Rukakeskuksen mäessä nuoret pääsivät kokeilemaan laskettelun eri muotoja. (Kuva: Heidi Grönlund)

Hiihtolajien messutapahtuma, Ski Expo Winter järjestettiin viimeisen kerran itsenäisenä tapahtumana vuonna 2016. Sen jälkeen yhdistettiin kahdet messut yhdeksi. Uusi tapahtuma kulkee nimellä GoExpo Winter. Järjestyksessään kolmannet talviurheilumessut pidettiin marraskuun puolivälissä Helsingin Messukeskuksessa.

Messut esittelee kaikkia lajeja joita voi harrastaa lumella ja jäällä. Messuhalliin on rakennettu esimerkiksi Rukakeskuksen lumimäki, jossa lapset pääsevät kokeilemaan muun muassa tubing-renkaita, rattikelkkailua sekä eri hiihto- ja laskettelulajeja. Tämän lisäksi kävijät pääsivät verestämään luistelutaitojaan jääkentälle.

Messujen esiintyjälista koostuu järjestäjän mukaan talvilajien huipuista. Esimerkiksi lumilautailija Enni Rukajärvi, kiipeilijä Andy Kirkpatrick sekä taitoluistelija Laura Lepistö luennoivat messuilla omien lajiensa tulevaisuudesta ja elämästään urheilu-uran jälkeen.

Erilaiset alan matkajärjestäjät ja yli 20 laskettelukeskusta pääsivät esittäytymään omilla messupisteillään ja kertomaan tulevista talvikausien ohjelmistaan. Paikalla oli myös laskettelukeskuksia Keski-Euroopasta ja Japanista.

Antti-Jussi Tiitola (kuvassa kesk.) tunnetaan työstään muun muassa Burtonin lautojen ja Titanin mailojen parissa. (Kuva: Heidi Grönlund)

Perjantain messupäivässä jaettiin myös Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen ensimmäinen elämäntyöpalkinto, Hopeinen lumihiutale. Palkinnon saaja, hiihtäjä ja välinevalmistuksen pioneeri Antti-Jussi Tiitola on yhdistyksen mukaan vaikuttanut hiihtokeskustoimialaan etenkin lumilautailu-, laskettelu- ja maastohiihtosuksien kehittäjänä.

Nuoria kohtaa yhä vähemmän rinteillä

Monet alan yritykset myivät tuotteitaan messuilla. (Kuva: Heidi Grönlund)

Messujen avajaispäivänä kävijöitä oli vielä suhteellisen vähän liikkeellä. Viime vuonna GoExpo keräsi noin 27 000 kävijää. Luku on puolet siitä, mitä Ski Expo -messut keräsi yksinään.

Ala-asteelta asti itsekin lumilautailua harrastanut, Skigaragen myyjä Carl Hasselblad on huomannut vähälumisten talvien vaikutuksen jo jonkin aikaa.

“Huonolumiset talvet vaikuttavat lajiin siten, että mitä aikaisemmin talvella nuoret pääsevät mäkeen laskemaan, sitä varmemmin he haluavat rinteeseen myös loppukaudella. Huomasin viime kaudella Sipoon Talma-keskuksella, että nuoria laskijoita oli vähän verrattuna aiempiin vuosiin”.

Lumilautailu kehittää koordinatiota ja tasapainoa. (Kuva: Heidi Grönlund)

Hasselbladin mukaan epävarmat talvet eivät silti näy esimerkiksi lumilautamarkkinoilla. Vaikka lumilautoja on aina vuokrattu, ostavat ihmiset hänen mukaansa edelleen omat lautansa. Hasselblad kertoo, että alan kauppa ei ole siirtynyt verkkoon, vaikka osa alan kivijalkamyymälöistä onkin lopettanut toimintansa.

“Suomen lumilautailupiirit ovat melko pienet. Lajia harrastaa tietty ydinporukka, mutta nyt näyttää siltä, että harrastajia on tulossa lisää”, Hasselblad kertoo.

Hasselblad suosittelee lumilautailua kaikenikäisille. Hänen mukaansa olisi toivottavaa, että lapset pääsisivät rinteeseen jo nuorena. Yläikärajaa lajille hän ei missään tapauksessa aseta, kaikki ovat toivottuja ja tervetulleita lumilautailun pariin.

“Lumilautailu on niin hauskaa! Toivottavasti yhä useammat ihmiset lähtisivät kokeilemaan lajia!”