Firmojen pikkujouluja ei vietetä tänä vuonna, joten tuskin kerkeää tulemaan jouluruokaähkyä ennen aattoa. Kuola alkaa valumaan pitkin suunpieliä, kun mielessä siintää joulupöydän herkut, koska silloinhan saa mässäillä. Totaalisen ahmimisen jälkeen useammalle on suuri helpotus istua kuuman munatotin kanssa nojatuoliin ja avata housujen ylänappi samalla todeten “Tammikuussa alkaa sitten tämän jantterin kuntokuuri, jälleen kerran”.

Monella se varmaan alkaakin, joten selvitimme, kuinka moni oikeasti jatkaa kuntoilua alkuinnostuksen jälkeen. 

Kaupunkikanava tavoitti Kuntokeskus Liikkun toimitusjohtajan Johanna Riihjärven kommentoimaan.

-Keskimääräinen salijäsenyys kestää meillä Liikkussa noin 24 kuukautta, mutta osalla on hyvin syklittäistä toisen lajiharjoittelun osalta. Esimerkiksi kesällä vapaa-aikaa vietetään golfkentällä ja salille palataan syksyllä kenttien sulkeuduttua.

-Tammikuussa on selvä piikki, jolloin jäsenmäärät lisääntyvät 30-50%, mutta myös syyskuu ja lokakuu näkyvät selvinä piikkeinä. Pienemmässä mittakaavassa, mutta selkeästi havaittavissa, maanantait ja sunnuntai-illat näkyvät tilastoissa uusina jäseninä. Saman näkee myös ihmisten treenikäytännöissä, eli maanantaisin on enemmän harjoittelijoita ja siitä laskua kohti viikonloppua.


Kuntosali vahvistaa vastustuskykyä

Onko muita syitä aloittaa kuntosaliharrastus kuin puristava ylänappi? On, ja niitä on lukuisia. Kuntosalitrendi on jatkanut kasvuaan aina 2010-luvun taitteesta näihin päiviin. 

Hyvä fyysinen yleiskunto vahvistaa vastustuskykyä, joka näkyy ainakin osittain laajassa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa koronaa todettiin yli 50 miljoonalla kuntosalikäyntikerralla vain 0,0023 prosentilla, joka on 500 kertaa vähemmän kuin Yhdysvalloissa väestöllä yleensä.

Ajat muuttuvat, ihanteet muuttuvat

Ennen tukeva ihminen oli rikas, koska ei joutunut tekemään fyysistä työtä ja oli riittävästi rahaa ruokaan. Nykyään ihannoidaan hoikkia/urheilullisia kroppia, johon sosiaalinen media on ollut vahvasti vaikuttamassa. 

Ainakin hiukan kiertoteiden kautta ajatellen ja reilusti yleistäen, varakkaammat ihmiset pitävät kehostaan parempaa huolta, koska terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin roska- ja einesruoka. 

Kuntosali on siis hyvä, mutta kuinka jatkaa siellä käymistä?

Nykyään moni palvelu on kuukausiveloitteinen kuntosaleista autopesun kautta suoratoistopalveluihin ja niiden katkaiseminen on monelle hankalaa, vaikka kyseessä olisi vain muutaman minuutin homma. 

Salikortti löytyy monen lompakosta tai treenikassista, mutta milloin viimeksi sitä on tullut käytettyä? Tänään on paras päivä ottaa se käyttöön. 

Kuntokeskus Liikkun Riihimäen vastuuvalmentaja Johanna Kokko esittelemässä kuntosalia. Juuri ennen esittelyä Kokko laputti joka toisen lämmittelylaitteen turvavälien säilyttämiseksi.

Kuntokeskus Liikkun Riihimäen Vastuuvalmentaja Johanna Kokon näkemys on selvä.

-Ainakin aloittelijoiden ja tauolta palaajien kannattaa ottaa joku valmennus, että tekeminen on johdonmukaista ja saa toisen hieman patistamaan liikkumaan. Nykyään suosittuja ovat verkkovalmennukset, joita voi täydentään paikan päällä tapahtuvaan opetukseen Personal Trainerin kanssa. 

Kokko painottaa myös kysymään itseltään, miksi haluaa treenata ja fokusoida sitä kautta harjoittelua. 

(Teksti ja kuvat: Jesse Mattila)

Jesse Mattila

Kaupunki kanava