Suomen Carl Lindbom (22) puolustaa.

Suomen koripallomaajoukkue eli tuttavallisemmin Susijengi, on esiintynyt edukseen viime vuosina. Euroopan mestaruuskilpailuihin Suomi on selviytynyt 2010-luvulla neljä kertaa. Paras sijoitus on ollut yhdeksäs.

Vuoden 2013 lokakuussa perustettiin Lahdessa Suomen Koripallomaajoukkueen kannattajat ry. Nyt jäseniä on jo 3000.

Suomi pääsi syksyllä 2014 niin sanotulla villillä kortilla ilman karsintoja lajin maailmanmestaruuskisoihin Espanjan Bilbaoon. Sinne matkusti noin 10 000 suomalaisfania kannustamaan joukkuettaan.

Kannattajien innostus on säilynyt näihin päiviin, eikä siinä liiemmin näy laantumisen merkkejä. Viime syksyn EM-kisoissa Helsingin Areena Pasilassa veti täysiä katsomoita jokaisessa Suomen ottelussa.

Kohti MM-karsintoja uudessa kotihallissa

Torstaina 5.9. Susijengi pelasi harjoitusmaaottelun Liettuaa vastaan uudella kotiareenallaan Espoon Tapiolassa. Edellisviikolla vastassa samassa paikassa oli Latvia. Ottelut olivat valmistautumista edessä olevaan MM-karsintaotteluun Suomi – Bosnia & Hertsegovina.

Tapiolan Urheilupuiston metroasema on noin kilometrin päässä peliareenasta. Torstaina metrojunien saapuessa asemalle, junia vastassa oli opas, joka kirkkaalla äänellään ohjasi otteluun menijöitä asemalaiturilta oikeaan suuntaan ylös maan pinnalle, eikä päinvastaiseen suuntaan alas pysäköintihalliin. Erittäin hyvä oivallus joltakin! Ohjaajia oli matkan varrella lisääkin.

Hallin ulkopuolella näkyi kannattajia Suomen pelipaidat päällään. Kuten yleensä aina ennen otteluita, kannattajat olivat positiivisella ja iloisella, jopa karnevaalihenkisellä mielellä liikkeellä. Järjestyshäiriöitä ei esiintynyt. Tuskin edes tappion kohdatessa.

− Joskus yleisö on villimpää, joskus rauhallisempaa. Nyt oli vähän laimeampi meno kuin edelliskerralla viime perjantaina. Mutta tosi hyvin kaikki käyttäytyivät molempina päivinä, kertoi järjestyksenvalvojana toiminut Eija Berg ottelun jälkeen.

− Katsojina oli aika paljon perheitä lapsineen, huomasin. Se huoletti, että pienten lasten korville hallin melu oli aika kova, vaikkakin monilla lapsilla oli kyllä kuulosuojaimet, Berg sanoi.

− Tosin varttuneempaa väkeäkin oli aika paljon. Kiinnitin huomiota siihenkin, että lapset olivat tosi innokkaina mukana pelin hengessä, kun taas aikuiset eivät niinkään. Ja tietenkin enemmistö yleisöstä oli suomalaisia. Liettualaisia ei juuri näkynyt, päättää Berg.

Innokkaimmat kannattajat.

Ottelu vailla merkitystä?

Vanhempien pienempi innostus lie johtunut ottelun luonteesta. Pelillä kun ei sinänsä ollut muuta merkitystä kuin harjoitus − ja vanhempi yleisö varmasti tiedosti sen. Yleisöä oli saapunut paikalle 2882, kun halliin mahtuu seitsemisen tuhatta katsojaa.

Varsinaisen fanikatsomon ulkopuolella oli myös vannoutuneita Susijengin kannattajia. Espoolainen Kari oli katsomossa tyttärensä kanssa. Tosin tytärtä ei ottelun päätyttyä paikalla näkynyt, koska hän oli luikahtanut jäähdyttelevien pelaajien lähettyville katsomon reunalle.

− Liettuan nuori ja kokematon joukkue väsähti kokemattomuuttaan, mutta kyllähän näitä pelejä jaksaa katsoa. Tytär pelaa itsekin korista ja hänen kanssaan on kiva käydä otteluissa. Hän on suuri Lauri Markkasen fani. Ja onhan tämä fanikulttuuri hieno ja koripallo parasta urheilua, isä hehkuttaa.

Samoilla mielin on neljän hengen ryhmä, Olga ja Timo Forssasta sekä Martina ja Einari Helsingistä.

− Aika usein käydään paikan päällä hallissa, oltiin edellismatsissakin, he sanovat.

− Panoshan on tässä ottelussa pieni, mutta kun tärkeitä pelejä on tulossa, niin on mielenkiintoista nähdä, miten joukkuetta peluutetaan. Itse pelasin aikoinani Forssan Koripojissa takamiehenä, siksikin koris on sydäntä lähellä, kertoo Timo.

− Ei minulla ole ketään suosikkipelaajaa nimetä, vaikka Markkasen pelipaita päällä onkin. Kaikki pelaajat ovat taitavia ja hyviä persoonia, Timo jatkaa.

Einari mainitsee, että kovatempoista peliä on kiva katsoa. Ja yhdessä koko seurue sanoo taas tulevansa uudestaan, kun otteluita vain on.

− Jatkossakin kannustetaan Susijengiä ja ensi pelissä ollaan taas!

Suomen Fiifi Aidoo (34) yläilmoissa.

Suomen voitto

Itse ottelun alku oli Suomen osalta varsin vaisu, vaikka Liettua asetti vastaan vain nuorten maajoukkueen. Yhdelläkään pelaajalla ei ollut entuudestaan aikuisten maajoukkuekokemusta. Tosin suomalaisiltakin oli poissa kaikkein terävin pelaajisto.

Loppua kohden Suomi terästäytyi yleisön “hakkaa päälle” -huutojen ja fanilaulujen säestämänä, ja vei voiton selkeästi luvuin 105-75. Puoliajalla Suomella oli vain kolmen pisteen ero luvuin 47-44.

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen