Suomen maajoukkueen entinen kapteeni Teemu Tainio ripusti nappulakengät naulaan kauden 2014 jälkeen. Nykyään “Tornion terrieri” toimii Valkeakosken Hakan päävalmentajana, nostaen joukkueen viime kauden päätteeksi Ykkösestä takaisin Veikkausliigaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Teemu Tainio aloitti päävalmentajauransa FC Hakassa, jossa hän myös pelasi pelaajaurallaan. Kuva: Erasmus Envall

Jalkapallon pariin torniolaissyntyinen Tainio päätyi alun perin naapurin pojan innostamana. Suurta potentiaalia pienestä pitäen osoittanut pelaaja pelasi viisi vuotta vanhempien seurassa.

“Harrastin kaikkia mahdollisia lajeja, mutta futis oli kuitenkin mulle aina se ykköslaji, en tiedä mistä se johtui mutta se oli aina lähimpänä sydäntä”, Tainio muistelee nuoruuttansa.

Pitkän pelaajauransa aikana Tainio ehti kiertää pelaten Ranskassa, Englannissa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa. Maailmalle puolustava keskikenttäpelaaja ponnisti aikoinaan Valkeakosken Hakasta, josta tuli miehen päävalmentajauran ensimmäinen seura. Valmentaminen alkoi tuntua parhaalta vaihtoehdolta pelaajauran ollessa loppupuolella.

“Siinä loppuvaiheessa uraa alkoi tulla mieleen, että valmennus olisi semmoinen mikä kiinnostaa. Tein vuoden scoutti-hommia Tottenhamille ja sen jälkeen olin vuoden tekemättä mitään. Jos valmennukseen lähtee niin pitää olla akut täynnä, valmentaminen on niin kokonaisvaltaista hommaa. Kun ei enää peliura jatkunut niin valmentaminen oli luonnollinen hyppy siihen.”

Maajoukkueen entisen kulmakiven valmennusura alkoi HJK:sta, jossa hän valmensi seuran junioreita sekä reservijoukkue Klubi 04:ää. HJK:sta matka kävi Valkeakoskelle, jossa hän oli ensimmäiset kaksi vuotta apuvalmentajana, ennen siirtymistä vastuuvalmentajaksi ennen viime kauden alkua.

“Ajattelin, että kun Haka pelaa divarissa niin olisi kiva nostaa se Veikkausliigaan”, Tainio valotti paluutaan Valkeakoskelle.

Tainion ensimmäinen kausi päävalmentajana ylitti kaikki odotukset, Haka voitti sarjan suvereenisti häviten koko kaudella vain yhden ottelun. Kauden päätteeksi Haka oli rikkonut Ykkösen piste-ennätyksen ja noussut takaisin Veikkausliigaan ensimmäistä kertaa sitten kauden 2012.

Tainio tiedostaa viime kauden olleen huikea onnistuminen ja haluaa valmentajaurallaan eteenpäin, mutta kiire ulkomaille miehellä ei ole.

“Viime vuosi oli tosi hieno kaikin puolin, mutta tässä ollaan vielä niin alussa valmentajauraa että en mä haaveile ulkomaille pääsystä ennen kuin olen tehnyt kaikki valmentajakoulutukset Suomessa.”

“Joka päivä oppii uusia asioita, varmasti tämä kausi tulee olemaan erilainen kuin viime kausi, niin pääsee näkemään eri kantilta asioita ja karttamaan kokemusta ennen kuin lähtee ulkomaille”, Tainio pohtii alkavan kauden odotuksia.

Valmentajana hän kokee hyötyvänsä siitä, että kiersi pelaajaurallaan ympäri maailmaa ja sai arvostusta joukkuekavereilta toimimalla joukkueensa kapteenina. 

“Olen pelannut Hollannissa, Englannissa, Jenkeissä ja Ranskassa niin nehän on eri kulttuureita ja niistä oppii eri juttuja, tyhmähän sitä olisi jos ei niistä ammentaisi jotain oppia. Oon nähnyt paljon erilaisia valmentajia, mutta en halua seurata ketään tiettyä valmentajaa vaan olen yrittänyt löytää oman polun. Jos jollain valmentajalla on ollut joku hyvä juttu niin totta kai otan käyttöön, kun taas olen koittanut muuttaa juttuja mistä en ite tykännyt.”

Tainio on saanut vaikutteita useilta eri huippuvalmentajilta, mutta haluaa erottua heistä ja löytää oman tapansa valmentaa. 

“Olen yrittänyt löytää sen oman polun, se on tärkeintä tässä.”

Pitkä ja menestyksekäs pelaajaura on selvästi helpottanut Tainiota siirtymisessä valmentajaksi, hän pyrkii olemaan valmentajana ihmisläheinen ja keskustelee mielellään pelaajien kanssa kuunnellen myös heidän näkökulmiaan.

“En ole missään tapauksessa mikään diktaattori vaan keskustellaan aika paljon pelaajien kanssa, luulen että olen onnistunut siinä aika hyvin.”

Loistokauden jälkeen Tainio osaa suhtautua tavoitteisiinsakin maltillisesti.

“Tavoitteena on mennä niin korkealle kuin taidot riittää”, hän toteaa.