Tamminiemi sijaitsee Helsingin Seurasaaressa, vehreällä merenrantatontilla ja on yksi Suomen kansallismuseon museokohteista. Tamminiemessä vierailija pääsee kokemaan aitoa 1970- luvun tunnelmaa. 

Presidentti Kekkosen työhuone henkii nostalgiaa.

Talon huoneista huokuu aikakautensa patina ja design sekä presidentti Kekkosen elämä. Piha-alueen kauniisti hoidettu puutarha johdattelee kävijänsä siihen kuuluisaan Tamminiemen rantasaunaan, jossa presidentti saunotti kansainvälisiä vieraitaan. 

Presidentti Urho Kekkosen museo

Presidentti Kekkosen kuoltua Tamminiemi muutettiin Urho Kekkosen museoksi, joka samalla esittelee koko Suomen itsenäisyyden ajan historiaa. Vuosina 2009-2011 museossa tehtiin laaja peruskorjaus, jonka yhteydessä museon sisätilat konservointiin ja päärakennuksen julkisivu palautettiin alkuperäiseen jugend-asuunsa. Museota esitellään sen autenttisessa 1970-luvun asussa. 

Tamminiemen tunnetuin asukas oli presidentti Urho Kekkonen, jonka muotokuva on esillä eteisaulassa. Museomyymälästä on mahdollista hankkia Urho Kekkos -aiheisia pikkutavaroita.

Opastettu museokierros avaa talon salaisuuksia

Presidentti Kekkosen elämä onkin vahvasti läsnä Tamminiemessä. Opastettu kierros alkaa suuresta salista, jossa käydään läpi talon historiaa ja sen vaiheita eri presidenttien virka-asuntona. Kierros johdattaa vieraat suoraan 1970-luvun arkeen talossa, joka toimi Urho ja Sylvi Kekkosen kotina yli 30 vuotta.

Opastuksen aikana kierrellään talon huoneet ja kuullaan niiden sen aikaisesta käyttötarkoituksesta. Esillä on paljon taidetta ja suomalaisten suunnittelijoiden töitä ja huonekaluja. Jokaisella huoneella on oma tarinansa, ja Tamminiemen museon opas Jussi Tolvanen kertoo perusteellisesti historian niiden takaa, kuten mikä oli Kekkosen mieluisin esine talossa. 

“Suuressa salissa sijaitsevan kultaisen pöytäryhmän ääressä presidentti Kekkonen halusi aina tulla kuvatuksi vierailijoidensa kanssa”, kertoo Tolvanen.

Kultainen pöytäryhmä kuului Kekkosen suosikkeihin.

Löytyypä talosta myös baari. Piilossa puisen liukuoven takana on upea käsityönä tehty baaritiski ja kauniit ajan henkeen sopivat tarjoiluesineet. Kysymykseen Kekkosen lempidrinkistä, Kekkosen päiväkirjoihin tutustunut Tolvanen kertoo seuraavaa:

“Varsinaista lempidrinkkiä ei Kekkosen päiväkirjoissa mainita. Mutta tiettävästi, ruokailun yhteydessä Kekkonen oli mieltynyt juomaan Aura-olutta”.

Tamminiemen oma baari on todellinen aikakauden kaunotar.

Tolvanen on itse kiinnostunut juuri 1960-70- luvun Suomen historiasta, ja pohjustaa paljon talon kertomuksista juuri Kekkosen päiväkirjoihin. 

Tamminiemen museon opas Jussi Tolvanen on kiinnostunut itse juuri 1960-70-luvun Suomen historiasta.

Tervantuoksuinen rantasauna

Talon sisätiloista opastettu kierros siirtyy erilliseen rantasaunarakennukseen. Sauna on tummmanpuhuva ja tervan tuoksu on huumaava. Kysyttäessä opas Jussi Tolvasen lempipaikkaa kierroksella, toteaa hän suorilta se olevan rantasauna.

“Rantasauna on kokonaisuutena niin vaikuttava. Tervan tuoksu, ja vilvottelutilasta uima-altaan yli aukeava maisema suoraan merelle on puhutteleva”, kertoo Tolvanen.

Tamminiemen kuuluisa saunarakennus sijaitsee rannan tuntumassa.

Saunaan tutustuminen onkin hauska lisä museon tarjonnassa ja tuo syvyyttä opastettuun kierrokseen. On kuin kuuluisi sisäpiiriin Tolvasen kertoessa sen kansainvälisistä saunavieraista. 

“Paljon saunotettiin ulkomaisia päämiehiä. Kuuluisin saunavieras lienee ollut Englannin prinssi Philip”, kertoo Tolvanen.

Kotimaan päiväretkikohde

Kierroksella mukana ollut hämeenlinnalainen Kirsti Korhonen kertoo, että he ovat tänä kesänä innostuneet miehensä kanssa kotimaan matkailusta.

“Olemme tehneet tänä kesänä päiväretkiä erilaisiin kotiman kohteisiin. Tamminiemen museoon päätimme lähteä ex tempore -retkelle. Halusimme jonkun kohteen pääkaupungista”, kertoo Korhonen. 

Pariskunta Korhonen nauttii päiväretkistä museokohteisiin.

Mieleenpainuvinta oli Korhosen mukaan talon kulttuurihistoria, ja kaunis kalustus.

“Mielenkiintoinen ja perusteellinen opastus”, tiivistää Korhonen

Teksti ja kuvat: Sara Honkavaara