Pysyisiköhän lumikengillä paremmin pystyssä? (Kuva: Enni Ranta)

Suomalaisille sattuu tapaturmia keskimääräistä enemmän, kertoi YLEn artikkeli jo vuodelta 2013, mutta nyt uusin THL:n tutkimus aiheesta kertoo Suomen olleen vuonna 2019 Euroopan tilaston kärjen viidentenä. Liettuassa tilastoituja tapaturmia oli eniten, sitten Latviassa, Kroatiassa ja Virossa. Vähiten tapaturmia oli tilaston mukaan sattunut Kreikassa.

Vakuutusyhtiöt tutkivat tapaturmia ja sitä, olisivatko ne voineet olla estettävissä. Artikkelin mukaan kirkkaasti yli puolet tapaturmista olisi vältettävissä; maalaisjärjellä, harkinnalla, kunnon jalkineilla ja niin edelleen. Kiire oli myös yksi iso tekijä tapaturmien syntyyn.

LähiTapiolan tammikuussa julkaiseman tiedotteen mukaan viime vuosina kaatumisvahinkojen määrä on yksittäisinä viikkoina jopa kolminkertaistunut normaalitasosta. Kaatumistapaturmien määrä on tyypillisesti suurin talven alkukuukausina.

Tammikuun puolessavälissä uutisoitiin liukkaiden talvikelien ruuhkauttaneen päivystyksiä, eikä tilanne ole helpottunut. Lunta on tullut paljon, ja kelien vaihtelu on luonut kulkureiteille hyvin jäiset olosuhteet.

Talven aikana Suomessa tapahtuu noin 50 000 liukastumistapaturmaa ulkona. Niistä aiheutuu VTT:n arvion mukaan 2,4 miljardin euron kustannukset, jotka muodostuvat esimerkiksi sairaanhoidon kustannuksista, sairauslomapäivistä ja hyvinvoinnin menetyksestä.

 • Eniten liukastuvat alle 30-vuotiaat
 • Sairaanhoitoa tarvitsevat eniten 50–60-vuotiaat
 • Lonkkamurtuman riski kasvaa yli 70-vuotiaana.

Erittäin liukas keli on, kun:

 • jään päälle sataa lunta
 • jään päälle sataa vettä tai jään päälle sulaa vesikerros
 • lumi on tamppaantunut liukkaaksi runsaan lumisateen jälkeen, kun lämpötila on ollut nollassa tai vähän pakkasen puolella 

Ilmatieteenlaitoksen jalankulkusään mukaan tällä viikolla liukkaimmat kelit ovat torstai ja sunnuntai. Varsinkin sunnuntain kartassa miltei koko Suomi Lappia huolimatta on keltaisella, mikä tarkoittaa mahdollisesti vaarallista keliä. Merialueilla varoituksia on keskiviikkona ja torstaina.  Katso oman alueesi varoitukset osoitteesta: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset 

VahinkoTapiolan vinkit, joilla ehkäistä kaatumista liukkailla keleillä:

 1. Varaa enemmän aikaa matkoihin
 2. Valitse kengät kelin mukaan. Nastakengät tai liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumista.
 3. Mieti reitti ennalta. Vältä oikopolkuja ja suosi hiekoitettuja katuja. 
 4. Huomioi varoitukset. Jalankulkusään saat esimerkiksi ilmatieteen sivuilta.
 5. Keskity kävelemiseen – pidä katse irti kännykästä.
 6. Kiinnitä huomiota keliin.Erityisen liukas jalankulkukeli voi olla, jos jään päällä on tuoretta lunta tai vettä, tai kostea maa pääsee jäätymään. Myös tamppaantunut lumi voi olla yllättävän liukas.
 7. Auta osaltasi ja anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Hiekoitus ja lumien poisto auttavat myös muita pysymään pystyssä.

HANNA AULAVUORI