Liikenne Sörnäisten rantatiellä on vilkasta. Suvilahden kaasukellojen vastapäiselle Kalasataman alueelle rakennetaan monikerroksisia tornitaloja. Uusi kauppakeskus Redi avataan 20.9.2018.

Helsingin Suvilahdessa sijaitsee suuri energiatuotantoalue. Sen korkeat kaasukellot ovat Sörnäisten rantatien uljain kulttuurinäkymä. Vuonna 1909 valmistunut tiilinen kaasukello on ollut käytössä viimeksi 1976, jonka jälkeen voimalaitostoiminta lakkautettiin. 1931 valmistunut teräksinen kaasukello poistui käytöstä, kun kaasuntuotanto alueella kokonaan päättyi 1994.

Laajat rakennustyömaat koko Kalasataman alueella ulottuvat myös Suvilahden voimalaitoksen maille. Nyt alue halutaan muuntaa kaupunkilaisia palvelevaksi toimintapaikaksi. Rakennuksiin on suunniteltu kulttuurista toimintaa. Samalla alueen kehitystä tukeva käyttö tulee säilyttämään rakennushistoriallisesti arvokkaat ja kaupungin maamerkeiksi muodostuneet kaasukellot.

Kalasataman metroasema sijaitsee ihan Suvilahden kaasukellojen tuntumassa.

Suvilahden kaasukellot syyskuisessa sumussa. Taivaalla näkyy muuttolintujen parvi. Suvilahden kaasu- ja sähkölaitosten teollinen toiminta loppui vuonna 1994 ja rakennukset jäivät tyhjilleen ilman tuottavaa käyttöä.

Suvilahden Kaasukellojen maaperää puhdistetaan. Kaasukellojen maaperän puhdistus on tarpeen, sillä kaasun valmistuksessa syntyneet haitta-aineet ovat imeytyneet maaperään ja rakennuksen materiaaleihin.

Kierrätys on ajankohtainen asia. Suvilahden kaasukellojen alueella tehdään monenlaista kunnostustyötä. Julkisivut palautetaan entiseen loistoonsa. Sisätilat puhdistetaan kaasukellon toiminnan aikana kertyneistä epäpuhtauksista ja rakennuksen perustuksia parannetaan.

Suvilahden alueella on skeittiparkki. Kunnostuksen myötä kaasukellot muodostavat yhden Helsingin ja Suomen ainutlaatuisimmista kohtauspaikoista.

Kaasukellon seinämä on täyttynyt toinen toistaan väkevämmistä viesteistä. Suvilahti on graffititaiteilijoiden paratiisi.
Kaasukellot kohoavat kohti taivasta. Yksittäiset kukkaistutukset värittävät suurta asfalttialuetta. Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema tiiliverhoiltu kaasukello valmistui vuonna 1910. Se edustaa tyyliltään wieniläisjugendia. Teräksinen kaasukello valmistui vuonna 1931.

Teksti ja kuvat: Sanna-Maija Rautakoski