Tankotanssi on vauhdikas ja monipuolinen liikuntamuoto. (Kuva: Aino Kyrö)

Helsinkiläinen Saana Sinivaara etsi pitkään itselleen sopivaa liikuntamuotoa, kunnes törmäsi tankotanssiin.

Saana Sinivaaralle tankotanssi on rakas harrastus. Ennen lajin löytämistä Saana oli pitkään etsinyt itselleen sopivaa liikuntamuotoa ja kokeillutkin monia, kuten kuntosalia ja ryhmäliikuntatunteja. Mikään laji ei kuitenkaan innostanut tarpeeksi.

“Harrastin nuorempana cheerleadingiä, ja kaipasin jotain tarpeeksi monipuolista. Kävimme siskon polttareissa kokeilemassa tankotanssia, ja koska laji vaikutti kivalta, aloin käydä tunneilla. Sitten jäinkin koukkuun”, Saana kertoo.

Laji lähtöisin kiinalaisesta sirkuksesta

Tankotanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa yhdistyy piirteitä monista lajeista.

“Laji yhdistää sirkuksen, akrobatian sekä tanssin. Alun perin se on lähtöisin kiinalaisesta sirkuksesta”, Saana tietää.

Monella tankotanssia harrastavalla on aiempaa taustaa toisesta liikuntamuodosta, esimerkiksi telinevoimistelusta.

“Tankotanssissa voi hyvin yhdistää eri juttuja, ja jos on taustaa jostain toisesta lajista, se saa näkyä. Ihmisestä näkee aika helposti, jos hän on harrastanut voimistelua, sen pystyy tunneilla bongaamaan. Telinevoimistelutausta on varmaan se yleisin. Myös tanssitausta näkyy, tanssijat tekevät koreografiat niin sulavasti”, Saana summaa.

Monipuolisuus ja pelkojen voittaminen motivoivat

“Parasta tankotanssissa on monipuolisuus, siinä pääsee tekemään niin erilaisia juttuja. Usein tulee itsensä voittamisen tunne. Välillä asiat, joita tankotanssissa tehdään, on pelottavia, mutta se on mahtava fiilis, kun saa tehtyä sen, mitä on pelännyt”, Saana intoilee.

Tankotanssi ei ole strippausta

Tankotanssi on kasvattanut suosiotaan lajina, ja nykyään sitä harrastavat myös miehet ja lapset.

“Silloin, kun aloitin tankotanssin noin kymmenen vuotta sitten, tuntui, että joka ikinen kerta, kun minulta kysyttiin, mitä harrastan, piti sanoa, että harrastan tankotanssia, mutta se ei ole sama asia kuin strippaus”, Saana kertoo.

Nykyään ennakkoluuloja on Saanan mukaan huomattavasti vähemmän.

“Laji on yleistynyt hurjaa vauhtia, ja Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Moni myös tietää kuuluisia tankotanssijoita, kuten Oona Kivelän”, Saana kertoo. Vaikka suhtautuminen on kymmenessä vuodessa muuttunut paljon parempaan suuntaan, on alun epäilyt jättäneet jäljet Saanaan.

“Jos joku kysyy minulta mitä harrastan, vastaan tanssia”, Saana kertoo.

Rohkeasti kokeilemaan

Mikäli tankotanssi kiinnostaa, Saana suosittelee rohkeasti kokeilemaan.

“Kannattaa lähteä kokeilemaan. Helsingissä on kolme eri tankotanssikoulua, joiden alkeistunneille voi mennä. Suosittelen käymään ainakin muutaman kerran, sillä kipinä ei välttämättä synny ensimmäisellä tunnilla”, Saana kertoo.

“Alkuun saattaa sattua ja tuntua vaikealta, jopa mahdottomalta, mutta kannattaa käydä muutamia kertoja ennen kuin tuomitsee, sillä moni on löytänyt tankotanssin riemun ajan myötä.”

Saana suosittelee lajia ihan kaikille ikään, sukupuoleen tai kuntoon katsomatta.

”Kokeilemalla selviää, sopiiko se itselle vai ei. Mitään ei tarvitse osata etukäteen eikä tarvitse olla hyvässä kunnossa voidakseen aloittaa. Tankotanssi treenaa koko kroppaa, joten se on siinäkin mielessä erittäin monipuolinen liikuntamuoto”, Saana summaa.

Saana Sinivaara suosittelee tankotanssin kokeilemista ihan jokaiselle. (Kuva: Aino Kyrö)