Me suomalaiset olemme hirveän kateellista kansaa. Emmekä me peittele sitä. Samalla kun kailotamme kovaan ääneen siitä, miten naapuri sai sitä ja tätä enemmän kuin me itse, teemme itsestämme aivan huomaamattamme hölmöjä, joiden otsassa voisi yhtä hyvin lukea suoraan punaisella tussilla ”KATEELLINEN”.

Vanha sanonta sanoo: Kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Tämä saa mut mietteliääksi. Miksi? Pitäisikö onni, oli se sitten uusi hieno auto tai kello ranteessa, piilottaa vain siksi, ettei mielensäpahoittajasuomalaiselle tule paha mieli? Kateellisuus liittyykin usein nimenomaan rahalla ostettaviin asioihin. Hieno auto pitäisi säilyttää autotallissa piilossa muiden katseilta, ja näyttävän kellon paikka on kotona pöytälaatikossa – ainakin naapurin mielestä.

Mikäli teet rahaa enemmän kuin tavallinen tallaaja, olet lähes väistämättä jonkun mielestä ylimielinen, leuhka ja täynnä itseäsi.

Muiden menestys elämässä koetaan olevan itseltä pois. Asian ei kuitenkaan kuuluisi olla näin. Jos tunnet piston sydämessäsi, ja koet syyllistyväsi usein näihin pimeisiin kateellisuuden tuntemuksiin, mieti hetki, voisitko saada itse vaikka inspiraatiota muista ihmisistä? Mikäli muiden saavuttamat asiat eivät liity täysiin mahdottomuuksiin, mieti voisitko saada muiden onnistumisista lisäpontta omiin juttuihisi. Jos joku muu osaa jotain, miksi et sinäki osaisi ja onnistuisi?

Lieneekö kateellisuuden syynä alhainen itsetunto ja vähäiset kehut vanhemmilta – ken tietää. Tai ehkä tämä piirre meissä suomalaisissa on vain sisäänrakennettu juttu.

Kaikissa meissä piilee kateellisuuden peikko ja on ihan tervettäkin, että se joskus nostaa päätään – olemme vain ihmisiä. Mutta seuraavan kerran, kun naapurisi parkkeeraa uuden Audinsa pihaan, ota iisisti. Naapurilla saa olla kallis auto. Se ei tee sun Toyota Corollaasi yhtään sen huonommaksi. Jos joku juoksee maratonin, älä ajattele heti ”jaahas, taas tällanen ketä halus vaan leuhkia, että joo minäpä käyn vähän urheilemassa. Syökää te muut vaan sipsiä ja makoilkaa kotona, katsokaas, kun minä urheilen ja jaksan, olen niin paljon parempi!”. Tämän sijaan voit ajatella, saisitko toisten onnistumisesta inspistä omaan elämääsi, että siisti juttu, kun joku pystyy tohon. Että menisikö sitä ehkä itsekin lenkille? Tai ihan mitä vaan. Juttuja voi yrittää kääntää positiivisen puolelle.

Kehutaan itseämme ja toisiamme, jos vaikka sillä tavoin tämä kateellisuus helpottaisi. Ollaan kilttejä. Toivotaan hyvää toisille. Se ei oo itseltä pois, vaan se nimenomaan antaa. Antaa hyvää myös takaisin itselle.