Korkeasaari on suosittu kohde erityisesti tällä viikolla syyslomaa viettäville koululaisille. Korkeasaaren työntekijät ovat järjestäneet erilaista ohjelmaa kävijöille, jotta Korkeasaaren asiakkaat pääsevät tutustumaan eläimiin sekä heidän käyttäytymiseen lähempää. 

Amazon näyttelyssä aurinko pilkahteli kasvien lomasta. Kuva: Thomas Parviainen
Raitapaita loikeilemassa tyytyväisenä ruokansa edessä. Kuva: Thomas Parviainen

Ohjelmassa on muun muassa eläinten ruokintaa sekä kissamaista puuhaa, jossa perehdytään kissojen virikkeisiin ja hyvinvointiin. 

Kamelien ruokinta on myös ollut hyvä houkutin kävijöille.  Kuva: Thomas Parviainen

Sain itsekin osallistua ohjattuun toimintaan, kun menimme apinalinnaan.

Sain mahdollisuuden auttaa Korkeasaaren työntekijöitä tekemällä apinoille herkkupusseja. 

Herkkupussit ovat apinoille hyvää virikettä ja pussin aukaistuaan sisällä odottaa mieleinen palkinto, kuten esimerkiksi pähkinöitä ja popcorneja. 


Asiantuntija, berberiapinoiden suojelulähettiläs Miia kertoo Korkeasaaren suosituimpien eläimien olevan erityisesti kissaeläimet. 

Lapset ovat kiinnostuneita tiikereistä sekä apinoista ja aikuisten mieleen olivat eniten leijonat. Kierrellessä huomasin itseänikin kiinnostavan kaikista eniten naarasleijonat. 

  

Toimittaja Jatta Porkka ihailemassa leijonanaarasta. Kuva: Thomas Parviainen
Pieni kenguru ihastutti vierailijoita söpöydellään. Kuva: Thomas Parviainen

Käyntimme Korkeasaaressa oli todella opettavainen. Sain testata osaamistani eläinten ruokavaliosta ja lopputulos olisi voinut olla parempikin. 

Tämän seurauksena selvisi, miten vääränlaisia mielikuvia ihmisillä on eläinten ruokavaliosta. Tämä korostui esimerkiksi siinä, kun Korkeasaaren työntekijä kertoi, että apinoiden ruokavalioon eivät kuulu banaanit, vaikka stereotypiat ovat niin antaneet monelle ymmärtää. 

Banaanit eivät ole apinoille luonnollinen ravinto eikä apinoita edes välttämättä elä siellä, missä banaaneja kasvaa.

Lisäksi banaanit ovat niin pitkälle jalostettuja, että niissä on liikaa sokeria, mikä ei ole hyväksi apinoille.

Kaikkien eksoottisten eläinten joukosta löytyy myös suomalaisille tuttu kanala. Kuva: Thomas Parviainen

Korkeasaari tekee erilaista suojelutyötä. Korkeasaaressa kasvatetaan uhanalaisia eläimiä lajien säilymisen turvaamiseksi. 

Suurin osa Korkeasaaren eläimistä on syntynyt joko Korkeasaaressa tai muissa eläintarhoissa eikä Korkeasaari myy eikä osta eläimiä. Näin Korkeasaari on vastuullisesti toimiva eläintarha eikä tue laitonta eläinkauppaa. Korkeasaari on myös pelastanut laittoman kaupan uhreja ja tarjonnut niille turvallisen kodin.

Vastuullinen eläintarha vaikuttaa varmasti monen kävijän päätökseen mennä juuri Korkeasaareen vierailemaan.

Myös kävijät voivat osallistua suojelutyöhön ja sitä eläintarhassa mainostetaan paljon. Iso osa suojelutyötä on käydä vierailemassa Korkeasaaressa. Vierailemalla tukee työtä luonnon monimuotoisuuden suojelussa, ympäristökasvatuksessa sekä uhanalaisten lajien tutkimuksessa. 

Korkeasaaressa voi lahjoittaa suojelutyöhön itselle mieleiseen kohteeseen kuten esimerkiksi kotimaisten eläinten kuntouttamiseen. 

Korkeasaareen haetaan myös jatkuvasti vapaaehtoisia avustustehtäviin erilaisiin tapahtumiin.

Korkeasaaren laiskiaispatsas toivottaa kävijät tervetulleiksi sekä kiittää vierailijoita käynnistä. Kuva: Thomas Parviainen

Toimittaja: Jatta Porkka

Videokuvaus: Heidi Heikkilä, Thomas Parviainen

Editointi: Heidi Heikkilä

Valokuvaus: Thomas Parviainen