Neko Vesio kokee tärkeäksi sen, että ote someharrastukseen pysyy hauskana. (KUVA: Johannes Ruonakoski)

“Kun mulla oli taloudellinen mahdollisuus opiskella mitä tahdon, niin päätin lähteä opiskelemaan ilmastointiasentajaksi. Se on mun unelma-ammattini”, kertoo TikTok-mobiilisovellukseen komediasisältöä luova Neko Vesio.

Helsingissä asuvasta Neko Vesiosta, 20, on tullut järkälemäiseksi kasvaneessa TikTok-mobiilisovelluksessa tuttu kasvo. Harrastusmielessä lähtenyt sisällön tuottaminen on poikinut Nekolle mahdollisuuden lyödä sosiaalisella medialla leiväksi. 

“Mun someharrastus sai alkunsa, kun olin somea työkseen tekevän ystäväni kanssa matkalla Tukholmassa. Puhuttiin siitä, kuinka mä oon jo pidempää miettinyt, miten hauska somea olisi tehdä. Tää ystävä kannusti mua aloittamaan”, Neko kertoo.

Neko aktivoitui usealla sosiaalisen median alustalla, mutta Tiktok nousi hänen henkilökohtaiseksi suosikikseen.

TikTokissa saadun suosion määrä yllätti

Neko Vesio kertoo aloittaneensa sisällön tuottamisen keväällä 2020.

“Aloittaessani TikTokissa mulla oli nolla seuraajaa. Tavoitteeni oli kerätä kymmenentuhatta vuoden loppuun mennessä, mutta loppuvuodesta seuraajia olikin kymmenentuhannen sijasta satatuhatta.”

“En usko, että seuraajamäärä on vaikuttanut mun some-sisältöön. Tietenkin sisällössä yritän olla selvempi, että juttuni aukeavat mahdollisimman monelle. Päätavoitteeni on pitää sisältöni hauskana”, hyväntuulinen Neko pohtii.

Someharrastukselleen suurimmaksi inspiraatioksi Neko kokee hyvän ystävänsä Bettinan, joka toimii samalla alalla. 

Unelmana ura ilmastointiasentajana

Haaveet täyspäiväisestä somettamisesta on Nekon kohdalla toistaiseksi haudatut, vaikka sosiaalinen media on luonut ympärilleen uusia elinkeinoja, jonka vuoksi somesuosiosta on tullut tavoittelemisen arvoista.

“Aloittaessani ajattelin, että alkaisin tekemään somea täyspäiväisesti. Jätin sitäkin ajatellen täyspäiväisen lukion kesken ja siirryin aikuislukioon. Ajattelin, että some ois ollut se mun juttu, mutta ei se ollutkaan.”

Neko tulee valmistumaan tulevaisuudessa hänen unelma-ammattiinsa.

“Kun mulla oli taloudellinen mahdollisuus opiskella mitä tahdon, niin päätin lähteä opiskelemaan ilmastointiasentajaksi. Se on mun unelma-ammattini”, hän kertoo.

Haave perinteisestä leipätyöstä tulee perheestä

Neko, joka kuvailee itseään turvallisuushakuiseksi, ei koe ajatusta yrittäjyydestä omakseen.

“Somen tekeminen täyspäiväsesti olisi yrittäjän työtä. Oon omasta perheestäni nähnyt, että vaikka sä oot itsesi pomo, niin sä saatat olla töissä ympäri vuorokauden eikä työn ja vapaa-ajan raja ole selkeä”, Neko kertoo.

“Ilmastointiasentajan työ on käytännönläheistä. Musta ois kiva tehdä työtä aamukahdeksasta iltaneljään, jossa mä voin antaa kaikkeni. Sitten, kun työt päättyy, niin ne työt jäävät sinne työmaalle eikä niitä tarvi tuoda mukanaan kotia.”

Neko haaveilee työstä, joka mahdollistaa stressittömät koti-illat. (KUVA: Johannes Ruonakoski)

Some on harrastus, joka palkitsee

Sosiaalisen median lisäksi tankotanssia harrastava Neko kokee, että mahdollisuus somen kaupallistamisesta on palkinto hyvin tehdystä työstä.

“Somen kaupallistaminen on asia, jota mä oon tehnytkin. Toimin erilaisten yritysten kanssa kaupallisten yhteistöiden muodossa. On myös pikkujuttuja, joita seuraajat eivät ehkä ruudun takaa näe.”

“Tietenkin se on kivaa, kun harrastus, johon on käyttänyt aikaa ja rahaa, antaa myös jotakin takaisin”, Neko toteaa.

Haaveina työelämä sekä omistusasunto 

Neko, joka kokisi olevansa valmis jo 20-vuotiaana perhe-elämään, näkee tulevaisuutensa valoisana.

“Toivon, että mulla olisi jo viiden vuoden kuluttua oma asunto. Aloitin hetki sitten asuntosäästämisen. Olisi myös hienoa löytää työ, jossa voisin hyödyntää omaa some-osaamistani ilmastointiasennustyön ohella”, Neko pohtii.