Inspiraatio syttyy luonnossa. Kuva: Senja Rapila

Puhelimeen vastaa lämmin ja miellyttävä ääni. Tulee mieleen, että tätä ääntä voisi kuunnella pidempäänkin. Sellainen radioaalloille sopiva ääni.

“Kävin vuonna 2014 radiolinjan pääsykokeissa Laajasalon opistolla. Kokeeseen kuului haastattelu, jossa piti keksiä tarinoita pöydällä olevista esineistä. Silloin huomasin, että ei tämä ollut minun juttuni”, Senja Rapila muistelee ensimmäisiä hetkiään Laajasalon opiston tiloissa.

Pääsykoe oli kuitenkin paljastanut Senjasta huokuvan toimittajapotentiaalin, ja myöhemmin hänelle soitettiin opistolta. “Aloitin sitten sen aikaisella lehtipuolen opintolinjalla.

Senjan kiinnostus radiomaailmaan johdatti hänet harjoitteluun NRJ:lle. Hän toimi osana viihdetoimitusta ja tuotti radiokanavan nettisivuille sisältöä kirjoittavana toimittajana. Viihde- ja musajutut olivat mieluisia aiheita, mutta Senja kaipasi lisää haastetta.

“Harjoittelu oli hyvä katsaus viihdetoimittamisen maailmaan, mutta parasta oli kuitenkin mahdollisuus verkostoitumiseen.”

Seuraavana kesänä Senja pääsi Bauer Median kesäharjoittelijaksi, siellä viihdeuutisten kirjoittaminen jatkui.

Luovuuden irtipäästämistä. Kuva: Senja Rapila

Valokuvien takana

Luovana persoonana Senja oli valokuvannut omaksi ilokseen. Kirjoittamisen lomassa kameran käyttö tuli yhä voimakkaammin osaksi työskentelyä. Omiin artikkeleihin oli otettava kuvia, joten maailmaa katseltiin paljon kameran linssin läpi.

“Aloin kuvaamaan vapaa-ajalla enemmän ihmisiä, ja myöhemmin siitä syntyi toinen työni”, Senja kertoo.

Laajasalon opintojen jälkeen vuonna 2015 hän perusti oman yrityksen ja ryhtyi valokuvaamaan toiminimellä muiden toimittajatöiden ohella. Valokuvauskeikat antoivat uudenlaista otetta journalismiin ja toivat mukanaan yhä uusi kontakteja.

Kunnianhimoisuuden kanssa tasapainoilua

Senja teki töitä intohimolla ja eli nuoren toimittajan elämää.

“Siinä on oma vaaransa, kun tehdään töitä suurella sydämellä ja on palava halu näyttää, mitä osaa”.

Senja kertoo kokeneensa media-alan kuluttavana, jos työntekoon ei löydä tasapainoa.

“Töitä tulee helposti tehtyä oman jaksamisensa rajoilla, kun tekee intohimolla sitä, mitä rakastaa. Tällä alalla on todella tärkeä oppia tunnistamaan omat väsymyksen merkit.”

Inspiraation kannalta on myös oleellista, että osaa vähentää työmäärää ja ottaa riittävästi omaa aikaa. Sellaista aikaa, jolloin mitään ei tarvitse tehdä ja kukaan ei ole vaatimassa minkään tuottamista.

“Inspiraatio vain katoaa, jos tekee liikaa töitä, ja se tukahduttaa kaiken luovuuden. Sen minkä voimalla alunperin aloitti työt.”

Tällä hetkellä Senja löytää inspiraation juuri sopivasta tekemättömyydestä ja yksittäisistä hetkistä.

“Sitä huomaa löytävänsä ihan uudenlaisia kiinnostavia asioita, kun antaa itselleen aikaa.”

Media-ala kiinnostaa monipuolisuudellaan monia. Paras tapa löytää oma paikkansa siellä, on tunnistaa omat vahvuutensa. Itsetutkiskelu on suotavaa, jotta vahvuudet voi valjastaa hyödyllisiksi.

“Kun ymmärtää omat hyvät puolensa, on helpompi tehdä itsestään korvaamaton, ja sitä kautta löytää oma polkunsa menestykseen. Kannattaa myös miettiä sitä, millaisia ominaisuuksia alan työnantaja arvostaa työntekijässään. Sinun ei tarvitse erottua joukosta täysin uniikilla taidolla, jonka vain sinä osaat. Vahvuutesi voi olla esimerkiksi yksinkertaisuudessaan se, että uskallat kysyä vaikeitakin kysymyksiä haastateltavalta. Tai osaat onkia hänestä tietoja, joita moni ei monenkaan viikon lämmittelyllä saisi irti”, Senja neuvoo.

Ihminen ihmiselle

“Alussa saattaa jännittää varsinkin julkisuudessa olevia ihmisiä, ja nostaa heitä mielessään turhan korkealle jalustalle. Parasta kuitenkin, mitä tähän asti olen oivaltanut on, että kaikki ovat vain ihmisiä. Julkkikset ovat vain ihmisiä, ja siihen tottuu ajan kanssa.”

Uutuudenviehätyksen haihduttua inhimillisyys on korvannut fanituksen.

“Ulkomaisten artistien kanssa työskentely on silti aina vähän jännittävää”, naurahtaa Senja.

Senja tähtäsi Laajasalossa opiskellessaan toimittajaksi ja kulki opistovuoden läpi kirjoittaen. “Opetus oli tiukkaa, mutta realistinen näyttö siitä, mitä työelämä olisi.”

Toimittajan uraa ei kaunisteltu, vaan nöyrää suhtautumista korostettiin. Media-alaan kohdistuva tunku synnyttää väistämättä kilpailua, joka on hyvä tiedostaa.

Omia intohimojaan täytyy seurata, mutta silti olla maltillinen. Senja muistuttaa, että itseään on hyvä tuntea sen verran, että osaa vetää tarvittaessa myös rajoja. Luovalla alalla tehdään töitä täydellä sydämellä ja intohimosta alaa kohtaan.

Tällä hetkellä Senja opiskelee ammattikorkeakoulussa kulttuurituotantoa ja on sen vuoksi laittanut valokuvausyrityksensä jäihin. Tulossa on harjoittelujakso radion tuotantopuolella ja haaveissa on yksi Suomen suurimmista levy-yhtiöistä. Vaikuttaa siltä, että media-alalla voi pomppia paikasta toiseen, mutta oma juttu pysyy mukana