23-vuotias on nähnyt jo paljon. (Wikimedia Commons)

Australialainen Nick Kyrgios on 23-vuotiaaksi nähnyt tenniksessä jo paljon. Voittanut muun muassa lajin legendoihin kuuluvat Roger Federerin kuin myös Rafael Nadalin. Samalla myös hävinnyt otteluitaan tahallaan sekä sanallisesti herjannut kanssapelaaja Stan Wawrinkan naisystävää. Paljon lunastettuja, mutta myös paljon lunastamattomia lupauksia.

Kun vuonna 2012 17-vuotias Nick Kyrgios teki ensiesiintymisensä kotimaansa järjestämässä Grand Slam-turnauksessa, moni olisi uskonut millainen pelaaja ja varsinkin millainen ihminen Kyrgiosista kasvaa. Nykyään 23-vuotias ”aussi” on koko tennismaailman kiistanalaisin pelaaja, ei niinkään pelillisten ansioidensa puolesta. Häntä on esimerkiksi syytetty pelien tahallaan häviämisestä, englanniksi ”tanking”. Hän onkin myöntänyt hävinneensä noin kahdeksassa turnauksessa tahallaan ja ajatelleensa silloin kaikkea muuta kuin tennistä.

Lunastamaton potentiaali

Kyrgios on pahojen tapojensa lisäksi nauttinut kuitenkin menestystä pelikentällä. Hän on voittanut urallaan neljä ATP-mestaruutta sekä nelipelissä yhden. Hän on myös edennyt puolivälieriin niin Australian avoimissa kuin myös Wimbledonissa. Hän on ollut myös parhaimmillaan tenniksen maailmanlistalla sijalla 13. Kirsikkana kakun päällä löytyvät voitot niin Roger Federeristä, Rafael Nadalista kuin myös Novak Djokovicista, kolmesta tämän hetken parhaasta pelaajasta. Potentiaalia miehellä on enemmän kuin älyä käyttää sitä, jopa entinen tennis legenda John McEnroe on käskenyt Kyrgiosia katsomaan peiliin mikäli haluaa voittaa jokin päivä jotain suurta.

Mielipuoli vai hukattu lupaus?

Kyrgiosin ”pimeä puoli” on ollut hänen suurin ongelmansa. Vuonna 2015 sveitsiläistä Stanislas Wawrinkaa vastaan tapahtunut episodi hakee urheilumaailmassa vertaistaan. Kyrgiosilla tapahtui mielessään täydellinen pimahdus ja hän päätti herjata vastustajansa naisystävää Donna Vekiciä, jonka väitti pettävänsä Wawrinkaa, Kyrgioksen hyvän ystävän Thanasis Kokkinakiksen kanssa. Ja ei, tämä ei tapahtunut ottelun lehdistötilaisuudessa, vaan pelin kesken ottelun. Tämä tempaus kertoi valtavasta kunnioituksen puutteesta, sekä huonoista käytöstavoista sekä se on täysin reilun pelin vastaista.

Voidaan siis todeta Kyrgioksen menestyksen olleen aina kiinni vain hänestä itsestään. Ollessani McEnroen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että miehen olisi hyvä katsoa peiliin ja miettiä onko hän oikeasti halukas pääsemään absoluuttiselle huipulle lajissaan. Viitteitä Kyrgios on kuitenkin antanut, kertoessaan ettei rakasta lajia ja pelaisi ennemmin koripalloa, missä tosin olikin nuorena todella lahjakas. Hän myös paljasti 2017 Yhdysvaltain avoimissa, ettei ole omistautunut lajille laisinkaan.

Aika näyttää miehen kohdalla…

Matias Kanerva ( Kuva: Bee Hellén)