Yökerho-dj:n keikka alkaa iltakymmeneltä ja kestää parhaimmillaan puoli viiteen. (KUVA: Pixabay)

Monesti sanotaan, että tiskijukat ovat vain napinpainajia. Mikä onkin osittain totta, sillä dj:t kyllä vääntelevät monenmoisia nappuloita. Tiskijukan työhön kuuluu kuitenkin namiskoiden vääntelyn lisäksi lukuisia muitakin asioita, joilla on vielä enemmän merkitystä.

Tiskijukan työn tärkeimmät tekijät ovat asiakaspalvelu ja pelisilmä. Hyvän yökerhossa soittavan dj:n pitää osata lukea yleisöään ja näyttää siltä, että hänellä on hauskaa. Sekä tietysti valita biisit oikeassa järjestyksessä, jolloin kokonaisuus säilyy harmonisena. Tavallinen yökerho-dj ei voi soittaa kaikkia hittibiisejä putkeen, koska silloin hän on käyttänyt kaikki tanssilattian valttikortit yhdessä tunnissa. Tämä ei luonnollisestikaan toimi, sillä keikka kestää keskimäärin noin viisi tuntia. Hittibiisien välissä on soitettava myös muitakin kuin Spotifyn TOP-listan kärkibiisejä. Asiakas ei monesti ymmärrä, että hänen toivebiisinsä ei välttämättä sovi kaikkiin tilanteisiin ja hetkiin, vaikka asiakas on tietysti aina oikeassa.

Dj piireissä tunnetaan termi nimeltään resident dj eli talon dj. Se tarkoittaa sitä, että tiskijukka soittaa ravintolassa vakituisesti, jolloin hän on tavallaan työsuhteessa. Talon dj soittaa koko illan alusta loppuun yksin, ilman taukoja ja vessaankin pitää juosta, että ehtii dj koppiin miksaamaan seuraavan biisin ennen kuin edellinen loppuu. Parhaimmillaan talon dj saattaa soittaa kuusi tuntia, viitenä yönä viikosta.

Yökerho-dj ei ole jukeboksi

Tiskijukkia on nykyään joka lähtöön ja kaikista musiikkigenreistä, joten neuvon ulkona kävijöitä ottamaan etukäteen selvää klubeilla kulloinkin soittavista dj:stä. Kun osaa valita omaa musiikkimieltymystä parhaiten vastaavan tiskijukan, on silloin sekä dj:llä että asiakkaalla hauskempaa. Vaikka talon dj:t yhdistelevätkin useita genrejä, on jokaisessa illassa ja yökerhossa aina jonkinlainen tyylisuunta. Dj:ltä saa tietenkin toivoa biisiä, mutta ei saa suuttua, jos se ei tuleekaan kaiuttimista. Monesti toivoja ajattelee sen oman biisin saavan koko asiakaskunnan tanssilattialle ja bileet räjähtämään.

Soittaminen on pääsääntöisesti hauskaa ja myös palkitsevaa. Olen saanut omalla tiskijukan urallani enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta. Toivon hartaasti, että se on näin myös tulevaisuudessa. Paras asiakaspalaute on tietenkin täysi tanssilattia iloisesti tanssivia ihmisiä. Tiedän kuitenkin tilanteita, missä dj on saanut niin rankkaa palautetta, ettei ole enää ikinä halunnut soittaa kyseisessä yökerhossa.

Hyvänä tiskijukkana toimiminen vaatii kylmiä hermoja ja taitoa näyttää siltä, että on hauskaa, vaikka oikeasti aina ei näin olisi. Silloin, kun asiakkaat arvostelevat tai haukkuvat tiskijukan huonoksi, he tuskin tulevat ajatelleeksi, miltä se tuntuisi, kun joku tulisi kertomaan heidän työpaikallaan, kuinka huonoja he ovat työssään. Baarimikkoa kunnioitetaan, koska häneltä halutaan saada virvokkeita nopeasti. Sen sijaan dj:tä kohtaan ei monen mielestä tarvitse olla kunnioittava, koska hän vain soittaa jukeboksin lailla biisiä biisin perään. Tavallisessa suomalaisessa yökerhossa soittaminen ei ole mikään helppo paikka. Parhaimmillaan sinun pitää miellyttää kolmea eri sukupolvea ja kymmenien eri musiikkigenrejen fanittajia. Silloin, kun yrität miellyttää toista, saat aina kyllästyneitä katseita ja kommentteja muilta. 

Myös yökerho-dj:t ansaitsevat artistin tittelin. He yhdistelevät taidokkaasti muiden tekemää musiikkia ja tuottavat arjen elämyksiä.

Artikkelikuva: dj:n tärkein tehtävä on yleisön lukeminen. (KUVA: Pixabay)