”Baletti oli intohimoni ja se vei minut kokonaisvaltaiseksi kehonhuollon ammattilaiseksi.” 20 vuotta rakentamassa unelmaa. Anne Hirvonen on helsinkiläinen balettiopettaja ja yrittäjä, se on vaatimattomasti sanottu, koska hänellä on nykyään monta ammattinimikettä ja myös kaksi yritystä.

Anne työnäärellä (Kuva Annen oma arkiso)

Annen intohimo balettiin alkoi jo pienenä tyttönä. Perhe ei ollenkaan ymmärtänyt sitä, koska perhe oli niin sanotusti työläisperhe.  Seitsemän-vuotiaana Anne itse hakeutui balettikouluun, koska niin hän oli päättänyt. Baletti kun oli -70-luvulla elitistinen harrastus.

Siitä lähti koko juttu. Ensin ihan harrastuspohjalla, pari kertaa viikossa, yksityisessä balettikoulussa.

”Mutta jossain vaiheessa syntyi päätös, että minusta tulee baletin opettaja ja se päätös oli hyvin selkeä.

Matkalla koti unelmaa

Pieniä hairahduksia uran alkuvaiheessa oli muihin ammatteihin.

”Lukion jälkeen hakeuduin lastenhoitajakoulutukseen, mutta en koulutuksen jälkeen ehtinyt sitä ammattia harjoittaa, kun kolme kuukautta, kun sitten sain opiskelupaikan tanssinopettajakoulutukseen silloiseen Turun taiteen ja viestinnän oppilaitokseen, nykyiseen Turun ammattikorkeakouluun. Me oltiin ensimmäiset tanssin opiskelijat silloin.”

”Koulussa väännettiin neljä vuotta ja treeniä oli noin kuusi tuntia päivässä plus muut opinnot. Opiskelu oli hirvittävän rankkaa, mutta ehdottomasti elämän parasta aikaa. Ja opiskelu vieraassa kaupungissa teki siitä myös itsenäistyminen aikaa ja taidekoulu toi oman mielenkiintoisen ilmapiirin siihen lisäksi.”

Turun jälkeen Anne palasi pääkaupunkiseudulle, Espooseen, Espoon balettikouluun opettajaksi. Hyvin nopeasti Anne päätyi siihen, että hän perustaa oman balettikoulun.

”Olin silloin aika nuori enkä oikein edes ymmärtänyt kaikkea riskejä mitä yrittäjyyteen voi liittyä. Ehkä se oli hyvä, että en sitä oikein miettinyt. Halusin vain tehdä itselleni sitä hommaa, ettei kukaan sano mitään. Ehdottomasti en kadu sitä päätöstä, vaikka ensimmäiset vuodet olivat tosi vaikeata, mutta kyllä sitä pärjäsi”

Ensimmäisinä vuosina oppilaat olivat ihan pieniä, kolmevuotiaista ylöspäin mutta alle kouuluikäisiä, viikko oli ihan täynnä pieniä lapsia. Jokaisen päivän tunnit olivat eri toimipisteessä, koska oli mentävä sinne missä oppilaat olivat. Oli koulujen saleja esimerkiksi Vuosaaressa, Suutarilassa, Torpparinmäessä, ympäri Helsinkiä.

” Se meni silloin nuorena opettajana”

Lapsien kasvaessa balettikoulun viikkotunnit monipuolistuivat. Sen kautta työ muuttui mielekkäämmäksi.  Mutta ikä tekee tanssiopettajalle tepposensa ja noin kolmekymmentävuotiaana polvet alkoivat reistailla ja silloin oli tehtävä jotain työvälineen pitämiseksi kunnossa. Anne päätyi harrastamaan pilatesta ja sen jälkeen pilatesohjaaja -koulutukseen. Oli hyvin luonnollista yhdistää pilates tanssiin. Jo opiskelun lomassa ensimmäiset oppilaat pilatekseen löytyivät luonnollisesti pikkubalettitanssijoiden vanhemmista.

” Silti olin edelleen näissä vuokratuissa tiloissa ympäri Helsinkiä, ja nyt vielä kuljettelin mattoja ja pilatesvälineitä, ei se helppoa ollut.”

Tässä vaiheessa uraa Anne huomasi, että pilates ja kehonhuolto olivat tulleet erittäin tärkeäksi osaksi oman kehon kunnossa pitämiseksi.  Oma keho reistaili balettiopettajan rankan työn takia.  Pilates ja kehonhallinta olivat vieneet mennessään, jopa niin paljon, että ajatus lopettaa balettikoulu kävi mielessä. Onneksi nämä ajatukset olivat kuitenkin ohimeneviä ja Anne koki, että hän voisi yhdistää kehonhuollon ja tanssin. Juuri tämä on Annen erikoisosaamisen alue nykyään. Tähän ammattitaitoon tuli mukaan Method Putkisto, syvävenyttely. Vaikka tanssija venyttelee, niin se ei aina välttämättä riitä, myös perusteellinen ajatusmaailma venyttelystä muuttui Method Putkiston kautta. Anne on käynyt kaikki ohjaajakoulutukset mitä Method Putkisto instituutti tarjoaa ja on myös opiskellut MP instituutissa kouluttajaksi.

Oma studio, vihdoinkin

Malmin pilates ja tanssistudio ( kuva Thea Wassborr)

Tässä vaiheessa aikuiset tulivat voimakkaasti suurimmaksi asiakasryhmäksi. Se sai sysäyksen perustaa oma studio Malmille, missä aluksi oli vain opetusta aikuisille. Repertuaari on laajentunut Spiraalistabilisaatioon ja footbickiin.  Vasta viime vuosina studiolla on ollut opetusta myös nuorille tanssioille.

”Nyt voin sanoa, että mun viikko alkaa olla sellainen mielenkiintoinen. Voin hyvin itse, se on oleellista tässä, jos mä nyt opettaisin 20h pelkkiä pieniä lapsia ja konttaisin siellä lattialla korjaamassa lasten asentoja, niin voisin taas tosi huonosti. Mutta nyt, yrittäjänä olen itse saanut rakentaa mun viikon tällaisiksi. Siellä on pienten tunteja, siellä on nuorten tunteja ja siellä on aikuisten tunteja, sekä monia eri lajeja. ”

Nykyään Anne vain opettaa omalla studiollaan Malmilla ja muutaman tunnin tanssia Vuosaaressa. Hänellä on vankka oma tyyli, jolla haluaa jatkaa balettikoulun tarinaa. Nyt on myös balettikoulun osalta mielenkiintoisia, koska ajatus siitä, että vielä laajentaisi balettikoulua on tullut ajankohtaiseksi. Hän on ajatellut, ettei laajentaisi toimintaansa muuta, kun vain omien opetettujen balettiopettajien kautta.

”Nyt tuli se hetki, että on pakko antaa sitä vastuuta jollekin muulle. Balettikoulu saa nyt uuden opettajan tammikuussa, kun laajennan Vantaan puolelle.”

”Suurin onnistumieni on, kun näen omat oppilaan näyttämöllä ja näen sen tanssiin ilon ja lumon mitä ei voi sanoin kuvailla ja se kun asiakkaani oivaltaa jotakin. Olen syntynyt opettajaksi ja teen unelmatyötäni juuri nyt.”

Malmin studio odottaa asiakkaitaan (kuva Thea Wassborr)