HIFK ja TPS kohtasivat Nordiksella perjantai-iltana.

Hyvin erilaisista lähtökohdista otteluun tulleet Helsingin IFK ja Turun Palloseura kohtasivat perjantai-iltana Helsingin Jäähallissa Nordenskiöldinkadulla, jossa turkulaisseura oli vahvempi 1-4 -lukemin.

Flunssa-aallosta johtuen HIFK kärsi edelleen paljon poissaoloista. Seura oli aiemmin torstaina uutisoinut pistävänsä joukkueen pukukopin karanteeniin, jotta flunssaviruksen leviäminen saataisiin pysäytettyä. Vaikka lähes puoliksi uusitulla kokoonpanolla kaatui keskiviikkona HPK Hämeenlinnassa numeroin 2-6, perjantaina HIFK ei pystynyt vastaavaan suoritukseen kotonaan. TPS lähti otteluun kolmen ottelun tappioputkessa, joista viimeisin tappio oli peräti 5-0 -lukemin KooKoolle.

HIFK sijoittuu sarjataulukossa 81 pisteellä kuudenneksi, kun taas TPS on juuri 52 pisteellä pudotuspeliviivan alapuolella sijalla 11, joten Turkulaisseuralle ottelu oli todella tärkeä pudotuspelihaaveiden kannalta. Molemmat joukkueiden parhaat pistemiehet, Lauri Pajuniemi TPS:lta sekä Teemu Turunen HIFK:lta, olivat ottelusta pois.

HIFK:lta tänään lukuisten muiden poissaolojen lisäksi sivussa oli myös joukkueen parhaimpiin keskushyökkääjiin kuuluva Otto Paajanen. Paajanen antoi pikaisen vastauksen, miltä joukkueen tilanne isossa kuvassa näyttää, kun runkosarjaa on jäljellä 15 ottelua.

−Joukkueella on hyvä tilanne. Ollaan pysytty tiukasti kuuden joukossa ja vielä on rahkeita nousta ylemmäskin sarjataulukossa.

Erilaiset ikäryhmät, samat punapaidat

Kun astuu Nordiksen käytäville, popkornin tuoksu, perinteikkään jääkiekkoseuran tavat ja kaikenikäiset punapaitojen kannattajat ovat siellä vahvasti läsnä. Nuori ja innokas IFK -kannattaja Maija Westerlund kertoi, mikä otteluissa on parasta.

Maija Westerlund, 8, on tällä kaudella käynyt katsomassa lähes kaikki HIFK:n kotiottelut.

−Maalit, ehdottomasti! Maalilaulusta tulee kylmät väreet.

Maijalla oli myös suosikkipelaaja, jolle hän on lähettänyt fanipostia.

−Anton Lundell. Lähetin hänelle kolme kirjettä.

Maija seuraa pelejä ja käy HIFK:n otteluissa usein.

−Lähes kaikissa kotipeleissä ollaan käyty.

Katsomoista löytyi myös vanhempia herrasmiehiä seuraamassa joukkueensa edesottamuksia. Jukka, 62, on seurannut HIFK:ta jo monia vuosikymmeniä.

−Kannatus on lähtenyt jostain sieltä -60 luvulta. Paikan päällä tulee käytyä pari kertaa. Aina kuitenkin matsit seurataan Radio Cityltä.

Jukalle kautta aikain hienoin HIFK muisto on kaudelta 1997-98.

−Silloin joukkueessa oli Brian Rafalski. Toki muutenkin ihan huippu joukkue, mutta Rafalski oli kova. Silloin voitettiin mestaruus.

Rafalski kirjasi tuolloin punanutussa 40 otteluun 13 maalia ja 10 syöttöpistettä runkosarjassa. Pudotuspeleissä tehoja tuli yhdeksään otteluun 5+6 ja joukkue pelasi tappiottoman kevään mestaruuteen saakka.

Jokereita Jukka ei niinkään kaipaa takaisin liigajäille, mutta ikävöi paikalliskamppailuita näiden kahden helsinkiläisseurojen välillä.

−Jokereita ei ole ikävä, mutta ne ottelut olivat aina hienoja. Niiden jälkeen ei ole samankaltaista otteluparia nähty.

Itse ottelu ei HIFK- kannattajia palkinnut

Katsomoista löytyi myös tyhjiä paikkoja perjantaina. HIFK tiedotti yleisömääräksi 6843. Helsingin jäähallin katsojakapasiteetti on 8200.

Vaikka HIFK-fanit tuntuivat nauttivan perjantai-illasta Nordiksella, kotijoukkue ei pelillisillä otteillaan pystynyt vastaamaan tähän huutoon. HIFK aloitti ensimmäisen erän todella vahvasti, mutta TPS kesti alkurynnistyksen ja ottelun edetessä alkoi saamaan kiekollisesta pelaamisestaan paremmin kiinni. Ensimmäisen erän laukaukset menivät helsinkiläisille 10-4, mutta TPS siirtyi ottelussa ylivoimalla Petteri Wirtasen takatolpilta kauhomalla maalilla 0-1 -edelle. Näissä lukemissa siirryttiin toiseen erään.

Toisessa erässä seuraavasta maalista vastasi myös TPS, kun HIFK- hyökkääjä Teemu Tallberg lahjoitti kiekon omassa päädyssä suoraan kultakypärä Ilari Filppulalle läpiajoon. HIFK:n maalilla vartioinut Atte Engren torjui yrityksen, mutta kakkoskiekkoon pääsi ensimmäisenä Lauri Korpikoski ja tilanne 0-2.

Tämän jälkeen nähtiin ottelussa kenties se kummallisin läheltä piti -tilanne. Rangaistus oli tulossa TPS:lle ja Engren oli jo matkalla vaihtoaitiota kohti, kun HIFK- pelaaja Janne Hämäläisen avaus kimposi luistimien kautta takaisin omiin päin ja osui maalin sivurautoihin.

Kyseisen jäähyn IFK kuitenkin hyödynsi ylivoimalla, kun Teemu Tallberg kauhoi kiekon maalin edestä sisään 1-2 kavennukseksi ja hyvitteli sillä antamaansa harhasyöttöä edellisessä maalissa. Tämä toi hieman energiaa HIFK:n pelaamiseen, mutta kuusi minuuttia myöhemmin TPS puolustaja Tony Sund kiskaisi tylysti numeroiksi 1-3. Näissä numeroissa edettiin ottelun päätöserään.

Kolmatta erää HIFK hallitsi ja vei viimeisen erän laukaukset 12-4, mutta ottelun viimeiseksi maaliksi kirjattiin TPS:n Teemu Väyrysen viimeinen isku HIFK:n tyhjään maaliin.

TPS maalivahti Erik Källgren torjui ottelussa 28 kertaa.

Ottelusta välittyi tunne siitä, että HIFK on turvallisemmassa asemassa sarjataulukossa, kun taas TPS käytännössä pelaa jo omia pudotuspelejään. Tämän takia vierasjoukkue oli tänään määrätietoisempi ja hyödynsi paikat, joita kotijoukkue sille tarjosi. Voiton takuumiehenä oli TPS- maalilla 28 kertaa kiekon eteen ehtinyt Erik Källgren.

Lähteet: https://hifk.fi/liiga/2020/flunssa-aalto-iski-hifkn-pukukoppi-on-karanteenissa/

Kuvaaja: Joona Tikkanen

JOONA TIKKANEN