä, sillä siihen on helppo turvautua esimerkiksi työ- tai koulumatkoilla. Päätin muutama kuukausi sitten vähentää puhelimen käyttöä niin, että käytän julkisessa liikenteessä viettämäni ajan kirjojen lukemiseen.

Käytän päivittäin vähintään kaksi tuntia julkisella liikenteellä matkustaen joko kouluun tai töihin, mistä kertyy viikossa jopa yli 14 tuntia. Pohdin pitkään, kuinka paljon voisin saada aikaiseksi, jos alkaisin hyödyntämään nämä tunnit viikostani. Kunnes sain idean ottaa koulu- ja työmatkat itseni kehittämisellä sekä sivistämiselle lukemisen avulla.

Nuorena minulle diagnosoitiin keskivaikea lukihäiriö sekä ADHD, minkä takia lukeminen on aina tuntunut hankalalta sekä raskaalta. Lukemiseni on ollut erittäin hidasta sekä takertelevaa. Päivittäisen lukemisen aloittaminen tuntui aluksi erittäin haastavalta, sillä keskittyminen siirtyi koko ajan johonkin muuhun ja koin vaikeaksi upota kirjan maailmaan. Turhauttavaa lukemisesta teki myös ajatus siitä, että olen jumissa enkä etene kirjassa kuin vain muutaman sivun. 

Kuitenkin jonkin ajan kuluttua aloin huomaamaan, kuinka muutamista luetuista sivuista alkoi muodostumaan luettuja kappaleita ja luetuista kappaleista alkoi muodostumaan luettuja kirjoja. Huomasin myös lukunopeuteni sekä keskittymiseni paranevan päivä päivältä. Tästä huolimatta oli silti päiviä, kun lukeminen oli raskasta sekä hidasta, mutta raskaiden päivien määrä viikossa oli vähentynyt huomattavasti. Koin myös, että lukeminen auttoi minua rauhoittumaan sekä erottelemaan paremmin työ- ja vapaa-ajan.  

Vuonna 2018 American Medical Association julkaiseman tutkimuksen mukaan lukeminen voi vähentää muistisairauksien riskien määrää vanhetessa. Aivot ovat kuin lihakset, sillä ne tarvitsevat paljon toistoa ja harjoitusta pysyäkseen hyvässä kunnossa. Lukeminen aktivoi sekä kehittää aivojen toimintaa, sillä lukiessa ihmismieli joutuu prosessoimaan erilaisia sanoja, lauseita ja kappaleita samalla, kun muodostaa koko kirjan sisällöstä yhtenäistä kokonaisuutta. 

Lukeminen antaa myös ihmiselle mahdollisuuden oppimaan näkemään maailmaa eri näkökulmista. Mitä enemmän luemme eri asioista, sitä helpompi meidän on oppia ymmärtämään esimerkiksi itseämme, muita ja koko maailmaa. Lukeminen antaa ihmisille mahdollisuuden myös saada esimerkiksi vertaistukea hankaliin asioihin ja auttaa prosessoimaan erilaisia hankalia elämän-tapahtumia.  

Lukiessa opimme huomaamattamme automaattisesti myös uusia sanoja, jotka kasvattavat sanavarastoamme. Myös kielioppimme kehittyy samanaikaisesti, kun aivot prosessoivat luettua tekstiä ja sen sisältöä.Tätä kautta myös vuorovaikutustaitomme voivat kehittyä helpottaen kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. 

Nykyään lukemisesta on muodostunut minulle päivittäinen tapa, jota suosittelen mielelläni kaikille. Lukeminen ei tietenkään ole paras vaihtoehto kaikille, mutta tiedostan myös sen, että olin itse ennen yksi niistä, joka sanoi, ettei lukeminen ollut minua varten. Lukemista ylläpitämistä helpottaa se, että valitsee kirjan, joka oikeasti kiinnostaa itseään eikä vain jää jumiin yrittäen lukea kirjaa miellyttääkseen jotakin toista. Ota aika itsellesi ottamalla kirja käteen ja uppoamaan toiseen maailmaan, vaikka vain hetkeksi.