Teemu Pukki HJK:n paidassa (Kuva: Wikipedia)

Viime viikon sunnuntaina valittiin Englannin Championship Leaguen vuoden pelaaja, oli Teemu Pukilla mahdollisuus tehdä suomalaista jalkapallohistoriaa, ja näin hän myös teki. Suomen kansan huulille syvästi juurtunut lausahdus ”Pukkiparty” on nyt myös rantautunut kansainvälisille vesille, sillä Pukki vei ansaitusti ”Player Of The Year” palkinnon Englannin toiseksi korkeimmalla jalkapallo tasolla.

Suomen jalkapallo on viime aikoina tehnyt nousuaan maajoukkue tasolla, mutta sitä uskomattomampaa on kotkalaisen Pukin suorittaminen Brittein saarilla.

Kirjoitin aiemmin artikkelin siitä, että suomalaisten ajattelumalli on juurtunut vanhoillisiin lajeihin vuoden urheilijaa valittaessa, kuten keihäänheittoon, hiihtoon, sekä muihin lumen päällä tehtäviin urheilusuorituksiin.

Ilmaissiirrolla Saaristosta Saaristoon

Championship on sarjana kymmenen parhaan joukossa, sekä yksi maailman seuratuimmista. Pukki ei siis missään nimessä ole ollut höpöhöpö-liigassa, vaan ihan maailman parhaimpien sarjojen alapuolella haistelemassa hieman, ujuttamassa jalkaa sinne Englannin korkeimmalle sarjatasolle.

Pukin tilastot ovat tällä kaudella olleet aivan spektaakkelimaiset, eikä tämmöistä odottanut juurikaan kukaan miehen saavuttua Norwichiin, 26 maalia sekä 10 maaliin johtanutta syöttöä oikeuttivat miehen pokkaamaan vuoden pelaaja -palkinnon.

Tämän lisäksi hän on rikkonut Shefki Kuqin ennätyksen eniten maaleja tehneenä pelaajana Championshipissä yhden kauden aikana.

Brøndby IF:stä ilmaissiirrolla siirtynyt Kotkan Ronaldo on ollut hinta/laatu -suhteeltaan siis puhtaasti kultaa, voidaan ehkä jopa puhua Englannin mestaruussarjan tasolla kauden parhaasta ilmaishankinnasta, ainakin jos tilastoja katsellaan.

Pokaalia pokaalin perään

Pukille on mitä luultavimmin myös luvassa toinenkin palkinto, mutta se on koko joukkueen yhteinen sillä Norwich City on vahvasti kiinni mestaruudessa, jossa Pukki on ollut yksi suurimmista avaintekijöistä.

Siihen kun lisätään vielä hyvin mahdollinen maalipörssin voitto, voidaan ihan suoraan puhua Suomen vuoden jalkapalloilijan valinnasta itsestäänselvyytenä, ellei se sitä jo tällä hetkellä ole.

Viime kerran, kun jalkapalloilija on Suomessa valittu vuoden urheilijaksi, niin palkinnon pokkasi Sami Hyypiä, nyt jos koskaan on ajankohtaista valita uudestaan kuningaslajin edustaja, eikä juurruta siihen, kuinka Tero Pitkämäki heitti taas itsensä pronssille heittäen 85 metriä keppiä jääden 5 metriä voittajasta.

On aika antaa Pukkipartylle kaiken tämän mediahypetyksen lisäksi se ansaittu pysti, se on suuri vääryys jos näin ei tapahdu. Ei riitä vaikka Pitkämäki heittäisi 95 metriä taikka Niskanen hiihtäisi triplakultaa, tässä on kansainvälinen niin perussuomalaisittain sanottu jytky urheilun muodossa.