Esineistöä Helsingin kaupunginmuseon aulassa lasten designviikkojen (6.–16.9.2018) aikaan.

Osana Helsingin designviikkoa on Lasten designviikko vallannut Helsingin Kaupunginmuseon 6.–16.9.2018. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupunginmuseossa on meneillään erilaisia lapsille suunnattuja näyttelyitä sekä työpajoja, joissa lapset pääsevät itse kokeilemaan vaikkapa luovan muotoilijan kykyjään.

Matematiikkaa ja taidetta yhdistetään leikin kautta

Esimerkiksi tällaisia muotoja voidaan rakentaa Experience Workshop -yrityksen geometrisista rakennuspaloista.

Kaupunginmuseon aulaa hallitsee Experience Workshop. Kyseessä on matematiikkaa ja taidetta yhdistelevä kansainvälinen yritys, joka maahantuo esimerkiksi Itsphun -nimistä geometristen muotojen rakennussarjaa. Lapset rakentelevatkin lattialla keskittyneinä monenlaisia muotoja erivärisistä ja erimallisista rakennuspaloista. Liikkeen toimintaa esittelevä Matias Kaukolinna kertoo, että yksinkertaisista geometrisista rakennuspaloista voidaan muodostaa lukemattomia yhdisteitä.

– Ajatuksena on, että tekemällä oppii. Leikin kautta matematiikka ja taide saatetaan yhteen. Rakennussarja perustuu geometrisiin kuvioihin, kuten kolmioihin, neliöihin ja viisikulmioihin. Niitä yhdistelemällä voidaan rakentaa vaikkapa lumiukkoja. Ja tämä hommahan sopii kaiken ikäisille lapsista aikuisiin.

Työpajoissa suunnitellaan lentäviä kirjeitä

Kaupunginmuseossa työskentelevä Iisa Aaltonen toimii designviikon aikana työpajaohjaajana. Hän kertoo Lasten designviikon rantautuneen tänä vuonna ensi kertaa Helsingin kaupunginmuseoon. Työpajojen yleisteemana on ”kaverit ja luottamus”. Tosin väkeä on Iisan mukaan vielä toistaiseksi ollut liikkeellä odotettua vähemmän:

– On kyllä ollut hieman ennakoitua hiljaisempaa. Ihmisiä on käynyt vielä vähänlaisesti, vaikkakin tasaisena virtana. Ehkä nämä hyvät ja lämpimät säätkin ovat voineet vaikuttaa siihen, että ihmiset eivät ole tulleet niin paljon sisätiloihin.

Eräässä työpajassa Arabian ala-asteen kolmasluokkalaiset piirtävät ja askaroivat Tulevaisuuden esine -tehtävän parissa. Tarkoitus on visioida sitä, miten tulevaisuudessa postin kuljetus tapahtuisi. Tehtävä on kuulemma ollut hieman haasteellinen, koska nykyiselle digisukupolvelle perinteinen posti ei ole enää yhtä tuttu asia kuin aiemmille sukupolville. Kuitenkin lasten mielikuvitus on laukannut villinä. Eräs lapsi on piirtänyt paperille lentävän kirjeen, joka automaattisesti osaa ilmateitse ohjautua suoraan oikeaan osoitteeseen, kun osoite vain kirjeeseen kirjoitetaan. Toinen lapsi on piirtänyt lintuja, jotka kantavat laukuissaan kirjeet ja osaavat soittaa nokallaan ovikelloa, kun ovat oikeassa osoitteessa.

Lasten kaupunki avaa Helsingin historiaa lapsille

Taru oli tullut lapsiensa kanssa kaupunginmuseon yhteyteen rakennettuun Lasten kaupunkiin, jossa on muun muassa 1970-luvun tyyliin sisustettu huoneisto.

Lasten designviikkoon sopii hyvin Kaupunginmuseon oheen vuonna 2016 tehty ”Lasten kaupunki”. Sen ideana on tuoda valokuvien ja kalusteiden kautta Helsingin historia lähelle lapsia. Näin he saavat itse maistiaisia siitä, miltä tuntui olla lapsi vaikkapa 1930-luvulla tai 1970-luvulla. Tällä Sederholmin talolla, johon ”Lasten kaupunki” on rakennettu, on oikeastikin historiallista syvyyttä: se on vuodelta 1757 ja sen sanotaan olevan Helsingin vanhin talo.

Taru kertoo käyneensä Lasten kaupungissa kahden lapsensa jo pari kertaa aiemminkin, koska he kaikki tykkäävät paikasta kovasti. Etenkin 1970-luvun malliin sisustettu huoneisto mustavalkoisine televisioineen ja kirkkaanvärisine sohvineen ja pöytineen on heidän suosikkinsa. Paikka tuo kuulemma mieleen mummolan. Tarun lapset touhuavat innoissaan tuon ajan mukaisesti kalustetussa keittiössä ja ovat paistavinaan omenia.

– Me tultiin tänne vähän niin kuin vahingossa, lähinnä sadepäivää karkuun. Tämä on niin mukava paikka, täällä on kivasti tekemistä kaikille. Kyllä meillä on niin hyvä leikit. Me aiotaan vielä tämän jälkeen mennä noihin designviikon työpajoihin, Taru kertoo.

Teksti ja kuvat: Mikko Sillfors