Heurekassa kesäkuussa avautunut näyttely kertoo puun kestävästä käytöstä ja sen pitkäikäisten puutuotteiden merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Se on toteutettu yhteistyössä Ympäristöministeriön ja metsäteollisuuden suurtoimijoiden kanssa. 

Näyttely on vaikuttava kokonaisuus. Puun pehmeät värit hellivät katsojaa. Keskellä viikkoa näyttelyssä on tilaa. Korona-aikana turvavälit on helppo pitää, käsidesiäkin löytyy kaikkialta. 

Matilda ja Gerald Helmreich viihtyivät palikoiden parissa.

Gerald Helmreich kiertelee näyttelyssä lapsensa Matildan, 5, kanssa.

 – Kivointa oli palikoilla rakentelu, Matilda sanoo.

Niitä riittääkin kokonaisen minikaupungin rakentamiseen.

Hiili Dioksidi seikkailee Hotelli Hiilinielussa

Palikanrakennus alueen vieressä pyörii animaatio Hiili Dioksidi -nimisestä ukkelista, joka näyttää hauskalla tavalla hiilidioksikin kulkeutumisen vesistöistä ja ilmasta puun eli “Hotelli Hiilinielun” asukkaaksi.

Siellä ukkeli saa asustella hyvällä onnella parikin sataa vuotta. Kertojan mukaan “Hiilinielu säilyy hotellissa,kunnes sen osat maatuvat tai ne poltetaan.” Puu kaatuu ja Hiili Dioksidi päätyy asustelemaan hirsisaunaan, jossa se voi hyvinkin elellä toiset pari sataa vuotta. Valitettavasti sauna palaa ja Hiili Dioksidi vapautuu ilmaan ja päätyy näin lähtöpisteeseensä.

Näyttely hellii aisteja

Keskellä tilaa on tynnyreitä, joiden luukkuja voi availla ja tuoksutella metsän hajuja. Maanpohja haisee sieniltä ja saa kavahtamaan taaksepäin. Katajan tuoksuun puolestaan voisi jäädä tunnelmoimaan toviksi jos toiseksikin. 

Leena Ja Jarmo Wägar suunnittelevat 3D-tulostimella avaimenperää.

Leena ja Jarmo Wägar ovat onnekkaita, sillä 3D-tulostimelle ei tarvitse jonottaa toisin kuin viikonloppuina. Tulostimella voi tehdä avaimenperän muistoksi näyttelystä.

– Silmiä avaava näyttely, toteaa Leena Wägar. 

Hän on tullut Kotkasta miehensä Jarmon kanssa vierailulle Heurekaan.

 -Kotkassa tukkipinot ja tehdas kuuluvat maisemaan. On hienoa päästä nyt kokeilemaan, tunnustelemaan ja haistelemaan eri puulajeja. Erilaisten puuliitosten esittely oli mielenkiintoista, Leena jatkaa.

Sahalaitos saa oman äänen 

Näyttelyssä on videoita, joissa esitellään nykyaikainen sahalaitos ja viilutehdas. Persoonallistettu saha saa puheenvuoron: 

“Hauskaa päästä kerrankin itse ääneen. Minä olen sahalaitos. Annan kaadetuille puille uuden elämän ihmisen käytössä.” saha kuvailee ja jatkaa, kuinka puu kuoritaan hellästi ilman mikromuoveja. Viittaus mikromuoveihin jää irralliseksi lauseeksi ja kuorintaan ei varsinaisesti vaikuta  kovin hellältä teräsrullien puristuksessa, mutta tehokasta se ainakin on. Puusta tulee käden käänteessä työstämis kelpoinen.

– Videot saha tehtailta olivat mielenkiintoisia. Olen ollut itse aikoinaan sahalla töissä. Tekniikka on mennyt hurjasti eteenpäin, Jarmo Wägar kertoo.

Matkamuistoksi männynsiemeniä ja oma hiilinielu kasvamaan kotipihalle.

Siemenistä uusi puu 

Näyttelyssä on suuri kosketusnäyttö ja sen vieressä neljä laaria, joissa jaetaan erilaisia männyn siemeniä. Näytöltä voi valita asuinkuntansa. Sen perusteella laarin yläpuolelle syttyy käpyvalo, joka kertoo, mistä laarista poimia mukaansa oikean laatuinen siemenpussi tuliaisiksi kotipihan mäntykujaa varten.

Näyttely on avoinna 10.6.2020 – 16.1.2022

Teksti ja kuvat: Tiina Hentilä

Lue lisää: Tiedekeskus Heureka hieroo lehmänkauppoja metsäteollisuuden kanssa

Lue lisää: Tiedekeskus Heurekan SuperPUU -näyttelyn kulisseissa