Tiedekeskus Heurekan SuperPUU -näyttelyn kulisseissa

Heureka on paikka, jossa moni koululainen käy verovaroilla ainakin kerran elämässään. Siksi sillä on merkitystä, millaisia tarinoita se kertoo. 

Heurekassa avautui kesäkuussa uusi kestävästä puunkäytöstä kertova näyttely. Uusi näyttely ihastuttaa, mutta herättää myös monia kysymyksiä, jotka jäävät vaille vastausta. Näyttelytuottaja Jussi Kahlos valottaa SuperPUU -näyttelyn taustoja.

SuperPUU – näyttelyä lähdettiin rakentamaan 2,5 vuotta sitten.

Petri Heino otti yhteyttä ympäristöministeriöstä ja kertoi puurakentamisen toimenpideohjelmasta ja esitti, että puurakentamisesta voisi tehdä mielenkiintoisen näyttelyn. Kävimme asiasta keskusteluja. Totesimme idean hyväksi. Otimme yhteyttä metsäteollisuuden toimijoihin ja pyysimme heitä mukaan yhteistyökumppaneiksi.

Näyttelytuottaja Jussi Kahlos.

Suunnitteluvaiheessa Heurekassa pohdittiin millaista viestiä halutaan viedä eteenpäin.

– Haluttiin korostaa puun hyviä puolia materiaalina. Lähdettiin tekemään näyttelyä, joka leikkisällä tavalla avaisi puualan monipuolista kenttää. Tärkeää oli esitellä myös puun ja metsien roolia ilmastonmuutoksen hillitsijänä.

– Puuteollisuuden kanssa käytiin keskustelua näyttelyn isoista linjoista, siitä mitä asioita olisi hyvä huomioida ja millaisia näkökulmia voimme tuoda esille.

Puuteollisuudella on eittämättä sananen sanottavana näyttelyn sisältöön. Suomen Metsäsäätiö rahoittaa näyttelyä 180 000 eurolla. 


Miksi näyttelyssä ei näytetä puunkaatoa?

Kahlos on hetken hiljaa.

– Hyvä kysymys. Se on interaktiivisen näyttelyn keinoin vaikeasti kerrottavissa. Näyttely leviäisi aivan liikaa, jos ulotamme sen hankintaketjun alkupäähän: Siihen kaikkeen, mitä moto tekee. Me ei haluttu tehdä metsäteollisuus -näyttelyä. Tämä oli iso rajaus, jota mietimme hirveän pitkään.

Näyttelyssä ihmetyttää se, etteivät metsät ole näkyvillä millään tavalla. Puu täytyy kaataa, jotta saadaan raaka-ainetta työstettäväksi. Tehtaita  esitellään kahden videon verran. Puupinot tehtaan pihalle eivät kuitenkaan  ilmesty tyhjästä. 

– Me ei kerrota tässä näyttelyssä kovin paljon metsistä, vaan siitä, miten puu saa ihmisen käsittelyssä sen toisen pitkäaikaisen elämän, Kahlos vastaa toistaen sahalaitosvideon viestiä.

Heurekalla on vahva tieteellisen neutraali brändi koetuksella

Tiedekeskus Heureka on onnistunut luomaan maineen objektiivisena toimijana. Nyt sen alla esitellään hyvin myönteistä kuvaa metsäteollisuudesta. Puunkaato herättää negatiivisia mielikuvia. Väistämättä nousee mieleen, että on tarkoitushakuista olla näyttämättä sitä. Vaarantuuko Heurekan maine neutraalina toimijana?

Kahlos on jälleen hetken hiljaa.

– Kun näyttelyn kohteeksi valittiin mekaanisesti käsitelty puu, tiesimme tekevämme hyvin isoa ratkaisua. Me näytetään tiettyjä asioita ja kerrotaan tietyt tarinat.

Näyttelyssä on tynnyreitä, joista voi haistella metsän tuoksuja: miltä tuoksuu elävä puu tai sienelle lemahtava maapohja. Jaossa on myös männynsiemeniä, jotka kävijä voi napata muistoksi istuttaakseen uusia puita kotikonnuille. Puu kasvaa metsässä korjuukypsäksi. Olisi luontevaa tuoda koko puun kiertokulku esiin.

– Emme anna kaiken kattavia vastauksia. Emme halua lannistaa ihmisten halua kysyä kysymyksiä. Uskon, että moni miettii, minkä takia vain mekaaninen metsäteollisuus on tässä ja että miksi näyttely kertoo vain siitä toisesta puolesta, miten puuta käsitellään.

Näyttely lisää tietoa kestävästä puunkäytöstä. Metsähakkuista käydään kuumaa keskustelua julkisuudessa. Metsäteollisuudelle on edullista esitellä Heurekan tarjoamaa näkökulmaa metsien käytöstä, vaikka kestävä puuntuotanto on vielä marginaalinen osa talousmetsien käyttöä. 

Teksti ja kuvat: Tiina Hentilä

Lue lisää: Tiedekeskus Heureka hieroo lehmänkauppoja metsäteollisuuden kanssa

Lue lisää: Tiedekeskus Heurekan SuperPUU -näyttely kertoo tarinaa kestävästä puun käytöstä