Maria Sid (kuva: Teemu Kuusimurto)

Maria Sid on tunnettu monista näytelmistä niin ohjaajana ja näyttelijänä. Nyt hänellä on käsissään mahtipontinen projekti, joka rantautuu teatteriin 8.9. Chess-musikaali on ABBAn Benny Anderssonin ja Björn Ulvauksen tekemä musikaali, jota on esitetty isoilla lavoilla aina Yhdysvalloissa asti. Nyt kyseinen mestariteos on saapumassa Suomen maan kamaralle Helsinkiin. Sid on innoissaan, koska kyseistä formaattia esityksestä ei ole esitetty kuin kerran 15 vuotta sitten Ruotsissa.

Tämä on ollut vaativa mutta palkitseva työ. Tämä on mielestäni ainoa uskottava versio, joka perustuu Lars Rudolfsonin esitykseen, Sid toteaa.

Musikaali vaatii näyttelijöiltä paljon heittäytymistä ja kaikkien osapuolien rakennuspalojen paikoilleen loksahdusta. Sid kokee, että haluaa toimia ohjaajana, joka auttaa ja ohjaa, mutta antaa tilaa myös näyttelijöille. Tässä näyttelijänä olemisesta ja ohjaajakurssista on ollut hyötyä.

Maria Sid (kesk.) on antanut paljon itsestään musikaalin harjoitteluun. (kuva: Saana Hintikka)

Haluan ymmärtää näyttelijän puolen myös, usein se saattaa olla haastavaa ja samalla antaa työkaluja näyttelijöille joiden kanssa toimia, Sid kertoo.

Musiikki ja Svenska Teaternin tila rakentavat intiimin tunnun musikaaliin, koska Svenska Teaternin lava on niin paljon pienempi, kuin muut lavat, jossa musikaalia on esitetty.

Tämä tuo tietynlaisen intiimin tunteen katsojille. Toivon, että se tuo katsojia myös lähemmäs tarinaa, Sid kertoo

Kuvassa Alexander Lycke (oik.) esittää sahkkimestaria Anatolijia. (kuva: Saana Hintikka)

Musiikki on edelleen isossa roolissa musikaalissa. Musiikin on tehnyt Benny Andersson, mutta nyt musikaali on saanut uuden orkestroinnin Anders Eljaksen toimesta. Sid kuvailee musiikkia uskomattomaksi ja kertoo kuinka mahtavia Andersin sovitukset ovat.

Se mies on nero, hänen osaamisensa on aivan uskomatonta, Sid hehkuttaa.

Tekstien sanoitukset ovat Sidin mukaan vahvoja ja runollisia, mutta kertovat suoraan asiansa. Tällä mahdollistetaan katsojan kanssakäyminen näytelmän kanssa.

Me tavoitteemme on että katsoja poistuu täältä niin että ovat sekä itkeneet että nauraneet, Sid kertoo.

Maria Ylipää esittää naispääosassa Florencea musikaalissa. (kuva: Saana Hintikka)

Tämän musikaalin jälkeen Sidillä puhaltaa taas uusia tuulia. Hän ohjaa Suomen Kansallisoopperalle oopperan Pikaparantola, joka on säveltäjä Iiro Rantalan ensimmäinen ooppera Suomen Kansallisoopperassa. Sid asuu Ruotsissa perheensä kanssa ja hän on aloittamassa Tukholman teatterin varajohtajana. Häneltä on myös ilmestymässä keväällä TV-sarja Suomeen.

Chess-musikaalin pääsee näkemään Svenska Teaternissa 8.9.2018 alkaen.

Teksti ja kuvat:

Saana Hintikka