Timantteja, Timantteja! -esityksen käsikirjoittaja Veli Kojonen. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

Timantteja, timantteja! -show & dinner keräsi ravintola Kappeliin ajalla 25.10. – 29.10. loppuunmyydyt näytökset. Työyhteisön kokemia haastavia asioita käsitellään näytelmässä satiirin ja komiikan kautta. Katsoja tempaistaan mukaan fiktiivisen Suomen Korukartano -perheyrityksen pyörteisiin, läsnäolijaa hemmotellaan myös loistavilla musiikkiesityksillä laulaja Nisa Sorayan tahdissa. Ohjauksesta vastannut Minna Kivelä päästetään myös lavalle Mega-Marsan roolissa. Esityksen isänä voidaan pitää käsikirjoittaja Veli Kojosta, jonka aloitteesta ja ideasta show & dinner -kokonaisuus on saanut alkunsa.

On kulunut aivan liian pitkä aika siitä, kun ihmiset ovat päässeet seuraamaan paikan päällä teatteriesityksiä. Onneksi syksyn pimeyden vallitessa teatterin nälkää auttoi helpottamaan piristävä Timantteja, timantteja! -esitys. Ilmapiiri ennen esityksen alkua oli hyvin odottavan iloinen, monista katsojista selkeästi huokui riemu päästä vihdoinkin nauttimaan esittävästä taiteesta paikan päällä.  Näytökset toteutettiin show & dinner -periaatteella, joten hyvän näyttelemisen ja musiikin lisäksi katsoja pääsi nauttimaan maukkaasta ruoasta esityksen ohella. 

Esityksen luoja, käsikirjoittaja Veli Kojonen kertoo, että halusi käsitellä esityksessä ihmisten työelämässä kokemiaan haasteita satiirin kautta. Aiemmin jo jonkin verran käsikirjoituksia tehneenä korona-aika antoi Kojoselle mahdollisuuden päästä käsikirjoittamaan pitkäaikaisena haaveena ollut kokonainen näytelmä. Korukartanon johtajatar Lisbethin roolia esittävä näyttelijä Sanna Tiivola ehdotti Velille, että hänen pitäisi ottaa myös jokin rooli esityksestä. Näin hänelle osoittautui työntekijä Samin rooli esityksessä. Yhteistyö Sannan ja Velin välillä alkoi jo 20 vuotta sitten. 

Näyttelijä Sanna Tiivola nähdään voimallisessa Lisbethin roolissa. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

“Sanna oli teatteriohjaajani jo lukioajoilta. Halusin, että hän lukee käsikirjoituksen, kun rupesin esitystä työstämään”, kertoo Veli yhteistyön alusta innoissaan. 

“Ohjaaja Minna Kivelä otettiin mukaan myös tuotantoon Sannan kautta, heidän ollessa muun muassa vanhoja kurssikavereita kouluajoilta”, jatkaa Veli. 

Sanna Tiivolan esittämä Lisbeth on yksi esityksen voimahahmoista. Tiivola on saanut hyvin vangittua Lisbethin luonteen ja sen haurauden. 

“Lisbeth pyrkii omalla käytöksellään esittämään sellaista, mitä ei oikeasti ole, pyrkien peittämään esimerkiksi omaa osaamattomuuttaan”, pohtii Sanna roolihahmostaan.

Huumori auttaa jaksamaan 

Esityksessä käsiteltäviä aiheita ovat työpaikkakiusaaminen ja kuinka jonkun ihmisen henkinen pahoinvointi voi vaikuttaa koko työyhteisöön. Esitys pistää katsojan miettimään muun muassa näitä teemoja. Show on kuitenkin onnistuttu luomaan niin, että vakavat aiheet saadaan käsiteltyä satiirimaisen iloisesti, tällöin katsojalle jää positiivisen iloinen teatterikokemus. Tätä työryhmäkin on tavoitellut, kysyttäessä miten he kuvailisivat show:ta.  

“Vauhdikas, monipuolinen ja hauska”, näillä sanoilla käsikirjoittaja Veli Kojonen kuvaa esitystään hymyillen.

“Timantteja, timantteja! pyrkii olemaan erittäin riemukas, mutta myöskin samalla hyvin kantaa ottava”, jatkaa näyttelijä Tiivola aiheesta. 

Yksi näytelmän tarkoituksista on ollut rikkoa työkulttuuria ja antaa ääni sellaisille keskustelun avauksille, joissa pyritään vaikka johonkin uuteen, mutta ihminen tarvitsee siihen uskallusta. 

Veli Kojonen keskittyneenä järkeilevän Samin roolihahmossa. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

“Ihminenhän on luonteeltaan sellainen, että jää mieluummin siihen tuttuun hyvään työpaikkaan kuin lähtee kokeilemaan jotakin uutta, vaikka lähteminen olisikin hyvä asia oman toimenkuvan tai henkisen hyvinvoinnin kannalta”,  pohtii käsikirjoittaja Kojonen.

Työryhmän henki välittyy myös katsojalle 

Esityksen ohjaaja Minna Kivelä pääsi revittelemään Mega-Marsan roolissa. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)


Harjoituksista ja itse esityksestä välittyi tunnelma, että näytös ei ole vain tekaistu hetken mielijohteesta. Työryhmästä huokuu mukavan tekemisen tunne, samaisen tunteen voi myös katsoja kokea istuessaan hämyisen Kappelin pöydässä. Henkilökohtaisesti näytöksestä jää vastaanottavainen tunnelma, katsojaa pyritään osallistavaan vuorovaikutukseen näytöksessä. Voipa joku katsojista päätyä esityksessä mukaan selfien ottoon näyttelijän toimesta, ollen näin osa esitystä. 

“On ollut tosi mielenkiintoista olla tässä mukana ja ohjaajana on ihana saada jokaisesta esiin se oma timantti”, pohdiskelee Minna Kivelä innokkaan mietteliäänä. 

“On löytynyt tosi hyvä ryhmä, kaikki tukevat toisiaan”, jatkaa ohjaaja Kivelä työryhmästään. 

Janne Kovanen sai kiitosta Callen roolista. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

Esityksessä Callen luonneroolia esittää Janne Kovanen, hän päätyi projektiin kämppiksensä vinkkaamana. Jannelta löytyy aikaisempaa esiintymistaustaa että voguing-tanssitaustaa. Esityksen tiimoilta Janne saikin yleisöltä paljon kiitosta poseeraavasta tanssistaan. Sellainen tuntuma yleisön osilta jää Jannen roolisuorituksesta, että hänestä tullaan vielä kuulemaan laajemminkin Suomessa. 

“Olen ylpeä ja onnellinen esityksestämme. Meillä on hauskaa, kun saamme tehdä yhdessä tuotantoa ja olemme ystävystyneet projektin aikana”, kertoo Janne koskettavan kiitollisesti. 

Ei esitystä ilman musiikkia 

Esityksen tukipilareita ovat vahvan käsikirjoituksen ja näyttelemisen lisäksi musiikki,  josta vastaa iskelmätähti Nisa Soraya. Hänet muistetaan hiteistään Huone 105 ja Anna rakas raju hetki, näitä kappaleita ei kuitenkaan esityksessä kuulla. Iskelmätähti Soraya esittää tarttuvan syvälliset omat tulkintansa muun muassa sellaisista hiteistä kuin Goldeneye ja Material girl. 

Laulaja Nisa Soraya toi musiikillisen panostuksensa lisäksi esitykseen glamouria. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

“Olemme Velin kanssa ystäviä ja olemme tehneet paljon yhteistyötä jo aiemmin”, kertoo laulaja Nisa Soraya päätymisestään mukaan esitykseen. 

Musiikkiesityksissä mukana on myös Afrodisiac-tanssiryhmä,  jonka panostusta onnistuneeseen esitykseen ei tule vähätellä. Tanssijat tuovat omalla intohimoisella esiintymisellään musiikin lähemmäksi katsojan kokemusta. 

Nisa Soraya esiintymässä yhdessä Afrodisiac-tanssiryhmän jäsenen Arin kanssa. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

“Tanssijat auttavat paljon, he tuovat paljon iloa ja visuaalisuutta lisää esitykseen”, toteaa Nisa innoissaan tanssijoista. 

Iskelmätähti Soraya on esiintynyt viime vuosina paljon Kanarialla, jonne hän aikookin seuraavaksi suunnata esiintymään yhdessä esityksessä myös mukana olleen meikkitaiteilija ja drag -artisti Jere Sivosen kanssa. Tämän vuoden puolella Nisan keikalle pääsee Suomessa ainakin vielä Hercules-yökerhossa Helsingissä. 

Rubiineja, rubiineja seuraavaksi? 

Timantteja, timantteja! -show & dinner esitykset myytiin loppuun. (KUVA: Juha-Pekka Hippi)

Parhaimmillaan Timantteja, timantteja! antoi katsojalle luvan rentoutua ja uppoutua hullunkuristen hahmojen maailmaan. Esitys tarjoaa katsojalle antoisan teatteri- ja  musiikkikokemuksen lisäksi myös hieman syvällisempää pohdittavaa ihmismielestä, nauruhermoja kutkuttaen.  Jäämme odottamaan jatkoa esityksen tiimoilta. 

Kenties seuraavaksi Rubiineja, rubiineja?

Artikkelikuvassa näyttelijät: Aleksi Tala; Joona Oinas; Ville Asikainen; Veli Kojonen; Janne Kovanen & Elviira Lehtonen

Artikkelikuva: Juha-Pekka Hippi