Tosi-tv on nykyisin hyvin suosittu ohjelmatyyppi televisiossa. Ihmiset nauttivat yllättävän paljon toisten tirkistelystä. Big Brother, yksi kaikkien aikojen kohutuimmista tv-sarjoista, pyörii taas Nelosen ohjelmistossa tänä syksynä seitsemänä iltana viikossa. Tavalliset ihmiset viettävät BB-talossa parhaimmillaan 12 viikkoa putkeen täysin eristettynä talon ulkopuolisesta maailmasta. Heidän elämäänsä seurataan ja kuvataan 24/7. Kuka hullu tällaiseen lähtee mukaan?

Asukkaat laitetaan talossa kovaan testiin. Tällä kaudella 16 toisilleen tuntematonta ja täysin erilaista ihmistä muuttivat asumaan kimppakämppään, jossa heidät laitetaan esimerkiksi suorittamaan yhdessä erilaisia tehtäviä. Voisin kuvitella, että vaikeimpia hetkiä talossa ovat kuitenkin ne, mitä meille katsojille ei edes näytetä koostelähetyksissä. Eli ne, kun talossa ei ole mitään tekemistä ja tylsyys on vahvasti läsnä, sillä näitäkin varmasti tulee paljon siinä kolmen kuukauden aikana.

Miksi osallistuisin Big Brotheriin?

Olen silloin tällöin miettinyt, mikä saa ihmisen osallistumaan Big Brotherin kaltaiseen tv-formaattiin. Tavoittelevatko he julkisuutta? Vai mikä heidät saa asettumaan koko Suomen kansan vahtivan silmän alle ja arvostelun kohteeksi? Osallistujat eivät kuitenkaan voi itse vaikuttaa edes täysin siihen, minkälaiselta tuotantoyhtiö heidät leikkaa näyttämään. Käsikirjoituksella ja editoinnilla voi tehdä yllättäviä asioita.

Minä en itse ikimaailmassa astuisi BB-taloon. Ihmisillä voi kuitenkin olla ihan ymmärrettäviä ja hyviäkin syitä lähteä mukaan. Lähes joka kaudella mukana on eri vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, jotka saavat hyvän mahdollisuuden normalisoida nykymaailmassa olevia ennakkoluuloja vähemmistöjä kohtaan. BB-talo on myös paikka, jossa pääsee testaamaan itseään tavoilla, joita ei normaali arjessa pääse kokemaan. Tai en ainakaan ole kuullut, että kauhean monet muuttavat kolmeksi kuukaudeksi kimppakämppään täysin tuntemattomien ihmisten kanssa ja sulkevat itsensä täysin kaikelta muulta maailmalta.

Isoja uhrauksia julkisuuden eteen

Uskon, että BB-taloon lähtee myös niitä, jotka haluavat itselleen vain julkisuutta tai BB-tittelin. Ei siinä mitään, jokainen tekee omat valintansa. Valitettavasti tällainen tosi-tv-julkisuus voi myös aiheuttaa hyvin paljon hallaa henkilökohtaiseen elämään.

Tälläkin kaudella on jouduttu jo todistamaan tilannetta, jossa erään asukkaan matka talossa päättyi hyvin lyhyeen. Vaikkakin visiitti talossa jäi hyvin lyhyeksi, siitä koituvat seuraukset olivat sitäkin isommat. Asukas jätti BB-talon, kun hänelle paljastettiin, että hänen aviomiehensä on hakenut yksin avioeroa vaimon mentyä BB-taloon. Vaikutukset eivät kuitenkaan jääneet edes pelkkään avioeroon. Ennen BB-taloon astumista sama asukas oli työskennellyt asianajotoimistossa, mutta kohujulkisuuden myötä hänet siirrettiin sivuun työtehtävistään. Näissä tilanteissa sitä miettii, mitä ihmiset ovatkaan valmiita uhraamaan tositelevisioon osallistumisen myötä.