Lumi Kiuru valmentaa Tikkurilan Taitoluisteluklubissa eri-ikäisiä luistelijoita. Kuva: Julia Roine

Lumi Kiuru, 22, on taitoluisteluvalmentaja. Hän valitsi ammatin jo pienenä luistelukoululaisena ja sitä kohti hän on edennyt tavoitteellisesti. Lumi valmentaa Tikkurilan Taitoluisteluklubissa eri ikäisiä harraste- ja kilpaluistelijoita.

Lumin mielestä on parasta päästä kilpailuihin luistelijoiden kanssa. Hän elää täysillä ne hetket. 

‘’Jos tulee onnistumisia, saatan itkeä’’, kertoo Lumi.

Kilpailuihin kuuluvat myös pettymykset. Lumi etsii suorituksesta aina hyvät puolet ja epäonnistumiset korjataan, mutta pääasia, että eteenpäin mennään.

Luistelun pitää olla kivaa

Lumi kuvailee itseään positiiviseksi, määrätietoiseksi ja sopivan tiukaksi valmentajaksi. Hänen mielestään luistelun pitää olla kivaa eikä liian kurinalaista. Koronan myötä valmentajat ovat joutuneet käyttää maskeja harjoituksissa. Lumin mielestä on ollut kauheaa, koska silloin luistelijat eivät tiedä, milloin valmentaja hymyilee.

‘’Pitää yrittää silmillä hymyillä’’, Lumi kertoo.

Lumi valmentamassa pieniä luistelijoita. Kuva: Kotialbumi

Luistelun varjopuolia

Ajoittain kuulee, että valmentajat ovat liian julmia ja heidän valmennusmetodinsa ovat kyseenalaisia. Lumi allekirjoittaa tämän väitteen. Hän on joutunut kokea julmaa kohtelua sekä luistelijana että valmentajana. Lumi päätti jo varhain, että hänestä ei tule sellainen valmentaja. 

‘’Itse pyrin siihen, että minä en ole julma, vaan mä meen ilon kautta’’, summaa Lumi. 

Lumin mielestä on hyvä, että ongelmia tuodaan esille, koska ainoastaan niin voidaan kehittää valmennuskulttuuria. 


Lumin mielestä on parasta käydä kilpailuissa luistelijoiden kanssa. Lisäksi kilpailuohjelmien suunnittelu on Lumin mieleen. Näitä hän haluaisi päästä tulevaisuudessa tekemään enemmän. 

Lumilla on myös haaveita valmentajauralleen. 

‘’Unelmakuva minun päässä on sellainen, että olisi arvokisat ja saisin istua Kiss & Cry:ssa luistelijan kanssa, joka on juuri tehnyt onnistuneen suorituksen ja iloita yhdessä luistelijan kanssa yhdessä tehdystä työstä’’, Lumi unelmoi.

Hän on myös haaveillut leirin perustamisesta toisen valmentajan kanssa sekä oman pienen jääshow´n luomisesta. 

Kuuntele koko haastattelu:

uisteluvalmentaja-lumi-kiuru