Päätös tykkäyksestä tehdään tehdään Tinderissä sekunnissa, joten voit löytää kasan paskaa tai menettää timantin, yhdellä pyyhkäisyllä. (Kuva: Max Pixel)

Tinder on paskempaa kuin ripuli

Jäin miettimään ja pohtimaan Tinder-maailmaan uudelta kantilta, kun ystäväni sanoi minulle:
“Tinderissä kohtaavat oikeat ihmiset ja ne, joilla on tietyt kuvitelmat ihannekumppanistaan. Se onko sinulla esittelyteksti vai ei, on yhdentekevää; päätös siitä pyyhkäistäänkö oikealle vai vasemmalle, tehdään sekunnissa. Tinderin ongelma on sama, kuin yhteiskunnassa yleensäkin. Se on se, että kaikilla on niin kova kiire olla kiireinen.”

Aikaa ennen Tinderiä ihmiset tutustuivat toisiinsa ja muodostivat kuvan kiinnostavasta ihmisestä kokonaisuutena. Tänään meikämandoliinit istuvat junassa koulun tai töiden jälkeen, avaavat puhelimen ja jakavat ihmiset kahteen lokeroon vasemmalle vai oikealle, jopa yhden kuvan perusteella. Oikealle on tykkäys, ja vasemmalle taas en tykkää. Onko tämä nykyajan deittailua parhaimmillaan? En usko, mielestäni olemme menneet pahasti metsään.

Kysynnän ja tarjonnan laki

Mielestäni Tinder on paikka, jossa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa oikealla tavalla. Matti etsii Maijaa, joka on vaaleatukkainen fitness-urheilija, mutta tarjolla on tummahiuksinen jalkapalloa pelaava Minttu, jolla on samanlainen arvomaailma, pyyhkäisy vasemmalle. Miksi? Matti olisi saamassa ihastuttavan naisen, joka jakaa samanlaisen arvomaailman, mutta ei sovi Matin naisihannekuvaan. Ja koska Matti ei pyyhkäissyt Minttua oikealle he eivät edes koskaan päädy juttelemaan toisilleen.

Mutta jos Matti ja Minttu tapaisivat puistossa yhteisten kavereiden ansiosta, he juttelisivat keskenään, heidän arvomaailmansa kohtaisivat ja huomaisivat kummankin pitävän urheilusta. He ehkä vaihtaisivat numeronsa toisilleen, jatkaisivat viestittelyä ja lopulta menisivät treffeille. Kuka tietää olisiko Matti ja Minttu viiden vuoden päästä avioliitossa ja saamassa ensimmäistä lastaan. Mutta tässä nykymaailman deittailukulttuurissa, tähän ei ole samanlaista mahdollisuutta, sillä päätös oikealle vai vasemmalle tehtiin sekunnissa.

Miesten ja naisten välinen ero

Olen huomannut, että miehet laittavat naiset helpommin jatkoon, kun taas naiset ei. Miehille riittää helpommin kuvat naisesta ja hänen nopeasta ensi kuvasta, kun taas naiset kiinnittävät enemmän huomiota esittelytekstistä löytyviin asioihin ja pieniin yksityiskohtiin. Tinder on tehnyt myös itse tutkimuksia, joissa selvisi että miehet pyyhkäisee 46 prosentin todennäköisyydellä naisen jatkoon, kun taas naiset vain 14 prosentin todennäköisyydellä.

Sinkkunaisten taivas

Loppupeleissä naisilla on siis helpot markkinat, jos nainen tykkää miehestä, on todennäköisempää, että myös mies on tykännyt naisesta kuin toisin päin. Naisilla on siis vara valita ja poimia jyvät akanoista, mikä on minusta väärin. Tasa-arvoinen deittailukulttuuri on kuollut Tinderin myötä.

Tinderistä löytyy myös pelkän seksiseuran saalistajat, toiset kertovat sen rehellisesti mikä on rehellistä ja oikein. Mutta toiset piiloutuvat halujen kanssa parisuhdehakuilmoituksen taakse, ja ovat valmiita tekemään mitä vain päästäkseen sänkyyn. Seksi on aina seksiä, jokainen suostuu tai jättää suostumatta, mutta toisten tunteiden hyväksikäyttäminen omien halujen tyydyttämisessä on vastenmielistä. Jos haluaa vain haluilleen tyydytystä, sitä voi myös rehellisesti etsiä siihen tarkoitukseen tehdyiltä alustoilta. Tänä päivänä tätä tekevät niin naiset kuin miehet, eikä sukupuolella ole merkitystä tässä asiassa. Tinder on vain yksi alusta joka mahdollistaa ja tekee siitä helppoa.

Osumien kalastelu

Olen myös törmännyt keskusteluihin, joissa vertaillaan osumia ja kilpaillaan, kuka on saanut eniten osumia. Mutta osumille ei puhuta vaan niitä keräillään kuin pokemon-kortteja, ihan kuin osumien määrä olisi markkina-arvon testaamista. En voi ymmärtää, kuinka Tinderistä on tullut sovellus, jota palvotaan ja vihataan samanaikaisesti. Kuitenkin sovellus kehitettiin madaltamaan deittailun kynnystä ja tutustuttamaan tuntemattomia toisistaan pitäviä ihmisiä yhteen. Sovelluksen perusajatus on ikään kuin hukassa. Onhan Tinder tuottanut paljon onnellisia pareja, jotka ovat jopa menneet naimisiinkin tai saaneet yhteisiä lapsia, joten eihän sovellus ihan hyödytön ole.

Monet ystäväni ovat sanoneet poistaneensa Tinderin kokonaan, koska sovellus saa tuntemaan itsensä yksinäisemmäksi kuin todellisuudessa onkaan. Enkä ihmettele lainkaan. Ihmiset keräävät osumia, keskustelevat jos ovat jotain vailla, mutta muuten pysytään hiljaa ja odotetaan oven taakse ilmestyvää sulhasta tai morsianta, mutta ei olla valmiita tekemään mitään sen eteen. Ja siksi olen sitä mieltä, että Tinder on vienyt deittailukulttuurin vain huonompaan suuntaan. Pohjimmainen idea sovelluksessa on hyvä, mutta miten sitä käytetään, on paskempaa kuin ripuli.

Henriikka Krogars