Ruotsin joukkueessa Karjala-turnauksessa on mukana sekä kokeneita että uusia pelaajia. / Wikipedia

Johan Garpenlöv toimii Ruotsin miesten jääkiekkomaajoukkueen apuvalmentajana. Joukkueessa ollaan iloisia siitä, että uusi kausi alkaa vihdoinkin.

Kaksinkertainen maailmanmestari apuvalmentajana

Johan Garpenlöv pelasi itsekin aikanaan ammattilaisjääkiekkoa. NHL:ssä pelatessaan hän edusti Detroit Red WingsiäSan Jose SharksiaFlorida Panthersia ja Atlanta Trashersia.  Tre Kronorissa hän voitti kaksi maailmanmestaruutta (1991 ja 1992). Ruotsin mestaruuden Garpenlöv voitti Djurgårdenin joukkueessa keväällä 2001.

Uransa jälkeen Garpenlöv on toiminut muun muassa Dallas Starsin kykyjenetsijänä. Nykyisessä virassaan Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen apuvalmentajana hän on ollut jo kaksi vuotta.

Kokemusta ja raikkautta

Viime vuonna Etelä-Korean Pjongjangissa pelattiin talviolympialaisten jääkiekkoturnaus. Olympialätkää silmällä pitäen Ruotsi valitsi viime vuotiseen Karjala-turnaukseen parhaan mahdollisen joukkueen Euroopassa pelaavista ruotsalaisista.

– Siksi meidän täytyi käyttää turnauksia ennen olympialaisia pelaajien arvioimiseen, Garpenlöv kertoo.

– Tänä vuonna meillä on sekoitus kokeneita pelaajia ja niitä, jotka eivät ole vielä pelanneet tällä tasolla.

Talviolympialaissa Ruotsi hävisi puolivälierässä olympiahopeaa voittaneelle Saksalle. Tanskassa pelatuissa MM-kisoissa Ruotsi voitti kuitenkin toisen maailmanmestaruutensa peräkkäin.

Samanlaista jääkiekkoa kuin MM-kisoissa

Lars Johansson on KHL:n paras maalivahti tällä hetkellä torjuntaprosentilla 97,0./ Wikimedia

Ruotsi on juhlinut jääkiekon maailmanmestaruutta kahtena viime vuotena. Sekä Kanadasta (2017) että Sveitsistä (2018) otetut rankkarivoitot ratkaisivat Ruotsille kultamitalit.

– Pelaamme samanlaista jääkiekkoa, mitä pelasimme kaksissa aiemmissa MM-kisoissa, Garpenlöv perustelee.

– Pyrimme pelaamaan kiekollista ja nopeaa suunnanmuutospeliä, olemaan hyvä nopeita ja aktiivisia joukkueita vastaan, ja laittamaan painetta kiekolliseen joukkueeseen, kun olemme ilman kiekkoa.

Tänä vuonna Ruotsilla on mukana joukkueessaan KHL:n paras maalivahti, Moskova TsSkan Lars Johansson. Hän on torjunut yhdeksän ottelua huimalla torjuntaprosentilla 97,0. Toinen Ruotsin maalivahdeista on Pietari SKA:ta edustava Magnus Hellberg. Hänen torjuntaprosenttinsa on 93,4.

– Emme ole vielä päättäneet kuinka peluutamme maalivahteja.

Puolustaja Jacob Josefsson pelasi MM-kisoissa keväällä 2015. / Wikimedia

Ruotsilla on kuitenkin mukana hyviä pelaajia, joiden otteita kannattaa seurata Karjala-turnauksessa.

– Meillä on paljon hyviä pelaajia joukkueessamme, mutta hyökkääjistä Jacob Josefssonin (Färjestad, SHL) ja Anton Landerin (Ak Bars Kazan, KHL), ja puolustajista Mikael Wikstrandin (Färjestadin kapteeni) otteita voi seurata.

Anton Landerkin oli MM-kisoissa mukana keväällä 2015. / Wikimedia
Mikael Wikstrand on Ruotsin liigassa, SHL:ssä, pelaavan Färjestadin kapteeni. / Wikimedia

Kauden aloitus Tshekissä

Ruotsi aloittaa maajoukkuekautensa 2018-2019 vierasottelulla Tshekissä isäntäjoukkue Tshekkiä vastaan.

– Olemme vain iloisia siitä, että kautemme alkaa vihdoinkin, eikä sillä ole väliä missä me pelaamme. Meille on paljon tärkeämpää aloittaa työskentely pelaajiemme kanssa!

Yle TV2 näyttää Tshekki-Ruotsi –ottelun koosteen torstaina 8.marraskuuta klo 22.30.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia