Marraskuun sateiden moninainen olomuoto tekee kuukaudesta vaikean meille monelle. Kuva: wikipedia.org.

Kahvipöytien suosikkiaihetta juhlitaan tällä viikolla Suomessa. Teemaviikko ylistää marraskuisen sään harmautta.

Forecan sääpalvelu tutki viime vuonna Euroopan pääkaupunkien sääkalentereita. Tutkimuksen mukaan Suomi on marraskuussa Euroopan toiseksi täyspilvisin maa yli 20 päivällä. Harmauteen vaikuttaa Suomessa talvikauden pilvisyys, joka estää auringonvalon pääsyn maanpinnalle.

Ainoastaan Tallinnassa mitattiin täyspilvisiä päiviä Helsinkiä enemmän. Suomi sijoittui toiseksi myös lyhin päivä -kilpailussa. Päivänvaloa oli kuusia tuntia ja 29 minuuttia. Reykjavikissa päivänvaloa oli vähiten, viisi tuntia ja kuusi minuuttia.

Eurooppalaisten pääkaupunkien keskinäisessä vertailussa Helsinki sijoittui ensimmäiseksi marraskuussa mitatussa keskimääräisessä ilmankosteudessa. Korkean ilmankosteuden aikana sumu, pilvisyys ja tihkusateet maalaavat maisemasta harmaan.

Tilastollisesti Suomessa vuoden synkin päivä sijoittuu marraskuun puolivälin kohdalle. Tänä vuonna harmainta on 17. marraskuuta. Tällöin Helsingissä päivän pituus on seitsemän tuntia ja 23 minuuttia.

Jo marraskuun nimi viittaa harmauteen ja kuolemaan.Tähän aikaan vuodesta maa on usein jo yöpakkasten myötä roudassa, minkä takia useimmat ruohovartiset kasvit kuolevat eli muuttuvat martaiksi.

Etelä-Suomessa päivä lyhenee marraskuussa noin viiden minuutin päivävauhtia, ja matalapaine pysyttelee Suomen yllä. Sateen eri olomuotojen, lumen vähyyden ja auringonvalon puutteen vuoksi marraskuu mielletään suomalaisten keskuudessa vuoden haastavimmaksi kuukaudeksi.

Suomalaiset louhivat nyt harmauden positiiviset puolet esille

Valkoinen talvi on toivottu, mutta lähes saavuttamaton luksus. Kuva: flickr.com.

Vasta talvipäivänseisauksesta, joka tänä vuonna osuu joulukuun 22. päivälle, päivänvalon määrä lähtee kasvamaan kohti kevättä.

Marraskuun harmauteen on liitetty myös Mielenterveysviikko, jolloin esille nostetaan psyykeen liittyviä teemoja ja epäkohtia.

Ilmatieteenlaitoksen tutkija Reija Ruuhela on selvittänyt viime vuoden syksynä valmistuneessa väitöstutkimuksessaan sään ja ilmaston vaikutuksia kuolleisuuteen ja itsetuhoisuuteen.

“Tutkimuksessa ilmeni, että auringonvalon vähäisyys marras-maaliskuun välisenä aikana lisää suomalaisten itsemurhien riskiä. Miehet ovat herkempiä auringonsäteilyn vaihtelulle kuin naiset”, Ruuhela summaa.

Miesten itsemurhayritysten riski kasvaa, kun ilmanpaine laskee ja naisilla puolestaan, kun ilmanpaine kohoaa.

Suomen marraskuisen harmauden ympärille on viime vuodesta lähtien järjestetty markkinointikoneiston ajamaa juhlaa. Suomalainen virvoitusjuomayhtiö Hartwall järjestää Vuoden harmain päivä -teemajuhlaa, jonka tarkoituksena on juhlistaa ja nostaa esille ylpeyttä maatamme peittävästä harmaudesta.

Suomalaisten onneksi harmaudessa on hyviäkin puolia.

“Jos talvisen harmaata säätä ei olisi ja aurinko paistaisi kirkkaana, olosuhteet voisivat vastata jopa Siperian kylmyyttä. Tällöin sisukas Suomen kansa saattaisi värjötellä jopa 30-50 asteen pakkasessa”, Forecasta veistellään.