Lahdessa sijaitseva Niemen pelastuslaitos (kuva Toni Heinonen)

Pelastuslaitos on varmasti monelle ihmiselle tuttu rakennus. Moni ei vain tiedä, mitä siellä sisällä oikeasti tapahtuu tai tehdään. Se ei ole aina sitä, mitä voisi luulla. Monilla ihmisillä on ajatus palomiesten työstä, että se olisi samanlaista kuin elokuvissa.

Palomiesten työ on raskasta sekä fyysisesti, että henkisesti. Heiltä vaaditaan rohkeutta, ammattitaitoa, kovaa kuntoa ja kykyä toimia vaativissa tilanteissa. Heidän työtä on pelastaa ihmisiä, eläimiä, auttaa hädässä olevia, ennaltaehkäistä vaaroja ynnä muuta sellaista. Miten tämä työ vaikuttaa myös itse palomiehiin psyykkisesti ja miten fyysinen jaksaminen kestää? Mielenkiinnosta lähdin ottamaan asioista selvää Niemen pelastuslaitokselle Lahteen.

Vasemmalla ylipalomies Markku Luukkonen, oikealla ruiskumestari Mikko Kirjavainen (kuva Toni Heinonen)

Palomiehien työpäivä alkaa kello kahdeksan ja kestää seuraavaan aamukahdeksaan. Mitä tähän vuorokauteen sisältyy?

– Aamulla pienet kahvittelut ennen virallista virka-ajan alkamista, sanoo 38 vuotta palomiehenä toiminut ylipalomies, 60-vuotias Markku Luukkonen.

Virka-aika alkaa palolaitoksella yhdeksältä ja kestää iltapäiväneljään saakka.

-Tämän virka-ajan aikana edetään viikko-ohjelman mukaisesti. Hätätilanneharjoituksia, kaluston huoltoa ja ollaan valmiudessa lähtemään hätätilanteisiin, sanoo 14 vuotta palomiehenä toiminut ruiskumestari, 39-vuotias Mikko Kirjavainen.

Virka-ajan jälkeen on vielä liikuntatunti, jonka jälkeen alkaa päivystys. Päivystyksen aikana palomiehillä on mahdollisuus liikuntaan, ruoanlaittoon ja lepäämiseen. Hälytyksen tullen on oltava minuutissa valmiina autolla, riippumatta siitä mitä on tekemässä.

Tärkeää palomiesten jaksamisen kannalta on hyvä yhteisö ja luotettavuus keskenään.

-Tärkeimpänä pidän tämän porukan yhteishengestä. Täällä tuemme toisiamme erittäin hyvin tilanteessa kuin tilanteessa, sanovat Markku ja Mikko.

Palomiehet vaarantavat omaa henkeään muiden pelastamiseksi.

-Koskaan ei tiedä, kun töihin tulee, mitä tehtäviä vuorokausi tuo tullessaan, kummatkin toteavat.

Pelastushenkilökunta huoltaa kalustoaan (kuva Toni Heinonen)

Palomiesten työ on kiehtovaa ja pelottavaa. Palomiehet joutuvat kokemaan paljon henkisellä puolella nähtyään hälytyksissä järkyttäviäkin asioita. Henkisesti on erittäin raskasta, kuin näistä asioista voi olla vaikea puhua kenenkään kanssa.

-Myytin mukaan ei näitä asioita käyty ennen läpi yhtään, ajatukset pidettiin omassa tiedossaan. Nykyään pidämme paljon enemmän hetkiä, missä kuka vain voi aukaista ajatuksiaan ja yhdessä tuemme toisiamme, jotta henkinen kuormitus ei menisi liian pitkälle, sanoo Mikko.

Henkisestä puolesta on hyvä pitää huolta. Useat palomiehet ovat joutuneet lopettamaan uransa nähtyään liian paljon pahoja asioita, jonka seurauksena henkilö on ylikuormittunut ja kykenemätön työnkuvaan. Puhuminen yleensä auttaa, ei kaikkia, mutta osaa ainakin.

-Ei nämä työasiat minulle ole jäänyt päähän pyörimään, kun olen töistä päässyt. Työt jäävät töihin, sanoo Markku.

-Onhan tässä alitajuntaisesti rasittunut, mutta näitä asioita on helpottanut puhuminen, sanoo Mikko.

Moni ihminen ei välttämättä ymmärrä sitä, kuinka paljon palomiehet näkevät pahaa työnsä ohella.

Hälytysajoneuvo valmiina hälytykseen (kuva Toni Heinonen)

Fyysisestä kunnosta on pidettävä kiinni jatkuvasti. Palomiehillä on joka vuosi FireFit-testi, joka sisältää lihaskuntotestit ja pyöräilyn, jossa mitataan palomiehen hapenottokykyä ja kuntoa. Testit läpäistyään palomies on työkykyinen. Testin epäonnistuessa palomiehet ohjataan kunto- ohjelmaan ja annetaan mahdollisuus testin uusimiseen.

-Ei ole huolta ollut testien läpi pääsemisestä, kun on pitänyt kuntoaan yllä töissä ja vapaa-ajalla, sanoo Mikko.

-Ei ole ollut ennen mitään ongelmia testien läpäisyssä. Nykyään rupeaa ikä painamaan ja testien tulokset hieman heikentymään. Kohtahan sitä pääsee jo eläkkeelle, sanoo Markku.

Eläkeikä oli palomiehillä alkujaan 55-vuotiaaseen asti, nykyään on alkaen 63 vuodesta niin, että joka vuosi tulee eläkettä lisää kolme kuukautta.

-Minulla tuo eläkeikä on 67-vuotiaaseen. Saa nähdä pärjäänkö sinne asti, naurahtaa Mikko.

-Minullahan eläke alkaa kohtapuoliin, mutta pitäisi eläkeikä laskea minusta 58 vuoteen, sanoo Markku.

Minusta oli kiehtovaa käydä tutustumassa Niemen pelastuslaitoksella siellä työskenteleviin ihmisiin. Omat silmäni avautuivat paljon ja ilo oli huomata, kuinka hyvä yhteishenki heillä siellä oli.