Tiedekeskus Heurekassa kesäkuussa avautunut SuperPUU – näyttely kertoo kestävästä puun käytöstä. Mielenkiintoisempaa on kuitenkin se, mitä näyttelyssä ei haluta näyttää: Puun alkuperää. 

Tiedekeskus Heurekaan on toteutettu yhteistyössä Ympäristöministeriön ja metsäteollisuuden eri toimijoiden kanssa SuperPUU – näyttely, joka esittelee kestävää puun käyttöä. Kävijäkokemuksesta on tehty mahdollisimman miellyttävä ja moniaistinen tapahtuma: puurakenteet hehkuvat kohdevalaistuksessa lämpimän värisinä. Puusta tehtyjä elementtejä saa kosketella. Lähimmäs metsää päästään tynnyreiden kautta, joissa on erilaisia puiden ja metsän tuoksuja. Muuten metsä on siivottu näyttelystä pois. Epämiellyttävää totuutta, että puita on pakko kaataa, ei haluta näyttää. 

Näyttelyvideot ovat taiten tehtyä propagandaa 

Tehokkainta markkinointi on silloin, kun se syö “vastustajan” puhetavan ja sulauttaa sen itseensä. Näin on toimittu tehtailta kuvatuissa videoissa. Minämuotoinen kerronta alkaa näin: 

“Hauskaa päästä kerrankin itse ääneen. Minä olen sahalaitos.”

Tämä on tuttua, kun puolustetaan vähemmistöä tai halutaan antaa ääni sorretulle, joka saa vihdoin kertoa asioista omasta näkökulmasta. Tässä tapauksessa metsäteollisuus on tämän persoonallisen äänen omistaja. 

Yleisölle syntyy kuva, että nyt kuullaan totuus.

“Annan kaadetuille puille uuden elämän ihmisten käytössä.”

Lausuma leikkii mielikuvalla, joka yhdistetään luonnollisen kuoleman kohdanneeseen puuhun. Vanha puu antaa kaatuessaan uuden elämän lukuisille eliölajeille tarjoamalla heille asuinsijan. 

Tehtaan hellässä huomassa

Puu pääsee kuorintavaiheeseen.

“Ennen sahausta on hellä kuorintani. E, ee. En käytä mikromuovirakeita sisältäviä geelejä kuoren poistoon.”

Puun kuorinta ei näytä mitenkään erityisen hellältä. Täydeksi mysteeriksi jää myös mihin mikromuovilausuma viittaa. Kuoritaanko jossain toisaalla puita kenties moisilla geeleillä? Mainostoimistolla olisi ehkä syytä tarkistaa tämä ohilaukaus uudemman kerran.

Viilutehdasvideo jatkaa samaa hellyysteemaa. Videolla sekä kuoritaan että kuivataan puuta hellästi. Hellittelyllä tahdotaan sanoa, että tehdas kohtelee puuta hyvin. Tällä pyritään alleviivaamaan metsäteollisuutta eettisenä toimijana.

Puun kaatoa ei haluta näyttää 

Lapsille suunnatussa animaatiossa Hiili Dioksidi -ukkeli seikkailee Hotelli hiilinielun asukkaana. Ukko päätyy hirsisaunaan ja saunan palaessa jälleen ilmaan. Videossa puu kaatuu kuvakentän ulkopuolelta niin, ettei sen kaatoa näytetä. Annetaan ymmärtää, että puu pätkähtää maahan omia aikojaan.

Positiiviseen näyttelyn henkeen ei istu se, että kestävä puumateriaali hirsisaunaan täytyy kaataa vanhasta metsästä. Moto raastamassa oksia irti rungosta tappavalla tahdilla on epämiellyttävä näky. 

Esittelyteksteissä sanotaan, että näyttely kertoo ennen kaikkea puusta materiaalina. Sillä ikään kuin vastataan jo valmiiksi kysymykseen, joka väistämättä herää, siitä miksei puun koko elinkaarta näytetä. 

SuperPUU – näyttely luo harhaanjohtavan mielikuvan Suomen metsien käytöstä. Suurin osa puusta hakataan sellukattilaan ja pääosan viennistä muodostaa lyhytikäiset paperituotteet. Näyttely luo mielikuvan metsäteollisuudesta ekologisesti kestävänä toimijana tulenarassa poliittisessa tilanteessa, jossa sillä olisi paljon parantamisen varaa.

Kuva ja teksti: Tiina Hentilä

Artikkelikuva: Wille Nyyssönen

Lue lisää: Tiedekeskus Heurekan SuperPUU -näyttelyn kulisseissa

Lue lisää: Tiedekeskus Heurekan SuperPUU -näyttely kertoo tarinaa kestävästä puun käytöstä