Seppo Tiitinen palveli pitkään SuPon päällikkönä.

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa Eurooppa ja samalla Saksan valtio jaettiin kahtia. Niin sanottu itäblokki jäi Neuvostoliiton kommunistihallituksen piiriin. Itäblokin hajotessa 1990-luvulla vapautui valtioiden ja niiden kansojen myötä myös tietoa. Näihin tietoihin kuului myös niin kutsuttu ”Tiitisen lista”, joka on luettelo suomalaisten nimiä, joilla epäillään olleen yhteyksiä Itä-Saksan turvallisuuspalveluun Stasiin.

Piilotettu ja salattu

Lista päätyi ensin Länsi-Saksan turvallisuusviranomaisten käsiin Stasin arkistoista ja sitten Suomen suojelupoliisille. Suojelupoliisin eli Supon silloinen johtaja Seppo Tiitinen ja presidentti Mauno Koivisto päättivät sulkea listan Supon kassakaappiin. Lista jäi piiloon vielä noin kymmeneksi vuodeksi, kunnes se nousi julkisuuteen vuonna 2002 Helsingin Sanomien toimesta. Lista sai tuolloin nimekseen Tiitisen lista.

Listaa ja sillä olevia nimiä on vaadittu useita kertoja julkaistavaksi ja monet tiedotusvälineet ovat tavoitelleet sitä. Viimeksi listaa yritettiin saada julki vuonna 2010. Korkein hallinto-oikeus päätti kuitenkin, että lista saa pysyä edelleen salaisena, koska siinä olevan tiedon puuttuminen ei ole riski valtion turvallisuudelle. Listan alkuperäinen suojeleminen ja salaaminen onkin useita kertoja todettu Suomen lain mukaiseksi toiminnaksi. Lisäksi on huomautettu, että tiedon julkistaminen vaarantaisi Suomen valtion turvallisuuden.

–Päätöksessä on otettu huomioon se, että tietojen luovuttaminen voisi vaarantaa Suojelupoliisin kansainvälisen yhteistyön edellytykset. Tiedusteluyhteistyö perustuu luottamukselle, eikä saatuja tietoja lähtökohtaisesti voi luovuttaa eteenpäin, jotta luottamus Suojelupoliisiin säilyy, totesi Supon antama tiedote.

Totuus haussa

Tiitisen listalla olevia nimiä on pohdittu ja arvailtu, mutta totuus ei ole paljastunut. Lista on kuitenkin luovutettu tietyin rajauksin ja ehdoin tutkijoiden käyttöön vuodesta 2015 saakka.

Julkisuuteen lista ei ole vielä päässyt, vaikka uteliaisuus vallitsee asiaa koskien. Muun muassa Wikileaks-sivustoa on lähestytty listaan liittyen useita kertoja ja sivusto on myös itse osoittanut kiinnostusta listan julkaisemiseen. Wikileaksille onkin lähetetty useita versioita listasta, mutta ne ovat osoittautuneet väärennöksiksi.

Wikileaks on sittemmin julkaissut version listasta, mutta sen todenmukaisuus on Suomessa kielletty. Internetissä on esillä myös muita versioita listasta, mutta niitäkään ei ole pystytty todentamaan aidoiksi.

Kenen suojelua?

Tiitisen lista on kiistanalainen aihe. Muun muassa Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Seppo Hentilä uskoo, että lista pidetään salaisena ei niinkään valtion turvallisuuden vaan listalla olevien henkilöiden vuoksi. Myös professori Tauno Tiusanen, idänsuhteiden asiantuntija, on tyytymätön, joskaan ei yllättynyt, listan salaamisesta.

–Ei yllättänyt. Olen aina ajatellut, että varmaan sellaiset 40-50 vuotta niitä pidetään vielä salassa, koska ne henkilöt, jotka siellä ovat, ovat aikalailla kiinnostuneita siitä, ettei näitä vanhoja asioita pengota. Kun nimet tulevat julki, heitä ei ehkä enää ole olemassa, kertoi Tiusanen Ylelle, kun lista päätettiin 2010 jälleen pitää salassa.

Seppo Tiitisen itsensä mukaan listalla ei ole merkittävässä asemassa olleita henkilöitä. Totuus paljastuu kuitenkin vasta vuonna 2050, kun lista lopulta julkaistaan.

Tiitisen lista sai nimensä Suomen suojelupoliisin silloisen johtajan Seppo Tiitisen mukaan.

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-5561256

https://yle.fi/uutiset/3-5561866

https://yle.fi/uutiset/3-5436004

https://yle.fi/uutiset/3-5656858

https://yle.fi/uutiset/3-10082326

https://www.tiede.fi/keskustelu/70045/mahdollinen-tiitisen-lista-vuodettu

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000360871.html

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242173-supo-teki-paatoksen-tiitisen-listaa-ei-luovuteta-tutkijalle

Anniina Savolainen