
Meilahden liikuntakeskuksen kahvioon kuuluu alemmalla tasolla sijaitsevilta tenniskentiltä keltaisten karvapallojen läiskintää ja sisäpelikenkien kirskuntaa. Juoksuaskeleet ovat teräviä. Taustalta kuuluu lasten nauramista ja metelöintiä. He ovat tulleet viettämään hiihtolomaviikkoaan tenniskurssille.
“Tennis on se oma laji”
Eero Tuomola kokeili tennistä ensimmäisen kerran kahdeksanvuotiaana isänsä kanssa. Kymmenen vanhana hän lähti tennisryhmään mukaan harjoittelemaan pari kertaa viikossa. Pari vuotta siitä ja innostus harjoittelua kohtaan alkoi todella. Harjoitteleminen vaihtui jokapäiväiseksi. Loukkaantumiset kuitenkin veivät kiinnostusta lajista ja pelaamisesta. Palo lajiin löytyi takaisin 17 vuoden iässä ja pelaamista oli jälleen paljon. Kilpailemisesta Tuomala on aina pitänyt.
Ensimmäiset muutamat valmennustunnit hän itse pääsi pitämään parikymppisenä. Vaikka pelaaminen on aina pysynyt mukana, on mielenkiinto kasvanut valmentamista kohtaan koko ajan enemmän.
“Tässä viimeisen viiden vuoden aikana on oikeasti innostunut valmentamaan. Omat pelit ovat jääneet vähemmälle ja valmentamiseen on panostettu”, kertaa Tuomola valmentajauransa
alkua.
Nykyään Tuomola tarjoaa omalla TennisTuomola -nimellä tennisvalmennusta Meilahden liikuntakeskuksella kurssiluontoisesti, niin aloittelijoille kuin edistyneemmille pelaajille. Hän kuuluu Helsingin Lawn-Tennis klubiin, josta löytyy valmennusta ja osaamista tasosta ja iästä riippumatta, lapsista kansalliselle huipulle saakka.
Kysyttäessä tarkempia syitä tenniksen parissa olemiseen, on Tuomolalla selkeä näkemys.
“Tennis on ollut se oma laji ja siitä on aina tykännyt. Pikku hiljaa, kun valmentamista tuli kokeiltua, huomasin että siellä kentällä viihtyy niin hyvin ja nauttii siitä tekemisestä”.
Hauskuus liikkumiseen
Teemoja omaan valmentamiseen hän on hakenut omasta peliurastaan, ja hän pyrkiikin laatimaan harjoitukset pelinomaisiksi.
“Tietenkin kaikki ryhmät ja pelaajat on erilaisia ja monesti myös tunnit ovat tosi erilaisia. Yritän kannustaa kaikkia ryhmäläisiä käymään pelaamassa muutenkin. Treeneissä harjoitellaan tekniikkaa ja taktiikkaa, mutta pääpointti on, että harjoitukset tukevat peliä.”
“Ei välttämättä mitään turnauksia tarvitse käydä pelaamassa, mutta esimerkiksi hallisarjoihin voi mennä kokeilemaan. Se on hyvä mittari ja jos siellä pärjää ja on kivaa, niin olen itse ehkä myös onnistunut niissä omien harjoitusten vetämisessä.”
Juuri tämä hauskuus, ja se, että pelaajilla, olivat he sitten lapsia tai aikuisia, on kivaa ja he nauttivat tenniksestä ja liikkumisesta kentällä, on Tuomolan mukaan parasta valmennuksessa.
“Tottakai myös, kun näkee kehitystä. Minullakin on ryhmiä, jotka on ollut viisi vuotta mukana ja kehityskaarta on kiva nähdä, ja sitä, että kehitystä on oikeasti tapahtunut.”
Hyvän palautteen kuuleminen on palkitsevaa sekin.
“Eilen yhdeltä tunnilta tuli palautetta, että oli oikein onnistunut ja hyvä tunti, niin onhan se kiva saada onnistuneesta työstä palautetta.”
Koska tennis on niin monipuolinen laji, jossa tarvitaan fyysistä kuntoa, hyvää koordinaatiota, pallosilmää, tuottaa se myös kuitenkin haasteita valmentamisessa ja pelaamisessa. Tekniikkaan liittyvät asiat, osumakohdat, sijoittuminen kentällä, kaikki nämä yhdessä luovat haasteen valmennukseen ja tennikseen Tuomolan mielestä.
Tennis on meille kaikille

Tennistä voi kokeilla ja pelata kaikki meistä. Palloja ja mailoja saa lainattua ja mukaan tenniskentälle tarvitsee oikeastaan vain edellä mainittujen lisäksi alustalle sopivat kengät.
“Kuka vain voi aloittaa tenniksen harrastuksena iästä riippumatta, ja käytännössä läpi elämän pystyy pelaamaan, mikä on mielestäni aika hienoa.”
“Tämä on myös sosiaalinen laji. Aika helppo on saada kavereita mukaan ja lähteä pelaamaan. Se on siisti juttu”, Tuomola sanoo osoittaen samalla käynnissä olevaa neljän kaveruksen välistä nelinpeliä.
Omaa vapaa-aikaa käytetään muuhun kun tennikseen
Tennisvalmentajalla ei aina ole helpoimmat työajat ja se saattaa heijastua vapaa-aikaan ja omiin ihmissuhteisiin.
“Välillä on vähän tiukkaa. Valmennukset painottuu iltaan ja aamuun. Vaimo kun on toimistotöissä, on yhteinen aika joskus kortilla. Niinä päivinä, kun ehtii niin yrittää vaikka yhteisen lounaan pitää. Viikonloput kun on yleensä vapaata niin silloin tehdään enemmän yhdessä asioita.”
Mitä enemmän Tuomola valmennuspuolella viettää aikaa tenniskentillä, ei hän vapaa-ajalla halua pelata tennistä ihan niin paljon. Silloin tulee urheiltua esimerkiksi kuntosalilla tai tehtyä muita ulkoaktiviteettejä.
Kun puhutaan tavoitteista, huokuu Tuomolan puheista selkeä näkemys, mitkä ovat ykkösasiat hänen valmennuksessa.
“Jokaisen harjoituksen tulee olla laadukas, kaikilla on hauskaa ja jokaisen on kiva tulla kentällä ja lähteä kentältä.”
Tavoitteena hänellä on myös kehittyä edelleen valmentajana ja oppia koko ajan uutta. Kolmen vuoden aikana on isoa kehitystä hänen mielestä tullutkin.
Henri Honkala