Hankalat ajokelit eivät vaikuta vain autoliikenteeseen, putoavat lehdet ja kylmät yöt hidastavat myös raitiovaunuja.

(KUVA: Antti T. Nissinen/flickr.com)

Kun sää kylmenee, se vaikuttaa monien tapaan kulkea. Moni miettii, kuinka liukkaat tiet vaikuttavat autolla ajamiseen, mutta vaihtuvista keleistä kärsii myös raideliikenne.

Syksyllä puista putoavat lehdet vaikeuttavat raitiovaunuliikennettä. Ne liukastavat kiskoja ja pidentävät raitiovaunujen jarrutusmatkaa, eli kiskojen lähellä kävellessä kannattaa olla varovainen. Lehdet murskautuvat vaunujen painon alla öljyiseksi massaksi. Tämä voi saada vaunut liukumaan kiskojen päällä kuin vesiliirroissa. Lehtikelin vaikutuksen voi huomata siinä, että raitiovaunu nykii liikkeelle lähtiessään. Jatkuva nykiminen hidastaa liikennettä, ja raitiovaunujen on välillä vaikea pysyä aikatauluissa.

Helsingin seudun liikenteen harjausvaunut ovat heti aamusta putsaamassa kiskoja. HSL:n tiedotteessa harmitellaan sitä, että  tuulet lennättävät jatkuvasti uusia lehtiä ja vaikeuttavat raitiovaunukuljettajan työntekoa.

Mäkelänkadulla ja Munkkiniemen puistotiellä kulkeminen voi alueella asuvien mukaan olla hankalaa kiskojen vieressä kasvavien lehtipuiden takia. 

“Putoavat lehdet ovat kaunis luonnonilmiö, mutta kävelijöiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden kannattaa huomioida niiden vaikutukset ajokeliin. Lehtien pehmetessä ja jäätyessä ne voivat tehdä myös asfaltista liukkaan. Hätäisiä tien ylityksiä kannattaa eritoten varoa”, Töölöstä Laajasaloon kulkeva Susanna Ahonen muistuttaa.

Raitiovaunujen lisäksi myös junaliikenne hidastuu keliolosuhteiden vuoksi. HSL:ssä tiedetään, että maan pinnan yläpuolella oleville sileille junakiskoille kuurakelit ovat haitallisia. 

“Kylminä öinä kiskojen pinnalla oleva kosteus tiivistyy. Tämä muodostaa kiskojen pinnalla olevan lian kanssa kalvon, joka tekee kiskoista erityisen liukkaita. Junien jarrutusmatkat pitenevät, ja asemilta lähteminen hidastuu, eli aikatauluista myöhästytään”, HSL:n tiedotteessa kerrotaan.