”Mun piti googlata, että kumpi on Jare ja kumpi VilleGalle.”

Tämä on asia, mitä monen ei tarvitse enää tehdä vuonna 2020. Helmikuussa 2013 yhtyeen tuleva miksaaja Tommi Tjukanov, 27, myöntää tehneensä sen.

”Olin menossa tekemään ensimmäistä keikkaa niille. Se oli jossain pienessä teatterissa Forumin takana. Mä istuin autossa ja mun piti googlata, että kumpi niistä jätkistä on kumpi. Ei mulla ollut mitään hajua, mun mielestä ne molemmat näytti ihan samalta. Olin kuullut kappaleen Häissä, mutta siinä kaikki”.

Vuonna 2013 JVG ei vielä nauttinut sellaista suosiota kuin tänä päivänä, keikkoja oli ympäri Suomea, mutta monissa paikoissa yleisöä oli todella vähän.

”Muistan, kuinka joskus jollain keikalla oli taas alle kymmenen ihmistä katsomassa. Mietin keikan jälkeen, että ei tästä tule mitään. On noi jätkät ihan mukavia, mutta tää musiikki ei vaan lähe”.

Voitolla yöhön

Silloin kun julkaistiin JVGn kolmas albumi Voitolla yöhön, alkoi muodostumaan se, että kuinka iso yhtyeestä voi tulla.

”Silloin mä tajusin. Helvetti, tästähän saattaa tulla tosi iso juttu.  Olen nähny sen, kun kierretään velkaisia paikkoja tyhjille yleisöille. Olen nähnyt myös sen tajuttoman nousun, kun keikkaa tehtiin ja kaikki paikat ovat loppuunmyytyjä”.

Lopullinen käännekohta oli rekka

Ennen kaikki tehtävät hoiti vain yksi mies. Tämä on helpottunut tiimin kasvaessa. Enää ei tarvitse saman henkilön hoitaa kaikkea laitteistopuolesta siihen, että osaako artistit saapua keikkapaikalle.

”Muistan, kuinka ajoin surkealla pakettiautolla tehden keikkoja ympäri Suomea. Nykyään on jo vähän eri tilanne, kun tiimissä on kiertuemanageri, valomies, monitorimies, bussikuski, rekkakuski ja vaikka ketä. Muistan, kuinka mulle käännekohta oli se, että saatiin rekka. Silloin musta tuntui, että tämä ei ole enää vain mitään puuhastelua, vaan ammattimaista touhua”.

 Hinausautolla laivaan ja liftailua Lapissa

 Kysyttäessä mieleenpainuvimpia tapahtumia vuosien varrelta, tarinoita on monta. On kyse sitten liftaamista Lapissa tai tarinoita auton hajoamisesta.

”Muistan kuinka 2015 oltiin matkalla Turkuun laivalle ja meidän auto hajosi 40 kilometriä ennen satamaa. Soitettiin sitten hinuri paikalle ja se hinasi meidät satamaan ja laivaan asti, että saatiin meidän tavarat sinne. Parasta oli se, että laiva odotti meitä 10 minuuttia, koska ei keretty aiemmin”.

Suurin saavutus

Tommi on miksannut JVG:tä monissa pienissä kuppiloissa alle kymmenelle ihmiselle. Hän on myös miksannut heitä suurilla festivaaleilla, jääkiekkoareenoilla sekä stadionilla.

”Muistan sen stadikkakeikan ihan minuutilleen. Oltiin lämppäämässä siellä Cheekiä. Jännitti ihan sikana, stadionillinen ihmisiä kuunteli mun työtä. Se on varmaan kovin juttu, mitä olen tehnyt”.

”Ärsyttää todistella muille, että kyllä mä tän osaan”

”Siellä Cheekin stadionkeikalla me oltiin vieraalla tontilla, mentiin esiintymään toisen keikalle. Siellä jotkut teknikot oli sillä asenteella, että mene sinä miksaamaan sitä JVG:tä muualle. Se oli sellaista typerää pojittelua. Ärsyttää todistella muille, että kyllä mä tän osaan, vaikka se vähän kuuluukin tän alan luonteeseen. Tulee vain turhia paineita ja niitä aiheutetaan ihan kiusallaan”.