Helsingin yliopiston taidehistorian opiskelijat ovat järjestäneet taidehistoriallisia kävelykierroksia eri puolilla Helsinkiä jo parinkymmenen vuoden ajan. Kesän 2020 viimeinen kierros järjestettiin vuonna 1834 valmistuneessa Helsingin observatoriossa.
Opas Saara Seppälä esittelee arkkitehti C.L. Engelin ja tähtitieteen professori Friedrich Argelanderin suunnittelemaa observatoriota. Rakennus edustaa Engelille tyypillistä uusklassista arkkitehtuuria.
Kierroksen aikana nostetaan esille rakennuksen koristeellisia yksityiskohtia. Tämän kesän teemana ovat olleet Helsingin yliopiston rakennukset. Muita kierrosten kohteita ovat olleet esimerkiksi Helsingin sairaalarakennukset.
Koronaviruksen takia kesän 2020 kierrokset ovat järjestetty pelkästään ulkotiloissa. Pilvinen sää ei ole karkottanut uteliaita osallistujia.
Taidehistorialliset kävelykierrokset eivät käsittele pelkästään historiallisia rakennuksia. Tämän kesän kohteita ovat olleet 80-, 90- ja 2000-luvulla rakennettu Kumpulan kampus, sekä 2010-luvulla valmistunut Kaisa-talo.
Kävelykierrokset ovat taidehistorian opiskelijoille ensikosketus oppaan työhön. Kierrokset tarjoavat heille lempeän tavan harjoitella tulevaa ammattia, sillä museo-opas on tyypillinen ura taidehistoriaa opiskelleille.
Vaikka Seppälä on jo valmistunut Helsingin yliopistosta, hän jatkaa kierrosten vetämistä, sillä hän haluaa esitellä nykyistä työpaikkaansa, eli observatoriota, yleisölle. Kävelykierrosten kohteet päätetään oppaiden ja koordinaattoreiden kesken.
Yksi kävelykierrosten tarkoituksista on Seppälän mukaan tuoda yliopiston rakennukset lähemmäksi ei-yliopistolaisia. Vaikka yliopiston rakennukset ovat kaikille avoimia, ne koetaan usein suljetuiksi ja etuoikeutetuiksi tiloiksi. Seppälä ja muut kävelykierrosten vetäjät haluavat osoittaa, että rakennukset kuuluvat kaikille helsinkiläisille.
Kävelykierrosten ryhmäkoot vaihtelevat, varsinkin sään mukaan. Tyypilliseen ryhmään osallistuu kymmenkunta, kuten tänään observatoriolla. Kasvitieteellisen puutarhan kierrokseen osallistui taas ennätyksellinen neljäkymmentä ihmistä.
Sateen tihkuessa kierros jatkuu. Osa kierroksen osallistujista on osallistunut tapahtumiin jopa kymmenen vuoden ajan.
Observatorion nähtävyydet ulottuvat sitä ympäröivään puistoon. Helsingissä kiehtovaa on Seppälän mukaan se, että 1800- ja 2010-luvun rakennuksia voivat sijaita aivan vierekkäin. Helsingin pieneen keskustaan mahtuu monta arkkitehtuurin kerrosta.
Observatorion sisällä on nähtävissä Helsingin yliopistomuseon näyttely. Rakennuksessa toimii myös Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.
Kuvituskuva: Helsingin observatorio sijaitsee kivenheiton päässä keskustasta, osoitteessa Kopernikuksentie 1.