Mitä pitäisi ajatella, kun lähes tuntematon sanoo nähdessään sinut baarissa “luulin että sä oot persettä heruttava huora, mut sä oot oikeesti tosi mukava”.

Ei ole mahdollista, että harrastuksen perusteella sinut määritellään luonteeltasi.

Toista ihmistä ei voi väittää huoraksi harrastuksen perusteella. Tämän jälkeen kyseinen nuori nainen pyytää minua opettamaan häntä. Uskovatko nämä ihmiset, jotka puhuvat näin, että näen heidät enää samoilla silmillä sen jälkeen? Kun ovat halveksineet jotain minulle todella tärkeää. 

Uskomatonta, että ihmiset luulevat, kun harrastan ja opetan twerkkiä, enkä ujostele tuoda sitä esille esimerkiksi somessa, että en olisi inhimillinen tai että suodatan kommentit ja ennakkoluulot. Kukaan ei halua kuulla, eikä kenenkään pitäisi kuulla tällaista heille tärkeästä harrastuksesta.

Mielipiteiden ilmaisuun pitäisi kiinnittää huomiota

Ei kaikkiin kommentteihin osaa varautua, mutta niiden kanssa oppii olemaan. Vaikka se tuntuisi pahalta, en anna kommenteille mitään arvoa, koska koen, että se, jolla on jotain sanottavaa harrastuksestani, niin henkilön ennakkoluulo kertoo enemmän tämän kapeakatseisuudesta ja tietämättömyydestä kuin minusta ihmisenä. Miksi heitä kiinnostaa minun harrastus, ja miettivätkö he, mikä on heidän motiivi kommenteissaan?

“Twerk on heruttamista”- Koska twerk on erittäin raskas ja vaativa laji, se vaatii kehon hallintaa, rytmitajua, tekniikkaa, itsevarmuutta ja taitoa, niin lopputulos ei voi olla heruttamista.

Twerkkiä voi tuoda esille monella eri tavalla provosoivasti, sensuellina, räjähtävänä energiapakkauksena, akrobaattisena tai vain kauniina koreografiana, tanssina, missä muutkin. Epäilen, että ne, joilla on tästä jotain sanottavaa, eivät tiedä mitään tanssista tai twerkistä. Mistä vain tanssista saa seksuaalisen pelkällä epämääräisellä heilumisella. Saat tanssista, mitä vain haluat tuoda esille, jokaisen oma asia on erikseen se, mitä sillä viestii.

Joku toinen tuo twerkin esille eri tavalla kuin minä, ei siis pidä yleistää mitään tanssilajia tai harrastajaa. Twerk on tanssilaji siinä missä muutkin ja olemme kaikki yksilöitä. Eri tanssilajit painottuvat eri kehon osiin. Kyllä twerk painottuu lantioon, mikä vaatii kehon hallintaan.

Kuulen twerk-housuista myös sanomista, kuitenkin myös balettitanssijoilla on kireät asut, no se kuuluu lajiin ja helpottaa sen suorittamista. Kuitenkin kehonrakentajat öljyävät kroppansa ja menevät esittelemään koko kehoa lavalle.

Minulle twerk on tuonut itsevarmuutta, asennetta, iloa, kokemuksia, hauskanpitoa ja on ollut keino päästä irti kuoresta, arkuudesta muiden kommenteille ja mielipiteille. Parasta tässä on se, että tanssissa jokainen on oma itsensä, oli pieni pylly tai iso pylly, jokainen hyväksyy itsensä ja muut sellaisena, kun he ovat. Ihanaa on huomata, miten hauskaa tämän tanssin treenaus ja opetus on, eikä se ole helppoa. Twerk on tekniikkalaji. Tässä on kyse niin rohkeudesta, itsevarmuudesta kuin taidosta.

Keikalla musiikki lähtee soimaan. Jännität ja keräät adrenaliinista kaiken energian, menet esittämään koreografian, oli se sitten baari, festivaalit tai täyteen myyty Hartwall Areena, menet lavalle, tanssit ja jokainen yleisössä näkee, miten sinä vedät. Ihmiset, jotka halveksivat minun harrastusta, niin heistä suurin osa ei siihen pystyisi.

Artikkelikuvassa Tiia-Maria Sokka ”Tinzen” tanssiryhmät Twrkcrew ja Tinzetwerkers.