Helsingin Amos Rex on taidemuseo, jonka näyttelyissä yhdistyy kauniisti menneisyys, nykyaika ja tulevaisuus. Tällä hetkellä Sigurd Frosteruksen klassisten teosten lisäksi esillä on Bill Violan laaja valokuva- ja videokokoelma Inner Journey (Sisäinen matka), joka on taiteilijan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Violan yksityisnäyttely on Amos Rexin päänäyttely ja se on nähtävissä 27.2.2022 saakka. 

Näyttelyn ensimmäinen teos Tristanin ylösnousemus (Vuoren jyly vesiputouksen alla) Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) 2005

Installaatiotaitelija Bill Violalla on ainutlaatuinen tapa yhdistää luonnon elementtejä ja ihmiskehoa videolle ja kuvalle tavalla, joka herättää katsojassa kymmenen eri tunteen hyökyaallon. Amos Rexin maanalaiset tilat on valaistu minimaalisesti ja teosten äänet ja hento hohto ovat täysin pääosassa suurissa hallimaisissa huoneissa. Katsoja uppotuu jokaisen huoneen omaan ambienssiin ja pääsee kokemaan kuvien seesteisyyden ja niiden takana piilevän surun ja menetyksen. 

Heti ovista sisään saapuessa ennen kun vierailijan silmät kohtaavat yhtäkään teosta, voi kuulla rankan veden virtauksen kohinan. Tämä audiovisuaalinen kokemus, joka 30 metriä myöhemmin täydentyy myös visuaaliseksi, herättää uteliaisuuden tunteen, joka pysyy yllä vahvasti koko loppunäyttelyn ajan. Jokaisella askeleella eteepäin Amos Rexin huonesokkeloissa liikkuessa katsoja kohtaa erilaisia sinisiä installaatioita ja veden olomuotoja suurimmaksi osaksi valokuvissa, jotka on animoitu videoiksi. Kuviin on muun muassa lisätty aaltomaista liikettä, josta tulee illuusio, että teoksen kohdetta olisi kuvattu tuntikausia makaamassa veden alla.

Yksi teos sarjasta Uneksijat (The Dreamers) 2013

“Viola käyttää teoksissaan vertauskuvia ja vastakohtia, kuten valoa ja pimeyttä, vettä ja tulta,” kerrotaan museon näyttelyn nettisivuilla.

Antautuminen (Surrender) 2001

Katsoja on itse vastuussa kokemuksen merkityksellisyydestä

Näyttelyn vesiteemasta ja levollisesta tunnelmasta eroaa näyttelyn loppupuolella yksi teossarja. Siinä elementtinä on käytetty tulta ja sen henki tuntuu aggressiiviselta muihin Violan luomuksiin verrattuna. Aikaisemmat tutut ja rauhalliset tunteet vaihtuvat nopeasti hämmennykseen ja haluun ymmärtää edessä roihuavaa maisemaa. Näyn eteen istutettu penkki kutsuu vierailijan jäämään pohtimaan aivonsa puhki tämän poikkeavan teoksen merkitystä. 

Näyttelyyn kuuluu myös interaktiivinen osa, jonka voi kokea päähallista seuraavassa huoneessa. Kyseessä on juuri nähtyyn valokuva- ja video-osuuteen yhdistyvä videopeli.

”Öinen matka on mediataiteilija Bill Violan ja USC Game Innovation Labin suunnittelijoiden yhteistyöhanke. Teos kertoo peli- ja videotekniikkaa hyödyntäen yleismaailmallisen tarinan yksilön matkasta kohti valaistumista”, tiivistetään Amos Rex galleriaoppaassa. 

Vierailija saa konsolipelin kautta pelata sandbox -tyylistä unimaailmaseikkailua, jossa ajankulun rajat hämärtyvät ja mahdollisuudet muokata pelikokemusta ovat rajattomat. Huoneessa on kaksi konsolipistettä ja laajasti liikkumatilaa, joten odotellessa omaa vuoroa voi kävellä ympäriinsä ja seurata muiden vierailijoiden pelejä. 

Elämän, kuoleman, syntymän ja ikuisen pohdinnan näyttelyssä katsoja saa itse päättää, mitkä teoksista yhdistää mihinkin tunnetilaan ja konseptiin. Inner Journey on sopiva kohde jokaiselle valokuvataiteesta kiinnostuneelle, mutta sopii myös raikkaaksi vaihteluksi muiden taidelajien ystäville. Tämä näyttely on täydellinen istuskeluun ja ihmettelyyn, jonka jälkeen varmasti tunnet itsesi uudestisyntyneeksi.

Teksti ja kuvat: Alisa Hermonen