
Suomalaisen oluen juuret juontavat kauas historiaan. Vientituotteena suomalainen olut on ollut tunnettua jo 1500 luvulta lähtien. Suomalaisissa talouksissa oluen valmistus on ollut osa arkea jo vuosisatoja, kunnes perinne hiipui 1900-luvun alussa. Suomalainen Sahti sai nimikkeen Euroopan Unionin “Aito Perinteinen Tuote”. Nimisuojan voi saada alueellisesti ainutlaatuinen ja jäljittelemätön eurooppalainen tuote.
Teollinen oluttuotanto käynnistyi Suomessa 1800-luvulla. Ennen kieltolakia oluen tuotanto siirtyi kotoa suurille ja keskisuurille panimoille, joita oli tuolloin Suomessa vajaa sata. Kieltolain jälkeen 1900-luvun loppupuoliskolla suuria panimoita oli jäljellä enää muutama.
Pienpanimot olutkulttuurin sanansaattajina
1990-luvulla Suomeen levisi pienpanimoinnostus, jonka myötä Suomeen syntyi varsinainen olutkulttuuri. Pienpanimoiden lisäksi Suomeen perustettiin olutseuroja ja oluista tuli viinien tapaan harrastus.
Tällä hetkellä kovaa vauhtia nouseva trendi on oluiden valikoiva nauttiminen ja yhä useampi kuluttaja on siirtynyt volyymioluista erikoisoluiden ja pienpanimoiden pariin. Samalla myös suuret panimot ovat ryhtyneet valmistamaan erikoisoluita. Vuodesta 2014 lähtien uusia pienpanimoita on syntynyt noin 6-10 vuodessa.
Olarin Panimo on espoolainen vuonna 2015 perustettu pienpanimo, joka sai alkunsa kolmen ystävyksen yhdistäessä voimansa.
“Idea lähti puhtaasta intohimosta tehdä hyvää pienpanimo-olutta ja nostaa omaa rakasta lähiötä. Myös halu vaihtaa uraa vaikutti kovasti ja tehdä sitä, mitä haluaa elämällään”, kertoo Olarin Panimon myynnistä vastaava Hanna Montonen.
IPA eli Indian Pale Ale on ollut viime vuodet erityisen suosittu oluttyyli. Lisäksi hapanoluiden suosio on noussut. Alkoholin kulutuksen vähentyessä myös miedommat oluet ovat kasvattaneet suosiotaan. Nykyään oluilta vaaditaan entistä parempaa laatua sekä tuoreutta.
“IPAsta on tullut enemmän megatrendi, joka ottaa joka vuosi uuden muodon – Brut IPAt, Black IPAt, NEIPAt yms. ovat eri versioita tästä megatrendistä. Olutharrastajien keskuudessa puhtaat lagerit ovat myös kysyttyjä”, Montonen kertoo oluttrendeistä.
Trendit näkyvät Olarin Panimolla tuotteiden suurena suosiona.
“Suosituimpia ovat ehdottomasti tuoreet NEIPAt (New England India Pale Alet). Etenkin suosittuja ovat kaikki uudet oluet – ihmiset haluavat kokeilla jotain uutta ja juoda tietyn oluen vain kerran”, kertoo Montonen tuotteiden suosiosta.
Kotiolut jälleen trendikästä
Myös kotioluiden suosio on taas nousussa. @timppatimppatimppa on olutharrastaja Timppa-apinan ja hänen ystävänsä ja valokuvaajansa Erkin olutmaisteluun keskittyvä Instagram-tili.
“Perustin Timppa-tilin kesällä 2017. Timppa oli jo sitä ennen seikkaillut eräänlaisena lähipiirin inside-vitsinä oluen maailmassa, mutta tuolloin päätin hetken mielijohteesta laittaa hänet myös muiden nähtäville”, @timppatimppatimppa -tilin ylläpitäjä Erkki kertoo tilin synnystä.
Erkki teki tuolloin myös asiakastyötä erityisryhmien kanssa eikä omalla nimellä ja naamalla esiintyminen oluen merkeissä houkutellut. Iloisesti hymyilevä apina oli näin ollen loistava maskotti harrastukselle.
“Etenkin muualta kuin Suomesta tullut huomio yllätti ja päätin jatkaa tätä touhua pidemmällekin. Seuraajien määrä on kasvanut tasaisesti ja Timpan kautta olen tutustunut moniin alalla tavalla tai toisella toimiviin ihmisiin sekä tietysti muihin kotipanijoihin”, Erkki kertoo Timpan suosiosta.
“Kiinnostukseni oluisiin, etenkin laadukkaisiin ja valtavirrasta poikkeaviin sellaisiin, on lähtenyt liikkeelle melkein kaksi vuosikymmentä sitten. Suomihan on perinteisesti vaalean lager-oluen maa ja parikymppiselle oli silmiä avaava kokemus maistaa ensimmäistä kertaa tummaa tsekkiläistä olutta. Tämän jälkeen pyrin kaupan ja Alkon hyllyiltä oluita valitessa ottamaan ostoskoriin uutuuksia ja sellaisia, joihin en vielä ollut perehtynyt”, kertoo Erkki harrastuksestaan.
Oluiden maistelun lisäksi Timppa ja Erkki valmistavat oluita myös itse.
“Itse olen oluita pannut kotona kolmisen vuotta. Aloitin alkuvuodesta 2019 ja nyt takana on parisenkymmentä erää. Hienoimmat hetket harrastuksen parissa ovat tulleet muiden kotipanijoiden positiivista arvioista. Teimme tänä vuonna myös 25 kotipanijan kanssa yhteistyönä olutjoulukalenterin, jossa jokaisella kotipanimolla on oma luukkunsa/oluensa tarjolla muille. Harrastuksesta löytyy siis todella paljon yhteisöllisyyttä, vaikka tämä toisinaan yksin puurtamista onkin”, kertoo Erkki harrastuksensa parhaista puolista.