Tapiolan jääpuisto avautuu tänään. (Kuvat: Roy Kokkonen)

Espoolaiset pääsevät luistelemaan tänäkin talvena Tapiolan keskusaltaaseen avatussa jääpuutarhassa. Vaikka päivisin lämpötila on vielä plussan puolella, pakkasyöt ja jääkoneet mahdollistavat kentän avaamisen. Luisteleminen on maksutonta kaupungin ylläpitämällä luistinradalla.

Espoossa eletään vuoden harmainta aikaa. Sää marraskuussa on vielä epävakaisen sateinen ja lämpötila heittelee nollan molemmin puolin. Valonpilkahduksen pimeneviin iltoihin tuo tänään avattava Tapiolan jääpuutarha.

Kyseessä on Espoon ensimmäisenä avattava ulkojää.

”Pohjajää on nyt valmis, ja lämpötila sopivan alhainen puiston avaamista varten”, iloitsee Lasse Luoto luistelijoita palvelevasta kahvila Hileestä.

Keskusaltaan ympäristö päivää ennen avajaisia on vielä hiljainen. Vastikään laajennettu kauppakeskus Ainoa ja metroasema ovat vain kivenheiton päässä.

Ennen jäädyttämistä allas tyhjennettiin vedestä. Kun lämpötila pysyttelee alle viidessä plusasteessa, jääkoneet kykenevät ylläpitämään jään luistelukelpoisena. Ennen avaamista pohjajää on pitänyt saada sopivan paksuksi.

Jää on myös maalattu valkoiseksi.

Jääpuutarhassa pääsee luistelemaan kahdella eri radalla. Pidempi ratakierros on pituudeltaan 330 metriä ja sisärata on 240 metrin mittainen. Mailoja radalle ei saa tuoda, joten jääkiekon pelaaminen tulee jättää muille ulkojäille.

Vaikka sää on vielä harmaan marraskuinen, vesisadekaan ei jäätä uhmaa.

”Ainakin liukuu”, Luoto naurahtaa.

Luisteleminen jääpuutarhassa on maksutonta. Luistelun lomassa pääsee myös lämmittelemään kahvikupin äärelle.

Keskusaltaan päädyssä toimii kahvila, joka myös vuokraa luistimia ja kypäriä. Perheen pienimmille on lisäksi tarjolla maksuttomia luistintukia.

”Meillä on lämmitetyt pukukopit ja wc-tilat”, Luoto esittelee.

Jäätä huollettiin vielä tiistai-iltana.

Pinta-alaltaan yli hehtaarin kokoinen Tapiolan keskusallas valmistui osaksi puutarhakaupunkia vuonna 1962. Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen Tapiola on yksi Suomen kansallismaisemista.

Keskusallasta ympäröivät vuonna 1989 valmistunut Espoon kulttuurikeskus ja vuonna 1965 valmistunut Tapiolan uimahalli. Välittömästä läheisyydestä löytyy lisäksi harmaa Tapiolan kirkko ja hotelli Tapiola Garden.

Tänä vuonna alkaa jääpuutarhan seitsemäs kausi. Kesäisin allas on sula, ja siitä pääsee nauttimaan suppaillen ja siipiratasveneillen.

Tapiolan jääpuutarhassa saa luistella vapaasti vuorokauden ympäri. Kahvila Hile palvelee asiakkaita arkisin kello 14:30-20:30 ja lauantaista sunnuntaihin kello 10-18:30.