Yrittäjänä toimiessaan Tia pystyy tekemään työtä omilla ehdoillaan, ja myös liiketila näyttää tekijältään.

Kun nyt 29-vuotias tamperelainen Tia Nieminen (o.s. Mäkinen) vuonna 2010 kävi ripsienpidennyskoulutuksen, kipinöi ajatus hakea opiskelemaan kosmetologiksi ensimmäisen kerran.

Tia alkoikin etsiä laadukasta opetusta tarjoavaa tahoa, ja sellainen löytyi tamperelaisesta Hämeen Kosmetologikoulusta, joka nykyisin tunnetaan nimellä Lumova.

Hän päätyi hakemaan tähän noin kaksi vuotta kestävään koulutukseen, jossa oppi tapahtuu itse tekemällä, ja valmistuttuaan opiskelijalla on täydet valmiudet astua alan työelämään.

Tia haki samaiseen kouluun jo kerran aiemminkin vuonna 2011, mutta ei tullut valituksi sisään ensimmäisellä yrityksellä.

Vuonna 2012 haku kuitenkin nappasi, ja alkoi kahden vuoden matka opintojen äärellä, johon mahtui vuoden mittainen intensiivinen työharjoittelu, jossa opiskelijat tekivät pitkää päivää, kohtasivat monta asiakasta vuoronsa aikana ja näin opiskelijoiden taitoja todella hiottiin kuntoon tekemisen kautta.

Nieminen valmistui koulusta vuonna 2013.

Miksi Tia Nieminen sitten päätyi valitsemaan juuri kosmetologin koulutuksen?

”Ehkä se kiinnostus kumpusi jostain omaa takaa löytyvästä palosta tehdä käsillä töitä”, hän arvioi.

Hän luonnehtiikin itseään käsityöläiseksi, joka on aina pitänyt muun muassa piirtämisestä ja askartelusta. Hän onkin ollut aina kiinnostunut pienestä näpertelystä, joten oli siis vain luontaista, että Tia kiinnostui ripsienpidennyskoulutuksesta, jossa tekijä pääsee tekemään todella pikkutarkkaa työtä. Myös edellisessä työssään Tia pääsi toteuttamaan tätä visuaalista puoltaan työhön kuuluvien esillepanojen merkeissä.

Vuonna 2010 käydyn ja kaiken aloittaneen ripsienpidennyskoulutuksen lisäksi Tia on täydentänyt osaamistaan myös volyymiripsikoulutuksella, joka oli melko luontainen lisäys jokaiselle, joka halusi luoda varteenotettavan uran kosmetologina.

Vielä kosmetologikoulun aikaan ei ollut tarjolla muita ripsienpidennyksiä kuin ns. klassiset, mutta vuosien kuluessa alalle nousivat myös volyymiripset sekä Yumilashes-kestotaivutukset. Tia onkin käynyt täydentävät koulutukset näihin kaikkiin muutama vuosi valmistumisensa jälkeen. 

Yrittäjyyshenkisyys kulkee perheessä

Oman Beautia-yrityksen perustaminen vuonna 2016 oli lähestulkoon luonnollinen siirtymä Niemiselle. Olivathan hänen vanhempansakin työskennelleet yrittäjinä pyörittäessään kymmenen vuoden ajan Kessan Baaria Teiskossa.

Koulutuksensa aikana Tia teki parhaimmillaan tai pahimmillaan, näkökulmasta riippuen, 65-70-tuntisia työviikkoja suorittaessaan opiskelujaan sekä työskennellessään tamperelaisessa merkkivaateliikkeessä, INCH:issä.

Tia päätyi pikkuhiljaa vähentämään työtuntejaan vaateliikkeessä pystyäkseen kasvattamaan omaa yritystään. Loppujen lopuksi kaikkia resursseja ajatellen Tian oli valittava jompi kumpi, ja jonkin ajan kuluttua Tia päätyi lopettamaan työt INCH:issä keskittyäkseen täysillä omaan yritykseensä.

Yrittäjänä Tia voi vaikuttaa omiin päiviin ja niiden kulkuun, olla itsensä herra.

”Yrittäjänä pitää ehkä olla myös sellaista luonnetta, että vapaapäiviä ei niin vain pidetä, vaan töitä on tehtävä. Alkuun täytyy olla valmis tekemään paljon töitä, jotta yrityksen toiminnan saa kunnolla liikkeelle”, hän kuvailee.

Kysyttäessä työnsä palkitsevinta ja tärkeintä asiaa Tia Niemisen vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä; asiakkaiden kiitokset ja asiakaskuntansa kokonaisuudessaan ajavat kaiken muun edelle. Nieminen kokee olevansa nöyrä tekijä, jolle tärkeintä on, että asiakas on aina tyytyväinen lopputulokseen lähtiessään kosmetologin pediltä.

Visuaalisena ihmisenä hän myös kokee palkitsevaksi työnsä jäljen näkemisen, ja Tia vaatiikin itseltään paljon, ja haluaa täten nähdä täydellistä jälkeä itseltään.

Haastavaksi hän ei koe mitään osaa työstään, yrittäjyys kun on Tialle luontaista. Tia jopa nauttii asioiden järjestelystä, eikä koe tätä yrittäjyyden tuomana taakkana.

Ainoana lievänä haasteena Nieminen kokee äitiyslomalla töiden hivuttamisen lapsiperhearkeen, ja tämäkin haaste löytyy pienen pohdinnan jälkeen, mikä kertoo tämän olevan lähes merkityksetön miinus Tian silmissä.

Kauneusalalla tavoitellaan nyt luonnollisuutta

Eniten Tiaa työllistävät ripsienpidennykset. Lyhykäisyydessään ripsienpidennykset ovat siis omien luonnollisten ripsien juuriin erikoisliimalla kiinnitettäviä yksittäisiä synteettisiä ripsikuituja.

Muita Beautian tarjoamia hoitoja ovat Yumilashes-kestotaivutus, ripsien ja kulmakarvojen värjäykset, erilaiset kasvohoidot, vartalohoidot ja jalkahoidot.

Pienestä näpertelystä nauttiva Tia on tehnyt ripsienpidennyksiä lähemmäs kymmenen vuoden ajan.

Miksi ihmiset sitten käyvät esimerkiksi ottamassa ripsienpidennykset?

”Ihmisiä houkuttelee se, että voi helpottaa arkeaan, lähteä nopeasti töihin, eikä esimerkiksi meikkaamiseen kulu liikaa aikaa. Halutaan olla huolitellun näköisiä heti aamusta.”

Trendi kauneudenhoitoalalla on menossa kuitenkin luonnollisempaan suuntaan. Nieminen on havainnut, että asiakkaat tavoittelevat nyt siistiä ja huoliteltua lopputulosta.

”Kyse on kuitenkin makuasioista, mutta valtaosalla ripsikuidut ovat ohentuneet, viuhkat kaventuneet ja haetaan luonnollisempaa lookia. Palataan melkein kuin pidennysten alkuaikoihin, kun ei haettu vielä niin näyttävää lopputulosta. Nyt ripsissä haetaan hieman jopa epätasaisuuden kautta aidomman näköistä lopputulosta.”

Kosmetologin näkökulmasta olisi toivottavaa, että ihmiset eivät tuhlaisi rahojaan marketeista saataviin, kosmetologienkin käyttämiin laitteisiin ja tarvikkeisiin, ne kun eivät loppupeleissä vastaa kosmetologien käyttämiä virallisia laitteita.

”Monella on perustasoinen ihonhoito kunnossa ja hallussa, mutta mielestäni ihonhoitoon ei vieläkään panosteta tarpeeksi”, Nieminen valottaa.

Tia toivookin, että ihmiset antaisivat ammattilaisen huoltaa ihonsa kuntoon esimerkiksi kasvohoidoissa, koska vain ammattilainen pystyy arvioimaan ihmisen ihotyypin, ja sen mukaan lähteä hakemaan mahdollisiin ongelmakohtiin ratkaisua. Syitä voi löytyä omista elintavoista, ruokavaliosta, allergioista yms. Arvion kosmetologilta hakiessaan asiakas saisi omaa ihonlaatua ja mahdollisia ongelmakohtia mukailevan hoidon, johon kosmetologi voi antaa omat suosituksensa kotona jatkuvaan hoidon ylläpitoon.

Eikä sovi unohtaa, että jokaisen meistä sopisi ottaa pieni tauko normaali arjesta hemmottelemalla itseämme esimerkiksi peruskasvohoidolla tai rentouttavalla jalkahoidolla.

Nieminen muistuttaa, että iho on ihmisen suurin elin, jolla näkyy elämän eri vaiheet; stressi, unenpuute, ruokavalio, elämäntavat yms. Siitä siis tulee pitää hyvää huolta.

Tulevaisuudessa Tialla on tavoitteissa laittaa hynttyyt yhteen lähivuosina kampaajakoulusta valmistuvan ystävänsä kanssa, jolloin yritys pystyy tarjoamaan laajemman palvelukattauksen; asiakas siis voisi saada esimerkiksi juhlia varten kampauksen ja ripset kuntoon saman katon alta.

Tia uskoo myös lisäävänsä yrityksen valikoimiin uusia hoitoja, ja käyvänsä kouluttamassa itseään lisää.

”Voisin ihan hyvin nähdä itseni myös vaikka alan maahantuojana, tai jopa uusien, hyvien tekijöiden kouluttajana.”

Puoliso tukena yrittäjyyden kynnyksellä

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin vuoteen 2011, kun Nieminen ei tullut valituksi kouluun ensimmäisellä yrityksellä.

Mitä olisi mahtanut tapahtua, jos ovet kouluun olisivatkin avautuneet ensimmäisellä yrittämällä? Mikä hänen elämässään olisi nyt eri tavalla?

Nieminen arvelee, että tuossa vaihtoehtoisessa skenaariossa hän luultavasti asuisi edelleen Tampereella, olisi perustanut yrityksen, mutta ei olisi tullut tavanneeksi nykyistä puolisoaan, saatika tullut vielä äidiksi.

Tia Nieminen uskookin tietyllä tapaa, että asioiden kulku on mennyt hänen osaltaan juuri niinkuin jossain meitä isommassa on määritelty; hänen oli määrä tulla valituksi kouluun juuri tuolloin. Hänen oli määrä tutustua paremmin erääseen opiskelukaveriin, jonka Nieminen kertoo olleen olennainen tekijä myös puolisonsa tapaamisessa. Kyseinen kollega on aikanaan Niemisen mukaan ”parittanut” hänet ja aviomiehensä, ja toisaalta ilman puolisoaan ei Nieminen välttämättä olisi perustanut Beautia-yritystään, eikä hän myöskään olisi nyt pienen Eliot-pojan äiti. 

Kiitokset Tia siis lähettääkin sekä amorina toimineelle ystävälleen että puolisolleen, joka kärsivällisyydellään, tuellaan ja avullaan takasi arjessa pärjäämisen ja jaksamisen. Kun on kaksi työtä, koira ja oma elämä jaettuna toisen ihmisen kanssa, aika ja jaksaminen ei välttämättä yksinkertaisesti riitä kaikkeen, ja panostaminen yhteen asiaan on lähes mahdotonta. Yrityksen perustaminen sai siis myös puolison tuella mahdollisuuden kasvaa siksi uskottavaksi alan yritykseksi mikä se tänä päivänä on, ja Tia Niemisestä taas on kasvanut oman alansa konkari käytyään kovimman mahdollisen koulun.

Tämä osittain raskaskin tie ei näy millään tavalla Niemisestä ulospäin; hän on aidosti vilpitön, helposti lähestyttävä ja hänestä huokuu lämmin, kotoisa tunnelma. Niemisen puhuessa alastaan ja asiakkaistaan on päivänselvää, että tämä henkilö on löytänyt itselleen täydellisesti sopivan alan.

Näin asioiden on tarkoitettukin tapahtuvan, ja omien sanojensa mukaan Nieminen on juuri nyt siinä missä hänen kuuluukin olla.

Ja on helppo uskoa Niemisen todella tarkoittavan sanomaansa. Kova työ palkitaan, ja jokainen meistä voi itse valita olla hyvä ihminen, oli tie huipulle kuinka vaikea vain.